Oszkár
20 °C
29 °C

Érzékenyen érintette a járvány a Hungaroringet

2021.06.18. 11:06

Nehéz év áll a hazai Forma 1-es pályát működtető Hungaroring Sport Zrt. mögött. A koronavírusjárvány ugyanis megfelezte a cég 2020-as árbevételét, a kontraszt igencsak éles a csúcsévnek számító 2019-es esztendőhöz képest – írja a Világgazdaság

A magyar állam százszázalékos tulajdonában lévő társaság forgalma 2020-ban 3,81 milliárd forintra apadt az előző évi 6,47 milliárdról, a 158 millió forintos nyereséget pedig 77 milliós veszteség követte az adózott eredmény soron. A lap azt írja, hogy a forgalom drasztikus visszaesése a jegyértékesítés kiesésének tudható be, mivel a Forma 1-es Magyar Nagydíjat és a Super Racing Fesztivált sem lehetett megrendezni.

A cég az éves az éves beszámoló kiegészítő mellékletében jelezte, hogy a koronavírusjárvány begyűrűzése egybeesett a szezonnyitással, emiatt  a korábbi évhez viszonyítva jelentős mértékben visszaestek a versenypálya hasznosítási és marketingbevételei. A versenypálya hasznosítását tekintve 180-200 nap a reális cél, az elmúlt évben a külföldi foglalásokat egymás után mondták le, a befizetéseket pedig vissza kellett utalni. A pandémia első és második hulláma között viszont érzékelhető volt egy kis élénkülés a zárt körű eseményeknek és a tesztvezetéseknek köszönhetően, nézőteres események azonban egyáltalán nem voltak. 

A versenyek jegyeladásai 2019-ben a 6,47 milliárd forintos nettó árbevételből 2,71 milliárdot tettek ki, tavaly viszont egyáltalán nem tettek hozzá a 3,81 milliárdhoz.

A tervek szerint 2027-ig biztosan rendeznek Forma 1-es nagydíjat Magyarországon. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter korábbi nyilatkozata szerint az épületek átalakítása, újjáépítése és zajvédelem megoldása lesznek a rekonstrukció leglényegesebb feladatai, becslések szerint a felújítás összege 40-60 milliárd forint lehet.