Se szex, se semmi

2021.07.19. 06:06
A tokiói olimpia minden szempontból különleges lesz – már ha végigmegy, és nem szakad félbe az egyre sokasodó, pozitív Covid-tesztek miatt. Többek között abban is, hogy ezúttal csak búcsúajándékként kapják meg a sportolók a rendezőktől az ilyenkor szokásos óvszeradagjukat. Egészen pontosan 150 000 darabot, amikor távoznak az olimpiai faluból – amely valószínűleg minden idők legpuritánabb olimpiai faluja.

Az olimpiai falu a Tokiói-öböl partján fekszik, 21 lakótoronyból áll, amelyek 14–18 emeletesek. A toronyházakban összesen 3600 szoba van, a szobákban összesen 18 000 ággyal.

Az ágykeretek papundekliből készültek, eldobhatók, a szobák bútorzata még a japánok fogalmai szerint is spártai.

Mintegy 11 000 sportolót várnak az olimpiai faluba, amely már július 13-án megnyílt. További 4400 parasportoló érkezik az augusztus 24-én kezdődő paralimpiára. A sportolóktól azt kérik a rendezők, hogy a lehető legkésőbb csekkoljanak be az olimpiai faluba, és ahogy befejezték a versenyüket, azonnal utazzanak haza, ami a szívélyes fogadtatástól meglehetősen távol van.

Az alkoholfogyasztás tilos lesz a közterületeken, tehát a falu parkjában vagy az épületek között, csak a szobában ihat a sportoló. Mindezt Takasi Kitadzsima, a falu igazgatója jelentette be, amint azt is, hogy a sportolók ugyan kapnak óvszereket – ahogy 1988 óta minden olimpián –, de az adagjukat csak távozáskor vehetik át. 

Majd otthon, a hazájukban használhatják az óvszereket; azért kapják meg, hogy felelősen érintkezzenek a partnerükkel, elkerülendő a HIV- és AIDS-fertőzést

– fogalmazott Kitadzsima.

Szöulban még csak 8500 kondomot osztottak szét a sportolók között. Rióban ez a szám már 450 000-re rúgott, többek között a Zika-vírus veszélye miatt.

Hope Solo, az amerikaiak kétszeres olimpiai bajnok futballkapusa a londoni olimpia után azt nyilatkozta az ESPN-nek, hogy a „a faluban mindenki szexel”. Hát Tokióban nem fog. Ha valaki egy hatalmas bulinak képzelte az olimpiát, annak a japán fővárosban csalódnia kell. Ez ugyanis buborékrendszerű olimpia lesz, a különböző sportágak képviselői nem járhatnak szurkolni egymás versenyeire, és a lakóépületüket sem hagyhatják el, csak ha versenyeznek.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság felmérése szerint a faluba érkező sportolók 80 százaléka már túl lesz a második oltásán is, miközben ugyanez az arányszám a teljes japán lakosság körében mindössze 6-7 százalék. 

Ha már itt tartunk: az olimpiai falu legjellegzetesebb épülete egy nagy, szürke tömb lesz, a Fever Clinic, a Lázklinika. Itt végzik majd a naponta kötelező Covid-teszteket, és itt különítik majd el a pozitív tesztet produkáló sportolókat, edzőket, sportvezetőket. (Eddig már ötvenet találtak.)

Az olimpiai falu a japán kormánynak félmilliárd dollárjába (54 milliárd jen) került, ami mindössze két százaléka a 25 milliárd dollárra becsült teljes rendezési költségnek. 

A bevásárlóközpontot különleges módon építették: negyvenezer faelemből rakták össze, amelyek 63 japán önkormányzattól érkeztek. Amint befejeződnek a játékok – a paralimpia is – a shopping plázát szétszedik, és a faelemeket visszaadják a 63 helyi önkormányzatnak. Az olimpiai faluba pedig végre beköltözhetnek a lakók, tudniillik a lakásokat már jó előre értékesítették. 

Az egészségügyi személyzetnek akár napi 80 000 PCR-tesztet is el kell tudni végezni. 

Szóval, különleges olimpia különleges olimpiai falujában laknak a sportolók. Még a jövő zenéje, hogy miként viselik el a különleges körülményeket.