A korábbi e-sportoló, aki két aranyérmet nyert a paralimpián

GettyImages-1336262692
2021.09.01. 18:16
Az ausztrál Rowan Crothers két arany- és egy ezüstérmet nyert a tokiói paralimpián úszásban. Crothers az e-sport világában is profi szintre ért, ám karrierjét szüneteltette a paralimpia miatt.

Rowan „magnetbrain” Crothers 2020-ban még a Riot Games által kiadott Valorant nevű versenyszerű FPS (first-person shooter, azaz lövöldözős) játékban versenyzett az óceániai mezőnyben. A Pants Down névre keresztelt együttesben játszott, akikkel a LetsPlay.Live Challengers versenyre kvalifikálta magát.

A torna után viszont félbeszakította e-sportolói karrierjét, hogy a paralimpiára készüljön.

Idén pedig Tokióban az S10-es kategóriában 50 gyorson és a 34 pontos 4x100 gyorsváltóban is aranyérmet nyert, utóbbi számban az ausztrál csapat új világcsúcsot állított fel. Emellett 100 gyorson is elindult, amelyben mindössze 73 század másodperccel maradt le a dobogó legfelső fokáról. Összesen tehát két arany- és egy ezüstéremmel térhetett haza Japánból. Szereplése annyira megragadta az e-sportos közösséget, hogy még a játék fejlesztői is megosztották a sikereit:

Crotherst gyerekkorában cerebrális parézissel (központi idegrendszeri sérülés) diagnosztizálták. Hétéves korában kezdett úszni, 2009-ben pedig paraúszásra váltott. Mindezt azért, mert a 2008-as paralimpián látta az ausztrál Peter Leeket aranyérmet nyerni. 

Mindig is rossz voltam a sportokban, de imádtam úszni. Sokáig a kezdő csoportban kellett úsznom a cerebrális parézisem miatt. Szomorú voltam emiatt, hogy hatéves gyerekekkel kellett edzenem, amikor már tíz voltam. Aztán amikor néztem a paralimpiát, rájöttem, hogy én is jó úszó lehetek, csak kicsit máshogy, mint a többiek. Azt szeretném, hogy más sérült gyerekek is rájöjjenek, ők is lehetnek jó sportolók 

– írja az olimpiai bizottság oldalán a bemutatkozójában. 

A „magnetbrain” becenév, amelyet az e-sportban használ, vízilabdázásból ered. Kapusként többször fejjel védett, emiatt kapta a társaitól a mágnes becenevet. 

(Borítókép: Rowan Crothers ünnepli az aranyérmet a férfi 50 méteres gyorsúszás S10-es számában a Tokiói Vízi Központban a 2020-as tokiói paralimpiai játékok első napján 2021. augusztus 25-én. Fotó: Naomi Baker / Getty Images)