Majmozás és „fuck you!”, ezért vonulhattak le a német futballisták a pályáról

000 1EP9VH
2021.07.18. 10:54 Módosítva: 2021.07.18. 12:06
Cunamiszerű hullámokat vet a világsajtóban az amúgy csekély jelentőségű Honduras–Németország U23-as labdarúgó-mérkőzés, amit Vakajamában játszottak, felkészülés gyanánt az olimpiai futballtornára. Az állás 1–1 volt, amikor a 87. percben a németek levonultak a szerintük elhangzott rasszista sértegetés miatt, amivel nigériai származású játékosukat, Jordan Torunarighát illették. No de mi is történt valójában?

Ahogy arról az Index is beszámolt, a Honduras–Németország-mérkőzés hajrájában – 11-es állásnál, a 21. percben Douglas Martínez szerezte meg a vezetést Hondurasnak, amit Felix Uduokhai egyenlített ki a 84. percben – összeszólalkoztak a két csapat játékosai, majd egyszer csak Jordan Torunarigha, a németek fekete bőrű hátvédje – aki a Herthában Dárdai Pál keze alatt játszik – feldúltan levonult a pályáról, és társai követték az öltözőbe. Néhány perccel később Stefan Kuntz, a német olimpiai válogatott edzője jelezte, rasszista jelzővel illették Torunarighát, ezért vonultak le. 

Később a hondurasiak elnézést kértek a történtekért, és „félreértésnek” nevezték az incidenst. 

A hírügynökségi jelentések nagyjából ennyire szorítkoztak, bár annyit még megemlítettek, hogy egyszer már volt rasszista inzultus céltáblája a nigériai származású – de már Németországban, Chemnitzben született – labdarúgó, amikor tavaly februárban egy Német Kupa-mérkőzésen a Schalke szurkolói majomszerű makogással idegesítették őt. Akkor a DFB 50 000 eurós büntetéssel sújtotta a gelsenkircheni klubot. 

No de mi is történt egészen pontosan szombaton Vakajamában? Hallgassuk meg Eduardo Solanót, a hondurasi La Prensa című napilap Japánba kiküldött tudósítóját, aki jelen volt a mérkőzésen, és a Twitteren mondta el, hogyan zajlott le az incidens.

A mérkőzés szép lassan kezdett eldurvulni, leginkább a játékvezető erélytelensége és amiatt, hogy ide-oda tévedett a bíró.

A 86. percre már teljesen kicsúszott a meccs a bíró kezéből, egymást „gyilkolták” a játékosok, és a rugdalózásban Jordan Torunarigha járt az élen. Szóval a 86. percben Torunarigha jókorát rúgott az egyik hondurasi játékosba. 

A két játékos sértegetni kezdte egymást, Torunarigha teli torokból „Fuck you!”-zott, amit egy idő után megelégelt a hondurasi, és azt mondta Torunarighának, hogy „Monkey!”. Magyarul majom. És ezt nemcsak Solano kolléga írja, hanem a hondurasi játékos maga is megerősítette. (Akinek a személyazonossága nem derül ki a riportból, mondjuk teljesen érthető módon, hiszen ha közismert lenne a neve, nem szeretnénk a helyében lenni.)

A „majmozás” után kevés hiányzott ahhoz, hogy ölre menjenek. Annyit leír Solano kolléga, hogy a majmozó játékos fehér bőrű volt, jóllehet a hondurasi válogatott játékosainak többsége fekete vagy úgynevezett garifuna, ahogy a barna bőrű karibi, tehát részben afrikai eredetű személyeket nevezik. 

Ezen a ponton a két csapat szakvezetői bejöttek a pályára, a német szövetségi kapitány intett, hogy menjenek le a játékosai, Torunarigha könnyek között hagyta el a játékteret.

Később a hondurasiak Miguel Falero szövetségi kapitány vezetésével bementek a németek öltözőjébe, és elnézést kértek, hangsúlyozva, hogy „félreértés” történt. Amit nehéz elhinni, hiszen a monkey-t mindenki hallotta, más kérdés, hogy a hondurasiakat aligha lehet rasszistának nevezni, hiszen szinte nincs is közöttük hófehér labdarúgó. 

(Borítókép: Jordan Torunarigha. Fotó: Tobias Schwarz / AFP)