Kodróval megérkezett a La Liga Fehérvárra

GettyImages-1312146741
2021.08.30. 11:52
Kenan Kodro személyében olyan labdarúgó mutatkozott be a Mol Fehérvár FC-ben szombaton két góllal az MTK ellen 2–1-re megnyert bajnokin, aki korábban a Real Madridnak és az Atlético Madridnak – Jan Oblaknak, a világ talán legjobb kapusának – a hálóját is bevette. Az Athletic Bilbaótól szerződtetett csatárhoz hasonló képességű légiós az utóbbi harminc évben talán még sohasem futballozott az NB I-ben. A 28 éves bosnyák válogatott játékos exkluzív interjút adott az Indexnek.

Kenan Kodro 80 mérkőzést játszott az Osasuna, 26-ot az Athletic Bilbao és 14-et a Valladolid színeiben, tizenöt gólja van a La Ligában, és akkor a Mainz és a Grasshoppers, valamint a Köbenhavn csapatában eltöltött időről nem is beszéltünk. Ezen kívül a bosnyák válogatottban kilenc meccsen két gólt szerzett a csatár, akinek az édesapja, Meho Kodro még a fiánál is komolyabb futballista volt, a Velez Mostar, a Real Sociedad, a Barcelona, a Tenerife és a Maccabi Tel Aviv sztárja a kilencvenes években. Kenan egyébként San Sebastianban született, amikor a papa ott légióskodott.

Kenan szombaton egymaga fordította meg a Mol Fehérvár bajnokiját 0–1-ről 2–1-re az MTK ellen, pedig úgy volt, hogy nem is játszik az öt nappal korábban az Athletic Bilbaótól leigazolt támadó. Aki a látottak – és előélete – alapján kilóg az NB I-ből. És nem lefelé...

Minden játékos életében, pályafutásában eljön az a pillanat, amikor főszereplő szeretne lenni, amikor megkapja a bizalmat, és Kenan úgy érezte, hogy ez a hely Székesfehérvár lesz – mondta felvetésünkre Sallói István, a Mol Fehérvár FC sportigazgatója. – A jelek szerint szimpatikus volt neki, amit Szabics Imre vezetőedzővel felvázoltunk előtte, hogy itt nálunk új lendületet kaphat a karrierje, visszakerülhet a bosnyák válogatottba. Mi ebben abszolút partnerei leszünk. Meggyőződésem, hogy tudunk egymásnak segíteni.

Sallói a magyar élvonal legrutinosabb, legrátermettebb sportigazgatóinak egyike, nyilvánvalóan az ő hatalmas tapasztalatára, emberismeretére is szükség volt a Transfermarkt által egymillió euró értékűre taksált Kodro megszerzéséhez. 

Az emberek nem is tudják, milyen nehéz egy ilyen képességű játékost idehozni, és ez nem is pénzkérdés elsősorban – folytatta Sallói. – Sok menedzserrel állunk kapcsolatban, és az egyik ügynök jelezte – akivel egyébként nem is miatta vettük fel a kapcsolatot –, hogy Kenan most nem annyira boldog, mert nem kap játéklehetőséget, kölcsönben Valladolidban játszott, és éppen visszakerült Bilbaóba, ahol szerződés alatt állt. Mondta az ügynök, hogy próbáljuk meg, hátha sikerül rábeszélnünk Kenant, mi pedig Szabics Imrével munkához láttunk. Én kezdtem, majd Imre folytatta, akiről elmondtam Kenannak, hogy bár Imi magyar, de hosszú éveket töltött Németországban és Ausztriában, és a nyugati profi mentalitást képviseli. Imre elmondta Kenannak, hogy már a Sturm Graznál – ahol pályaedző volt – is figyelték őt, alaposan ismerik, és nagyra becsülik. Nem volt könnyű, öt napja dőlt el, aztán átesett az orvosi vizsgálaton, és máris itt volt nálunk. Nem mondanám, hogy igazán meccsformában, hiszen két és fél hónapja átesett egy lábközépcsont-törésen, tíz napja kezdett el edzeni még a Bilbaóval, majd itt folytatta, és tulajdonképpen az sem volt biztos, hogy az MTK ellen bekerül a keretbe. De ő maga kérte, hadd üljön le a kispadra, és szinte biztos, hogy Imre nem is cserélte volna be, ha nem állunk vesztésre. Aztán a 62. percben beszállt Nikolics helyére, és eldöntötte a meccset. Álomszerű volt, ez olyan volt, mint Szoboszlai Dominik kétgólos bemutatkozása a Leipzig kezdő tizenegyében. Egyébként amikor Izraelben légióskodtam, játszottam is Kenan édesapja ellen, aki a Maccabi játékosa volt.

