Az Egyesült Államok enyhítené a marihuánatilalmat a sportban

2021.07.10. 16:01

A Financial Times brit napilap beszámolója szerint az Egyesült Államok szorgalmazza, hogy enyhítésre kerüljenek a rendkívül szigorú marihuánafogyasztásra vonatkozó szabályok a sportban. Ennek egyik apropója, hogy az amerikai sprinternő, Sha'Carri Richardson doppingmintájában éppen kannabisz nyomaira bukkantak, így kihagyni kényszerül az olimpiát. A sprinternő az eredményt azzal magyarázta, hogy édesanyja halálának fájdalmát igyekezett a tiltott szerrel enyhíteni.

Érdekesség, hogy Amerikában a marihuána fogyasztása nem tiltott dolog az élsportolók köreiben,

SŐT A LEGFRISSEBB FELMÉRÉSEK ALAPJÁN AZ AMERIKAI PROFI KOSÁRLABDA-LIGA (NBA) JÁTÉKOSAINAK 85 SZÁZALÉKA RENDSZERESEN FOGYASZTJA AZT. AZ EGYIK LEGAKTÍVABB FOGYASZTÓJA A BROOKLYN NETS SZTÁRJA, KEVIN DURANT, AKI NAPI SZINTEN ÉL A KANNABISSZAL. 

A Fehér Ház nemzeti kábítószer-ellenőrzési irodája éppen ezért találkozott a napokban a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel, hogy gondolják újra az egyesek szerint már idejétmúlt rendkívül szigorú szabályokat. A jelenlegi álláspont szerint Tokióban tilos a marihuánafogyasztás, amennyiben a legkisebb mennyiségben kimutatják a kábítószernek minősülő készítményt a sportoló mintájában, az azonnali kizárásra kerül a játékokról. 

(Borítókép: Getty Images)