Repülési világrekordot döntött Besenyei Péter tanítványa

2021.09.05. 20:49

Mintegy 245 kilométer/órás sebességgel döntötte meg az alagútrepülés világrekordját Dario Costa, a Red Bull Air Race olasz származású profi pilótája Törökországban – derült ki az Indexhez eljuttatott közleményből. 

A fantasztikus teljesítmény mögött magyar tehetség is rejlik, hiszen 

a talján pilóta mentora nem más, mint a legendás műrepülő bajnok, Besenyei Péter,

aki nagyban segítette a 41 éves sporttársa felkészülését a rekorddöntésre.

A rekordbeállítás korántsem volt veszélytelen, a Çatalca-alagút átrepülésének egy évig tartó előkészületét a feladat összetettsége miatt egy 40 főből álló stáb segítette, melynek oszlopos tagja volt a magyar műrepülő világbajnok is. 

Egy alagútban repülni közel sem normális szituáció. A fontos, hogy mi jár az ember fejében közben. Mert a földtől egy méter magasan egyenesen repülni és követni a középvonalat még nem olyan nehéz, amennyiben egy kifutópálya felett vagy. De egy sötét alagútból kijönni a fényre, majd vissza egy másik sötét alagútba, már más. Emellett számolni kell a repülést befolyásoló léghullámokkal és néhány bukkanóval is. Fejben nehéz, mert tudod, hogy ha hibázol, akkor a fal keményen visszaüt 

– mondta Besenyei Péter. 

Dario Costa törökországi idő szerint szeptember 4-én 6:43-kor szállt fel az első alagútban, majd 245 kilométer/órás sebességgel suhant végig mindkettőn, alig egy méter magassággal a talaj felett.

A korábbi Guinness-rekordok 1,61 kilométer volt, ám mostantól a Çatalca-alagút 2,26 kilométeres távjával sikerült megduplázni az eredményt.

 Az áthaladás mindössze 43,44 másodpercig tartott.