Megszívja, aki szív az olimpián

GettyImages-1233602543
2021.07.09. 06:01
Eddig is nyílt titok volt, hogy Kevin Durant, a világ három legjobb kosarasának egyike nagyüzemi módon füvezik, de most, hogy Matt Sullivan megjelentette könyvét (Can't Knock the Hustle), amelyet úgy írt meg, hogy két éven keresztül napi szinten követte a Brooklyn Nets kosarasait, megtudhattuk: Durant életének olyan szerves része a marihuanaszívás, mint az evés, az ivás, az alvás vagy éppen a kosárlabda. És miután az NBA-ben legalizálták a füvezést, most már nincs is ezzel gond. Az NBA-ben. Tokióban, az olimpián azonban nagyon is lehet.

KD többet szív, mint bárki is gondolná – mondta el Matt Sullivan a Dan Le Batard Show-ban, ahová a könyve megjelenésének apropójából hívták meg. – Jártam a házában hajnali egykor, az egész épület bűzlött a marihuána szagától. Nincs barátnője, nem jár őrült nyaralásokra, semmi más nem jár az eszében, csak a kosárlabda. Nincs semmiféle hobbija. Dögunalmas pasas. Csak a kosárlabda és a fű.

Friss hír, hogy Sha'Carri Richardson, a fiatal amerikai sprintersztár, aki a 100 méteres síkfutás egyik esélyese lett volna Tokióban, megbukott a doppingellenőrzésen – marihuánát mutattak ki a szervezetében. Mivel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség nem engedélyezte a füvezést – szemben az NBA-vel –, szegény Richardson kisasszonynak ugrott az olimpia. Nem is fellebbezett, elfogadta a kizárást.

Mindez figyelmeztető lehet Durantnak, aki szintén olimpikon, tagja a Team USA-nek, az Egyesült Államokat Tokióban képviselő kosárlabdacsapatnak.

És a Nemzetközi Olimpiai Bizottság keményvonalas – sokak szerint idejétmúlt – álláspontot képvisel mindenfajta droghasználattal, így a füvezéssel szemben is.

Márpedig ha Durant vizeletében marihuána nyomaira bukkannak Tokióban, akkor azonnal hazazavarják. Szóval nem árt óvatosnak lennie a nagyszerű kosarasnak.

Durant egyébként nem az első NBA-kosaras, aki füvezik, és nem is az utolsó.

Olyannyira nem, hogy egy friss felmérés szerint az NBA játékosainak a 85 százaléka él a kannabisszal, még ha nem is olyan intenzíven, mint a Nets sztárja.

És most már nem is kell titkolózniuk, mert a liga engedélyezte a füvezést.

A marihuána szívása különben nem új keletű jelenség az amerikai kosarasoknál. Sőt, általában a profi sportolóknál. A fűnek ugyanis regeneráló, sőt fájdalomcsillapító hatása van. Annak idején olyan legendás kosarasok is szívták a füvet, mint Kareem Abdul-Jabbar vagy Robert Parish, a Főnök (The Chief). 

Sőt, Walt Frazier, a New York Knicks Hall of Fame sztárja sokszor mesélt arról, hogy milyen volt egy szobában lakni az idegenbeli meccsek előtt Phil Jacksonnal, a későbbi tizenegyszeres bajnok edzőlegendával a hatvanas évek végén, amikor mindketten újoncok voltak. 

A szobánk folyton bűzlött a marihuánától. Sokszor volt, hogy éjjel felébredtem, és látom ám, hogy Phil pizsamában fekszik, és átszellemült arccal szívja a jointot. Phil sohasem ment ki esténként a többiekkel vacsorázni a városba. Otthon maradt a szobájában, olvasott, hallgatta a Grateful Dead-lemezeket, és szívta egyik jointot a másik után.

De ez még nem minden. Néhány egykori NBA-sztár anyagilag is érdekelt a marihuána-üzletágban:  Chris Webber, Gary Payton és Al Harrington befektetőként társultak, Kevin Durant pedig egy kanadai marihuánával kereskedő cég tanácsadó testületének a tagja. (A kannabisz már legális az USA legtöbb tagállamában.)

Na de a NOB nem azonos az Egyesült Államokkal vagy az NBA-vel. És erre nem árt Durantnek odafigyelnie. 

(Borítókép: Kevin Durant 2021. június 19-én, a New York-i Brooklyn Barclays Centerben. Fotó: Nathaniel S. Butler / NBAE / Getty Images)