Az UEFA figyelmeztetett az angolok elleni meccs előtt, Szijjártó Péter lesöpörte

2021.09.06. 12:55

Mint megírtuk, a múlt heti Magyarország–Anglia mérkőzésen a magyar szurkolók kifütyülték az angol válogatottat, valamint rasszista bekiabálások is elhangzottak a mérkőzésen.  A Népszava értesülése szerint az európai szövetség előre figyelmeztette a magyarokat arra, hogy ebből baj lehet.

A lap cikke szerint Kevin Lamour, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) főtitkár-helyettese múlt hét szerdán kifejezetten azért utazott Budapestre, mert figyelmeztetni akarta a magyar kormány és a labdarúgó szövetséget az angolok elleni csütörtök mérkőzés előtt. Kevin Lamour találkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, illetve Csányi Sándorral, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökével. A találkozón azt kérte tőlük, hogy

a magyar illetékesek hangsúlyosan hívják fel a figyelmet a sportszerű szurkolás fontosságára azért, ne legyen botrány a pénteki meccsen.

Mindeközben arról is tájékoztatta vendéglátóit, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) sokkal szigorúbban szankcionálja a lelátói rendbontásokat, mint az UEFA. Emlékeztetett arra, hogy a futball Európa-bajnokság budapesti meccsein történtek miatt az MLSZ 100 ezer eurós büntetést kapott az UEFA-tól, illetve két Nemzetek Ligája-mérkőzést zárt kapuk mögött kell majd megrendezni, és figyelmeztetett arra, hogy

a FIFA még ennél súlyosabb büntetést írhat elő,

ha hasonló dolgok történnek az angolokon ellen meccsen.

A felvetésre Szijjártó Péter úgy reagált,

nincs ok az aggodalomra

Szijjártó Péter egyébként a Facebookon is beszámolt erről a találkozóról, jóllehet az ő posztja szerint nagyon másról szólt a meeting. Azt leírta, hogy az UEFA tisztviselője a mérkőzésre érkezett Magyarországra, de azt nem közölte, hogy ennek bármi köze lenne ahhoz, hogy aggódnak a magyar szurkolók miatt.

Az ő posztja szerint arról beszéltek, hogy a futballt meg kell őrizni „mindenki sportjaként” és ehhez a magyar kormány minden segítséget megad.Mindezt azzal az európai Szuperligával összefüggésben mondta, amiről egyébként már rég kiderült, hogy lényegében semmi se lesz belőle. 

A Népszava szerint Kevin Lamour a találkozón azt is elmondta vendéglátóinak, hogy

jó lenne, ha a magyar politika nagyobb távolságot tartana a labdarúgástól.

Azt kérte továbbá, hogy a szurkolók fogadják el:  vannak csapatok, amelyek letérdelnek a meccs előtt. Jelezte azt is, hogy a korábbi büntetések után, illetve folyamatban lévő vizsgálatok közben nem szerencsés, ha a lelátón az UEFA-t és FIFA-t sértő rigmusok is hallhatók.

Szijjártó Péter azóta egyébként egy újságírói kérdésre válaszolva elismerte, hogy valóban voltak rasszista megnyilvánulások a mérkőzésen. A meccsen történekre már az MLSZ is közleményben reagált, a FIFA pedig – az UEFA-tisztviselő figyelmeztetéséhez híven – fegyelmi eljárást indított a történtek miatt.