Fradi-nóta a Népligetben: új műsorhoz új férfi kell

IND-0633
2021.06.07. 14:34
Sajtótájékoztató keretében mutatták be a Groupama Arénában a Ferencváros Magyar Kupa-győztes, bajnoki bronzérmes, BL-ezüstérmes férfi-vízilabdacsapatának új, a 2021–2022-es idény feladataira készülő keretét. Mindhárom légiós távozott, mellettük három magyar válogatott klasszis, míg az érkezők egyrészt kevésbé nagy nevű külföldiek, illetve fiatal, pályájuk elején járó, tehetséges fiatalok.

„A médiában többen pezsgőt bontottak, amikor kiderült, hogy nem jutottunk be az OB I döntőjébe, de ezzel nincs semmi baj, az ilyen vélekedések csak megsokszorozzák az erőnket”, indított kissé szokatlan hangnemben Nyíri Zoltán, az FTC ügyvezető alelnöke azon a hétfői sajtóbeszélgetésen, amelyen a vízilabda-szakosztály 2020–2021-es idényben mutatott teljesítményét értékelték. 

Tény, ami tény: a rettenetes körülmények is közrejátszottak abban, hogy a FTC-Telekom Waterpolo címei közül csak a Magyar Kupa-elsőséget tudta megvédeni. A bajnokságban az OSC megakadályozta Varga Déneséket a döntőbe jutásban – a sors iróniája, hogy „Dumi” bátyja, Dániel dirigálta az újbudaiakat –, a Bajnokok Ligájában pedig két szenzációs meccs után a fináléra – ahogy Madaras Norbert szakosztályelnök fogalmazott – felmorzsolódott a csapat, és 9–6-ra győzött a Pro Recco. 

Az imént említett rettenetes körülmények közül a koronavírus-járvány csak az egyik a sok közül, valaki mindig sérült volt, ahogy Madaras fogalmazott, jó, ha másfél hétig legjobb összeállításában tudott játszani és készülni a csapat. 

A szezon végére így is kiegyenesedtünk, a BL nyolcas döntőjében mutattuk meg, hogy mit is ér valójában a mi csapatunk. De még így is el kell mondanom, hogy például csapatkapitányunk, Varga Dénes a fináléban is sérülten vállalta a játékot. Azt hiszem, az év legjobb meccse volt a Brescia elleni győztes elődöntőnk – fogalmazott az ügyvezető alelnök.

Nyíri kiemelte a nők és az utánpótlás remek szereplését. A hölgyek – akiknek a szakosztálya négy éve még nem is létezett – bronzérmet szereztek a felnőtteknél, a saját nevelésű ifik pedig másodikok lettek. A további előrelépés érdekében a jövőben Gerendás György lesz a vezetőedző, a legendás szakember egymaga felel a csapatért. 

Az utánpótlás-csapatok minden fronton a legjobb nyolcba kerültek, és a hat gárda közül három érmes lett a honi bajnokságban. 

Az a célunk, hogy a Fradi utánpótlásfronton is ugyanolyan sikereket érjen el, mint a felnőttek az elmúlt időszakban

– jelentette ki Madaras. Egyszersmind megfogalmazta a célkitűzést is az új idényre: döntőbe jutás a bajnokságban és a Magyar Kupában, Final Eight a Bajnokok Ligájában.

Madaras keserűen jegyezte meg, hogy évről évre elveszítik a legjobb edzőiket, a kétszeres olimpiai bajnoknak szent meggyőződése, hogy az OSC idei döntőbe kerülésében a döntő faktor az ő egykori játékostársának, Varga Dánielnek a Nyéki Imre Uszodába szerződése volt edzőnek. Ebben mindenképpen lehet igazság... Erősítés lesz viszont szakmai fronton Szűcs Levente szerződtetése, a BVSC korábbi szakvezetője fog felelni a népligeti utánpótlásért.

Varga Dénes csapatkapitány nem köntörfalazott: „Örömmel hallottam, hogy a vezetők szájából nem hangzott el a csalódás szó, én azonban keményebben fogalmazok. Igenis csalódott voltam a bajnoki cím elvesztéséért. Csalódottan és fáradtan érkeztünk Belgrádba, a Final Eightre, de a negyeddöntőben és az elődöntőben megmutattuk, mire vagyunk képesek. A döntőre sajnos felmorzsolódtunk, de így is azt mondom, hogy nyertünk egy ezüstöt, nem pedig elveszítettük az aranyat.

Az új idényre átalakult kerettel és koncepcióval vág neki a Fradi. A deklarált cél, hogy tehetséges magyar fiatalokra épüljön a csapat, ezzel is segítve a nemzeti válogatottat. A tavalyi keretből távozik Nikola Jaksics (hazatér Belgrádba), Jannisz Funtulisz (ő az Olympiakoszhoz), Nicolas Constantin-Bicari, továbbá a magyar válogatott Zalánki Gergő (a hírek szerint Pro Recco), Mezei Tamás, Sedlmayer Tamás (Vasas) és Gárdonyi András.

Érkezik a szerb center Nemanja Ubovics (a Sabadellből), az orosz Danyiil Merkulov a Jug Dubrovnikból és az olasz Luca Damonte. Az érkező magyarok: Molnár Erik (UVSE), Gábor Lőrinc (KSI) és Szakonyi Dániel. Utóbbi a BVSC-ből jön, kapus, és a korábbi legendás Fradi-kapuvédő, a Papajó becenevű Szakonyi Ferenc fia.

(Borítókép: Nyíri Zoltán, Varga Dénes és Madaras Norbert. Fotó: Gombkötő Emma / Index)