Messi akár ingyen is maradna, de muszáj mennie

GettyImages-1333006985
2021.08.09. 14:13
Az utóbbi napokban Lionel Messi távozása a legforróbb téma a labdarúgás berkein belül. Az argentin klasszis kénytelen távozni a Barcelonából, és minden bizonnyal Párizsban folytatja. A klub marasztalná, de nem teheti. A hatszoros aranylabdás maradna, de nem teheti. Elmondjuk, miért.

Messi 21 év után int búcsút a gránátvörös-kékeknek, vasárnap egy sajtótájékoztató keretein belül könnyek között búcsúzott el, mert muszáj távoznia a liga pénzügyi szabályai miatt.

Imádom ezt a klubot és a várost is, mindennél jobban maradni akartam, de sajnos erre nincs lehetőségem

– fogalmazott szemét törölgetve Messi.

Joan Laporta, a Barca régi-új elnöke sem tehet semmit, a szurkolók szemében az egyetlen bűnbak most Josep Maria Bartomeu, aki korábban felelőtlenül gazdálkodott elnöklése alatt.

Messivel idén előrehaladott tárgyalásokat folytatott a klub, a szupersztár vállalta volna, hogy idényenkénti bruttó 130 millió eurós fizetését a felére csökkentsék.

A bérköltség még így is a klub jövedelmének nagyjából 110 százaléka lett volna, Messi nélkül ez most 95 százalék.

Ennek 65-70 százaléknak kell lennie. Tehát még sok a tennivaló

– mondta Laporta.

Tehát Messi ingyen sem maradhatna, hiába szerette volna mindkét fél, hogy ne menjen sehova. Ingyen egyébként hivatalosan nem is maradhatott volna, hiszen a liga szabályzata világosan kimondja, hogy az új szerződésben foglalt összeg nem lehet kevesebb az előző megállapodásban rögzített kereset ötven százalékánál.

Messi ezt ajánlotta fel a Barcának, ennél többet már nem tehetett.

Néhány szurkoló a csapat többi futballistájának is nekiesett, sokan például Antoine Griezmannt szidalmazzák magas bére miatt. Sokan azt nem értik, miért nem ül le a vezetőség és tárgyal a játékostársak béréről, hogy Messi maradhasson. Erre Laporta észszerű magyarázatot adott: egyetlenegy játékos sem állhat a klub fölött.

Barcelona így tovább sír, a király ideje tényleg lejárt.

(Borítókép: Eric Alonso / Getty Images Hungary)