Kenan Kodro nyilatkozott az Indexnek. 

Mesélje el, hogyan is került Székesfehérvárra!

Azzal kell kezdenem, hogy nagyon hálás vagyok a Mol Fehérvárnak, amiért elhoztak ide. Ez egy komoly kockázat a klub részéről, de vállalták, és ezért köszönet jár. Nagyra értékelem mindezt, amikor beszélgettem a sportigazgatóval és a vezetőedzővel, láttam, mennyire bíznak bennem, és ez nagyon jólesett. Így sokkal könnyebb volt eldönteni, hogy Fehérvárra szerződjek. Túl sokat nem tudtam a magyar bajnokságról, de bosnyák válogatottbeli társaimtól, Anel Hadzictól és Armin Hodzictól informálódtam a Fehérvárról, és amit hallottam tőlük, az meggyőzött, hogy jó helyre kerülök. És amikor megérkeztem, és láttam a stadiont, a létesítményeket, le voltam nyűgözve. 

Azt tudta, hogy a Fehérvár – akkor még Videoton néven – volt az első külföldi klub, amely győzni tudott a Santiago Bernabéu stadionban a Real Madrid ellen?

Igen, tudom, és azt is tudom, hogy mindez 1985-ben történt az UEFA Kupa döntőjében, 1–0-ra győzött akkor a Fehérvár. Egyébként a Madridnak én is rúgtam gólt... 

Könnyen meggyőzték önt a Mol Fehérvár vezetői?

Minden efféle tárgyalás nehezen indul, vannak könnyen és nehezen áthidalható problémák. A Fehérvár ajánlata nagyon konkrét volt, egy évet ajánlottak, és látszott, hogy nagyon akarják, nagyon bíznak bennem, végül ez győzött meg. Így már könnyebben mondtam igent. 

Láttam egy összeállítást a legszebb góljaiból, köztük a Real Madridnak és az Atléticónak lőtt gólokkal. Anélkül, hogy lebecsülném a magyar NB I-et, őszintén szólva sohasem gondoltam volna, hogy egy ilyen játékos, mint amilyen ön, itt folytatja...

Nos, ha így gondolja, azt köszönöm, de be is kell bizonyítani, hogy tényleg ilyen jó vagyok. A magyar NB I rengeteget fejlődött az utóbbi években, jó csapatok futballoznak itt, remek játékosokkal, nem szabad alulértékelni ezt a ligát. Nagyon keményen kell dolgozni ahhoz, hogy egyáltalán pályára tudjon kerülni az ember.

Sallói István azt mondta, ha nem állnak vesztésre az MTK ellen, önt nem is cseréli be Szabics Imre. Igaz ez?

Nem vagyok még száz százalékos állapotban, érzem még egy kicsit a lábamat a középcsont-törésem után, ami két és fél hónapja történt. Még érzékeny a sérülés helye, de nagyon akartam játszani és bizonyítani. Hála istennek, az edző úgy döntött, hogy becserél, és és meg tudtam hálálni a bizalmát.

Meg kell mondanom, nem mindennapi, hogy egy olyan játékos, akit négy nappal korábban igazoltak, rögtön lehetőséget kap a tizenegyes elvégzésére...

Ez igaz. De óriási önbizalommal léptem pályára, segíteni akartam a csapatnak, mindig is szerettem vállalni a felelősséget, nem féltem a kihívásoktól. Nyilván, ha Niko (Nikolics Nemanja – a szerk.) még a pályán lett volna, akkor ő végzi el a büntetőt, de így én rúgtam, és sikerült. Éreztem a bizalmat a játékostársaim részéről is, ez nagyban megkönnyítette a dolgomat. 

Ha már Nikónál tartunk, biztos hogy les volt az a gól, amit a meccs elején érvénytelenített a bíró?

Szerintem nem, de a VAR fura dolog...

A Ferencváros évek óta kiemelkedik a mezőnyből. Talán önnel a Fradi nyomába eredhet a Mol Fehérvár FC?

A Ferencváros nagy klub, tudjuk, hogy remek a csapata, de az a fontos, hogy nyerjünk és nyerjünk, a magunk részéről tegyünk meg mindent, és akkor bármi megtörténhet. Papíron a Ferencváros a bajnoki cím nagy esélyese, de szerencsére a meccseket nem papíron, hanem a gyepen játsszák. 

(Borítókép: Kenan Kodro. Fotó:  Denis Doyle / Getty Images)