Futballtörténelem: gibraltári csapat európai kupa főtábláján

2021.08.27. 09:08

Lezárultak a labdarúgó európai kupasorozatok közül harmadik számú, Európa Konferencia Liga selejtezői is, így kialakult a 32 csapatos mezőny. A résztvevő csapatok közül kitűnik a Lincoln Red Imps, a gibraltári csapat történelmi tettet hajtott végre, hogy kvalifikált az őszi csoportkörbe. 

Így a történelemben először lesz gibraltári csapat európai kupa csoportkörében.

A Lincoln az előselejtezőket még a Bajnokok Ligájában kezdte, ahol az első kanyart még sikeresen vette, a luxemburgi Fola csapatát ejtették ki 7–2-es összesítéssel. A következő fordulóban búcsúztak, a román CFR Cluj kettős győzelemmel ejtette ki gibraltári riválisát. Innen kerültek át az Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójába, ahol a Slovan Bratislava ellen, 4–2-es összesítéssel szintén búcsúztak és a Konferencia Liga utolsó selejtezőkörében folytathatták. 

A litván Riga ellen az első mérkőzésen, idegenben 1–1-re végzett a Lincoln, így a visszavágóra még minden reménye megmaradt a bravúrra. A gibraltári második mérkőzésen hamar vezetést szerzett a Riga, de még az első félidőben egyenlítettek a hazaiak Liam Walker büntetőjének köszönhetően. A festői környezetben rendezett mérkőzés rendes játékideje újra 1–1-re végződött, így jöhetett a hosszabbítás, ahol a Lincoln két góllal bebiztosította a továbbjutást, a vége 3–1. 

 A Konferencia-liga főtáblájának 32 csapatos mezőnye:

1. kalap: AS Roma (olasz), Tottenham Hotspur (angol), FC Basel (svájci), Slavia Praha (cseh), Köbenhavn (dán), Gent (belga), AZ Alkmaar (holland), LASK (osztrák)

2. kalap: Feyenoord (holland), Qarabag (azeri), Makkabi Tel-Aviv (izraeli), PAOK (görög), Rennes (francia), Partizan Beograd (szerb), CFR Cluj (román), Zorja Luhanszk (ukrán)

3. kalap: Union Berlin (német), CSZKA Szófia (bolgár), Vitesse (holland), Slovan Bratislava (szlovák), Jablonec (cseh), Alaskert (örmény), Flora (észt), Kairat (kazah)

4. kalap: Lincoln (gibraltári), Randers (dán), Omonia (ciprusi), Anorthoszisz Famaguszta (ciprusi), HJK Helsinki (finn), Makkabi Haifa (izraeli), Bodö/Glimt (norvég), Mura (szlovén)

A csoportkör sorsolását pénteken 13:30-kor tartják. 

(Borítókép: Getty Images/Victoria Stadium)