Ronaldo megjött, 300 millió dollárral nőtt a MU piaci értéke

GettyImages-1234897540
2021.08.28. 18:02
Jócskán megugrott a Manchester United részvényeinek árfolyama a New York-i tőzsdén, amint péntek délután hivatalossá vált Cristiano Ronaldo megérkezése az Old Traffordra. Azt még nem tudni, sportszakmailag mit jelentett a klubnak a portugál klasszis másodszori leigazolása, de hogy üzletileg jól járt az egyesület, az nem vitás.

Bár még labdába sem rúgott minden idők egyik legnagyszerűbb futballistája, már most borítékolható, hogy remek üzletet kötött a Manchester United Cristiano Ronaldo másodszori leszerződtetésével. A Bloomberg ugyanis azt írja, hogy amikor péntek délután elterjedt a híre a portugál ötszörös aranylabdás leigazolásának, egy pillanat alatt 5,8 százalékot emelkedett a Manchester United részvényeinek értéke a New York-i tőzsdén. A Market.businessinsider.com szerint viszont egyenesen 8 százalékot ugrott a MU-részvények árfolyama. 

Ezzel párhuzamosan a klub piaci kapitalizációja (market capitalization) egy csapásra 300 millió dollárral emelkedett, ami magyarul azt jelenti, hogy Ronaldo érkezésével ennyivel ér többet a klub. Ahhoz képest, hogy tokkal, vonóval 28 millió eurót fizettek érte a Juventusnak, nem kötött rossz üzletet a United. 

Ehhez még járulékos nyereségek is jönnek. Ronaldo a földkerekség legnépszerűbb sportolója, félmilliárd követője van a Facebookon, Instagramon és Twitteren együttvéve. Áttételesen nem mindegy, hogy közben a Juventus vagy a ManUnited labdarúgója. 

Érdekes, hogy a fogadóirodáknál nem emelkedett a klub ázsiója: továbbra is a Manchester City a Premier League favoritja a Liverpool és a Chelsea előtt, a United továbbra is csak a negyedik a bukiknál. A Bajnokok Ligája megnyerésére a PSG a legesélyesebb, a Manchester City a második, a United a hatodik.

(Borítókép: Cristiano Ronaldo aláírt a Manchester Unitedhoz. Fotó: NurPhoto / Getty Images)