LeBron Jamesék kikaptak, de volt nagyobb meglepetés is

2021.05.24. 08:02 Módosítva: 2021.05.24. 08:02

Hatalmasat játszott a Phoenix Suns két játékosa, Devin Booker és Deandre Ayton is NBA-pályafutása első playoff-mérkőzésén a Los Angeles Lakers ellen.

A phoenixiek második kiemeltként fogadták a bajnoki címvédőt – több mint nyolcezer néző előtt – az észak-amerikai profi kosárlabdaliga rájátszásának második játéknapján, és végig irányítva a mérkőzést 99–90-re nyertek. Ebben pedig óriási szerepe volt a 2015-ben tizenharmadikként draftolt Bookernek és a három évvel később első helyen draftolt Aytonnak.

Booker hét lepattanója és nyolc asszisztja mellett 34 pontot dobott, amellyel franchise-rekordot állított fel, előtte ugyanis senki sem szerzett még ennyit az első mérkőzésén a rájátszásban a Suns színeiben. Ayton szintén remekelt, 21 ponttal – a mezőnyből 11 próbálkozásából 10 bement – és 16 lepattanóval zárt. Ebből 8 támadó lepattanó volt, ami eggyel több, mint amennyit a túloldalon Anthony Davis összesen összeszedett, ráadásul a Lakers szupersztárja egyébként is pocsék formában játszott, 31 százalékkal dobott a mezőnyből, és csupán 13 pontig jutott.

A többiek sem remekeltek, bár LeBron James elfogadható teljesítményt nyújtott – 18 pont, 7 lepattanó, 10 assziszt –, igaz, Davis és James is csak nemrég tért vissza hosszú sérüléséből.

Ennél viszont sokkal többet kell nyújtaniuk, ha meg akarják védeni a címüket, különben már a rájátszás első körében kieshetnek, pláne hogy Chris Paul, a Suns irányítója sérüléssel küzdött a találkozó nagy részében, ami meg is látszott a játékán. Ez annyira frusztrálttá tette, hogy kis híján sérülést okozott Jamesnek, amelyet követően tömegjelenet alakult ki a pályán – az alábbi videóban meg lehet nézni –, Alex Caruso és Montrezl Harrell egy-egy, Cameron Payne pedig két technikait kapott, így a Suns játékosának idő előtt véget ért a mérkőzés.

A címvédő Lakers vereségénél is nagyobb meglepetés, hogy az alapszakaszban végig kiegyensúlyozottan teljesítő, a nyugati csoportot megnyerő, vagyis első helyen kiemelt Utah Jazz hazai pályán kikapott a rájátszásban mondhatni beeső Memphis Grizzlies ellen (109–112). A másodéves Ja Morant 26 pontjával remekelt a vendégeknél, de Dillon Brooks rajta is túltett, és 31 pontja mellé 7 lepattanót, valamint 2-2 asszisztot, labdaszerzést és blokkot szorgoskodott össze.

A rájátszás eredményei

Keleti csoport

Philadelphia 76ers (1. helyen kiemelt)–Washington Wizards (8.) 125–118

New York Knicks (4.)–Atlanta Hawks (5.) 105–107

Nyugati csoport

Utah Jazz (1.)–Memphis Grizzlies (8.) 109–112

Phoenix Suns (2.)–Los Angeles Lakers (7.) 99–90

Hétfői mérkőzések

Keleti csoport

Milwaukee Bucks (3.)–Miami Heat (6.)

Az állás: 1–0

Nyugati csoport

Denver Nuggets (3.)–Portland Trail Blazers (6.)

Az állás: 0–1