Egymást ölik az NBA-scoutok a Rátgéber Akadémia ékkövéért

IMG-20210605-WA0007
2021.06.07. 07:49
James Nnaji neve ma még nem mond sokat a sportrajongóknak, de bennfentes kosaraskörökben már nagyon is jól ismerik a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia (lánykori nevén a Rátgéber Akadémia) büszkeségét. A nigériai születésű, 17 éves, 209 centis srác októberben szerződött Pécsről a Barcelonához, és a vasárnap, Valenciában befejeződött Euroleague Basketball Adidas Next Generation Tournament viadalon döntőt játszott a katalán csapattal, és bár a fináléban a Real Madrid hosszabbításban 81–78-ra felülkerekedett, James bekerült a torna All-Star ötösébe.

Amióta lefújták a mérkőzést, egyfolytában csörög Radics Balázs játékosügynök, az ICT Europe tulajdonosának és Rátgéber Lászlónak a telefonja. Az imént hívta Primoz Brezec, a Cleveland Cavaliers scoutja, azaz játékosmegfigyelője, de ő csak egy a több tucat érdeklődő közül. A valenciai tornán mutatott fantasztikus játékával James Nnaji egy csapásra az NBA-klubok érdeklődésének fókuszába került, egybehangzó vélekedés szerint a 2004-es születésű, 209 centis, 227 centiméter fesztávolságú (kiterjesztett karjain a két középső ujj közötti távolság) center a közeljövőben az első tíz között kelhet el az NBA-drafton. (Azt tudni kell, hogy az NBA szabályai szerint a drafton az alsó korhatár 19 év, és James csak augusztus 14-én tölti be a tizenhetet, tehát sem idén, sem jövőre nem lesz még választható, sőt még 2023-ban is véleményes, hiszen a draft júniusban van, a fiatalember pedig csak augusztusban ünnepli tizenkilencedik születésnapját.)

De mi is történt Valenciában? A kontinens legjelentősebb nyári utánpótlás (U18-as) tornáján a két spanyol óriás, a Real Madrid és a Barcelona játszotta a döntőt, és hosszabbítás után 81–78-ra a fővárosiak győztek. A viadal All-Star ötösébe a második helyezett Barcelona két játékost adott.

Az egyik James Nnaji, aki 9-9 pontot és lepattanót, valamint 4 blokkot jegyzett a döntőben, az egész tornán pedig 14,3 pont, 9,3 lepattanó és 4,3 blokk volt az átlaga, utóbbit senki sem közelítette meg.

A másik barcelonai All-Star Michael Caicedo volt, a 198 centis bedobó 25 pontot, 11 lepattanót és 4 labdaszerzést villantott a döntőben, végigjátszotta a teljes 45 percet, de ez sem volt elég a győzelemhez. 

Az MVP Eli Ndiaye, a Real 204 centis magasbedobója lett, aki a döntőben 17 pontot, 9 lepattanót, 5-5 gólpasszt és labdaszerzést produkált, az egész tornán pedig 19 pont, 13,3 lepattanó, 2,8 assziszt, 3,5 labdaszerzés és 1 blokk volt az átlaga.

A nigériai Enugu városában született James Nnaji nem volt még tizenöt éves, amikor hozzánk került – mondta lapunknak Rátgéber László, a nevét viselő Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója, az egyetlen magyar Euroliga-győztes edző. – Igazából mi tanítottuk meg kosarazni, bár a fizikai adottságai már akkor is kiemelkedőek voltak. Tavaly októberben került ki Barcelonába, a velünk partneri kapcsolatban álló ICT Europe ügynökségen keresztül, Radics Balázs kapcsolatrendszerének és természetesen a saját tehetségének hála. James Barcelonába szerződésének az lesz a hozadéka, hogy partneri kapcsolatba került akadémiánk a katalán klubbal, ami csapataink és edzőink kölcsönös vendégszereplésében is meg fog nyilvánulni.

 James legkorábban a 2023-as NBA-drafton kelhet el, a szakemberek szerint az első tíz kiválasztott között lehet. 

Mi hoztuk át Európába Jamest, szerencsére ma már kiterjedt játékosmegfigyelő hálózattal rendelkezünk, a nigériai partnerünk segítségével szerződtettük a nagyon szegény családból származó, de kiváló fizikai mutatókkal rendelkező srácot – mondta az Indexnek Radics Balázs. – Ma már nehezen hihető, de egy éven keresztül nem akadt rá kérő Magyarországon, egyedül Rátgéber László látta meg benne a tehetség szikráját, és így került Pécsre. Felmerült, hogy megkapja a magyar állampolgárságot, javasoltuk is a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének, hiszen ha 16 éves kora előtt honosítják, attól kezdve olyan, mintha tősgyökeres magyarnak született volna, minden további nélkül erősíthetné a válogatottat. A megkeresésünket azonban még válaszra sem méltatták. Mivel James augusztusban betölti a tizenhetet, ez a hajó sajnos már elment…

Radicsék roppant eredményesen dolgoznak, az ő védencük a jelenleg a Joventut Badalonát erősítő Maronka Zsombor is, aki szintén a Rátgéber László Nemzeti Kosárlabda Akadémiáról került ki Spanyolországba. A 211 centis, igen jó kezű bedobó, ha még nem is az idei, de a 2022-es NBA-drafton biztosan ott lesz. 

A vasárnap befejeződött valenciai tornáról meg csak annyit, hogy három évvel ezelőtt bizonyos Luka Doncic lett az MVP-je.

Ugye a Dallas Mavericks szupersztárja nem szorul különösebb bemutatásra…

(Borítókép: Nemzeti Kosárlabda Akadémia)