Letérdelnek az angolok, de nem mutogatnak másra

2021.09.02. 08:55
Példásan sportszerűen nyilatkozott Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a csütörtök esti (Puskás Aréna, 20.45) Magyarország–Anglia labdarúgó világbajnoki selejtező előtt. Jelezte: bármi is lesz a közönség reakciója az angol játékosok kezdés előtti letérdelésére, ne ezzel foglalkozzanak, hanem inkább azzal törődjenek, hogy a nyári Eb-döntő előtt a Wembley-ben a hazai szurkolók is kifütyülték az olasz himnuszt.

A csütörtök este a Puskás Arénában Magyarországgal vb-selejtezőt vívó angol labdarúgó-válogatott menedzsere, Gareth Southgate és védője, Harry Maguire a szövetség Burton upon Trent-i edzőközpontjában, a St. George's Parkban tartott sajtóértekezletet még szerdán. 

Manapság olyan világot élünk, hogy nem a sportszakmai kérdések a legfontosabbak, hanem hogy letérdelnek-e az angolok a kezdő sípszó előtt, vagy sem.

Igen, letérdelünk, annak ellenére, hogy elképzelhető, kifütyülnek bennünket – mondta Southgate az újságíró által feltett kérdésre. – De ha így lesz, akkor sem fogunk ujjal mutogatni a magyar szurkolókra azok után, ami a Wembley-ben történt az Olaszország elleni Eb-döntőn. 

(Mint ismeretes, az angol szurkolók kifütyülték az olasz himnuszt – a szerk.)

 Southgate felhívta a figyelmet arra is, hogy még a saját nézőiktől is megkapták a füttyszót a térdelésért.

Az esetleges füttyszó nem lesz szokatlan a játékosainknak, hiszen június 7-én, Middlesbrough-ban is kifütyülték őket, ráadásul a hazai szurkolók, az Ausztria elleni felkészülési meccs előtt. Miközben még azt sem tudjuk, mi lesz az eredménye az UEFA-vizsgálatnak, amelynek célkeresztjében az Eb-döntőn mutatott szurkolói viselkedés áll. Akár stadionbetiltás is lehet belőle. Mindig is azt mondtam, hogy ne mutogassunk másokra, amíg a saját házunk táján nincs rend. Engem abban a szellemben neveltek, hogy ha valahol vendégeskedem, legyek mindig tisztelettudó.

A Wembley-ben tapasztalt rendbontással kapcsolatos UEFA-vizsgálat eredményének kihirdetése ezen a héten várható.