Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Kaszparov visszatér

2021.06.22. 17:21

Ismét beszáll a versenysakkba a sportág tizenharmadik világbajnoka, a bakui születésű orosz Garri Kaszparov – adta hírül az MTI.

A moszkvai Szport Ekszpressz értesülése szerint a nemzetközi nagymester hosszú idő után először játszik Európában, amikor elindul egy villámsakk-viadalon, a július 5. és 12. között kiírt zágrábi Grand Tour-versenyen.

Az ötvennyolc éves Kaszparov, aki több ízben is tartott már rövidebb-hosszabb szünetet karrierjében, 1985-ben minden idők legfiatalabbjaként, alig huszonkét esztendősen lett világbajnok, és egészen 2000-ig őrizte elsőségét. 2005-ben jelentette be, hogy kellő motiváció híján befejezi sakkozói pályafutását.

Eddigi utolsó fellépése tavaly szeptemberben volt. Azon a nemzetközi online gyorssakk-tornán játszott, amelyet az amerikai exvilágbajnok Bobby Fischer emlékének szenteltek, s amelynek tíz résztvevője között egy amerikai mecénásnak köszönhetően 150 ezer dollárt osztottak szét. A körmérkőzéses rendszerű viadalon Kaszparov meglepetésre csak nyolcadik lett a kilenc partiban szerzett 3,5 pontjával.