Az évszázad doppingbotránya megrázza Amerikát

GettyImages-71662534
2021.08.12. 11:00
Bűnösnek vallotta magát Jorge Navarro, az évszázad doppingbotrányának főkolomposa; 25,9 millió dollárt már vissza is fizetett az általa okozott kár fejében, ennek ellenére – és a vádalku dacára – hozzávetőleg öt év börtön vár rá. Az ügy pikantériája, hogy Navarro nem embereket doppingolt, hanem lovakat, ami azonban ugyanolyan súlyos bűncselekmény, tekintve, hogy az okozott kár talán még nagyobb is, mint az emberdopping esetében. Főleg, hogy az egyik méregdrága versenyló bele is pusztult a tiltott teljesítményfokozó szerek adagholásába.

Jorge Navarro idomár egy manhattani bíróság előtt vallotta magát bűnösnek egy olyan, versenylovakat doppingoló bűnbanda működtetőjeként, amely a fél világot behálózta. 

Én voltam a szervezője annak a bűnös tevékenységnek, amely öt cinkostársammal folytattam éveken keresztül. Én koordináltam azoknak az átcímkézett doppingszereknek az adagolását versenylovaknak, amelyeknek segítségével illegális módon megnöveltük az állatok teljesítményét, ezáltal komoly haszonra tettünk szert, egyszersmind félrevezettük, becsaptuk a fogadókat. Visszaéltem azzal, hogy neves idomárként bizalmi pozíciót töltöttem be, és értékes versenylovak voltak a gondjaimra bízva – áll a Navarro ügyvédje által a bíróságnak eljuttatott közleményben.

Navarróra akár öt év börtön is várhat, a tárgyalásra Novemberben kerül sor. Az idomár 25,9 millió dollárt már megtérített az általa okozott kárból. Vallomását  Mary Kay Vyskocil  bírónő elfogadta, és mindez nyilván enyhítő körülményként esik latba az ítéletnél.

 A vádat képviselő Audrey Strauss ügyész arról beszélt, hogy Navarro az évek során győzelmeit csalárd módon érte el, tiltott teljesítményfokozó szerek adagolásával.

Legalább 31 idomár, állatorvos és drogterjesztő ellen fogalmaztak meg vádakat  New Yorkban, Kentuckyban, Floridában, New Jersey-ben, Ohióban és az Egyesült Arab Emírségekben rendezett versenyek kapcsán, és a vádlottak közül heten már bűnösnek vallották magukat.

A vádlottak között van Jason Servis, Maximum Security trénere. Ez a ló nyerte meg a 2019-es Kentucky Derbyt, csakhogy egyik ellenfele akadályozásáért később kizárták a versenyből. Most kiderült, hogy ezt a lovat is doppingolták. Maximum Security nyerte meg a Saudi Cup nevű 20 millió dollárral díjazott futamot, a földkerekség legborsosabban fizetett lóversenyét.

Navarro tréneri pályafutása alatt 34.9 millió dollárt keresett pénzdíjak formájában, amiből 3 millió dollár az X Y Jet nevű herélt sikereihez fűződik. Sajnos azonban nevezett ló tavaly januárban szívrohamban elpusztult.

Navarro rendszeresen etette X Y Jetet a „monkey", azaz majom kódnevű doppingszerrel, nagy valószínűséggel ez okozta a végzetes szívrohamot.

(Borítókép: Képünk illusztráció! Fotó: Dean Mouhtaropoulos / Getty Images)