Újabb magyar érem a tokiói paralimpián

2021.09.04. 08:02

A kajakos Varga Katalin bronzérmet nyert K1 200 méteren a tokiói paralimpián – írja az MTI.

A KL2-es kategóriában induló magyar versenyző már a csütörtöki előfutamában is jól szerepelt, de ott másodikként célba érve középfutamra kényszerült. A szombaton, magyar idő szerint hajnalban rendezett középfutamon simán nyert, amivel bekerült a döntőbe. 

A bő egy órával későbbi döntőben jól rajtolt és jó volt az utazó tempója. Ezáltal egyértelmű volt, hogy meglesz a bronzérem; a kérdés csak az volt, hogy be tudja-e érni az élen lapátoló két brit versenyző valamelyikét. Ez végül nem sikerült, de

Varga Katalin így is megszerezte a bronzérmet 52.622 másodperccel.

A versenyt Charlotte Henshaw nyerte 50.760 másodperccel,  Emma Wiggs pedig 51.409 másodperccel végzett a második helyen.

Varga Katalin az első női magyar paralimpiai érmese a sportágnak. A balesetes gerincsérült, 35 éves magyar kajakos – aki öt éve ötödik volt a riói paralimpián, idén pedig ezüstöt nyert az Európa-bajnokságon –, a magyar küldöttség 16. érmét, a negyedik bronzot szerezte.

Pontosan ezért a bronzéremért jöttem. Minden úgy alakult, ahogy elképzeltem. Ez kiérkezéskor még nem teljesen volt így, nehéz volt magamat felpörgetni, valószínűleg azért, mert túl higgadtan álltam hozzá a versenyhez

– jelentette ki a verseny után, hozzátéve: már két napja Metallicát hallgat, hogy felpörgesse magát és ez végül sikerült is. 

Arra a kérdésre, hogy látott-e menet közbe esélyt a második hely megszerzésére, azt felelte, hogy igen, de bevallotta, hogy a végén általában „el szokott fogyni”, és hozzátette, hogy ezen majd javítani kell. A terveit illetően azt mondta, a párizsi paralimpián „szeretné fényesíteni ezt az érmet”, és az a munka, amit pár hónapja elkezdett, „elég jó, úgyhogy ezt folytatja majd”.

A KL1-es kategóriában a gerincsérvműtét következtében kerekesszékbe került Pulai Erika a középfutamában ötödikként ért célba, és mivel itt nem rendeztek B-döntőt, a 11. helyen végzett. 

A kenus szakág egyetlen magyar indulója, Juhász Tamás (VL2), középfutamos második hellyel beverekedte magát a fináléba és ott nyolcadik lett. A motorbalesetes gerincsérült a kajakosoknál is indult, és a KL1-eseknél, azaz komolyabb sérültségi kategóriában a hatodik helyen végzett egy nappal korábban.  • Hírek
  • Hírek