Javult a magyar válogatott játéka, legyőztük Andorrát

2021-09-08T190840Z 453045461 UP1EH981H6D78 RTRMADP 3 SOCCER-WORL
2021.09.08. 22:36
A magyar labdarúgó válogatott 2–1-re legyőzte Andorrát a 2022-es világbajnoki selejtezősorozat hatodik fordulójában és továbbra is a negyedik helyen áll a csoportjában.

Nem volt egyszerű dolga a magyar csapatnak, hiszen két vereség után kellett talpra állnia. Amikor Marco Rossi szövetségi kapitány több mint egy órával a kezdés előtt kijött a pályára, hatalmas tapsvihar fogadta. A szurkolók ezzel is támogatásukról biztosították az egész csapatot.

Gulácsi Péter sérülés, Willi Orbán pedig eltiltás miatt nem állhatott az olasz szakember rendelkezésére, Szoboszlai Dominik viszont nem ment vissza Lipcsébe, Szalai Ádám pedig egymás után produkálta a negatív teszteredményeket, így ő ismét pályára léphetett.

A nemzeti tizenegy a Dibusz – Fiola, Lang, Szalai A. – Botka, Kleinheisler, Nagy Á., Schäfer, Schön – Sallai, Szalai Á. összeállításban kezdett, tehát az Albánia elleni kezdőcsapathoz képest négy helyen változtatott Rossi.

A mieink már a találkozó elején magukhoz ragadták a kezdeményezést. A harmadik percben Botka Endre került helyzetbe, de a Ferencváros védője az oldalhálót találta el. Néhány perccel később Sallai Roland kapott remek indítást, a Freiburg támadóját felrúgták a tizenhatoson belül, tizenegyes! A büntetőt a csapatkapitány, Szalai Ádám higgadtan értékesítette, 1–0!

Nem volt könnyű dolga a magyar együttesnek, az andorraiak a tőlük megszokott, agresszív stílusban védekeztek. A 17. percben Schön Szabolcs eresztett el egy hatalmas bombát 25 méterről, de a vendégek kapusa résen volt, szögletre ütötte.

A sarokrúgás viszont már bent volt: Sallai pöckölte oda a labdát Schönnek, aki középre ívelt, Botka pedig a kapuba fejelt, 2–0!

A félidő közepén ismét Botka került helyzetbe, elesett a tizenhatoson belül, de a játékvezető ezúttal továbbot intett. A kétgólos hátrányban Andorra feljebb tolta a védekezését, igyekezett még a magyar térfélen labdát szerezni, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

A félidőig nem változott az állás, 2–0-s eredménnyel mehettek pihenni a csapatok. A szünetben Rossi kettőt cserélt, Szoboszlai Dominik és Sallói Dániel érkezett Sallai Roland és Kleinheisler László helyére.

Szembetűnő a pontrúgásaink sokszínűsége is és jót tett a csapatnak Szalai Ádám visszatérése, újra van igazi vezér a pályán. Az andorraiak a kapott gólok után feljebb tolták a védekezésüket, ezt is jól használtuk ki, a mögöttük kinyíló területekre jól indultunk be és többször mögéjük kerültünk.

– értékelt a félidőben élő tudósításunkban az MTK Budapest és a Diósgyőr korábbi vezetőedzője, Feczkó Tamás, az Index szakértője.

A két magyar csere jól szállt be a meccsbe, főként Szoboszlai ritmusváltásai gyorsították fel a magyar játékot, amely sokat gyorsult az első félidőhöz képest. 

Schön a 62. percben ismét lövéssel próbálkozott, de célt tévesztett. Két perccel később Szoboszlai jó helyről végezhetett el szabadrúgást, lövése csupán centiméterekkel kerülte el az andorrai kaput. A közönség már bent látta...

A 67. percben egy nagy védelmi hibát követően került a labda a kapunkba, de a partjelző emelte a zászlaját, a VAR pedig megerősítette a döntésében, les, a szépítés elmaradt! Tíz perccel a vége előtt egy láthatóan előre jól begyakorolt szabadrúgás-kombinációt láthatott a nagyérdemű Szoboszlai és Schäfer előadásában, a középre ívelt labdát azonban Szalai Attila nem tudta jó helyre fejelni.

A 82. percben szépített Andorra: egy jobb oldali szabadrúgás után Max Llovera maradt üresen, közelről lőtt a kapuba, Dibusznak esélye sem volt, 2–1!

A magyar csapatot láthatóan megfogta a gól, de Andorrának egyenlítenie már nem sikerült, maradt a 2–1, ez a végeredmény. Rossi együttese jobban játszott, mint Anglia és Albánia ellen, és bár a második félidőben a harmadik gólt is megszerezhette volna, saját magának nehezítette meg a dolgát.

Összességében még így is hagyott kívánnivalót maga után a mutatott játék, döcögött a gépezet, sok hibával futballoztunk, és egyénileg sem tudott egyetlen játékos sem extrát nyújtani. 

A csoportban két másik mérkőzést rendeztek este, a csoportot vezető Anglia idegenben 1–1-es döntetlent játszott Lengyelországgal, Albánia pedig simán, 5–0-ra nyert San Marino ellen. A mieink így továbbra is a negyedik helyen állnak a csoportban.

A magyar válogatott legközelebb Albánia ellen lép pályára a Puskás Arénában október 9-én, három nappal később pedig Angliában vendégeskedik.

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
EURÓPA, I CSOPORT, 6. FORDULÓ
Magyarország–Andorra 2–1
Budapest, Puskás Aréna. Vezette: Obrenovic (szlovén)
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Fiola, Lang, Szalai A. – Botka (Tamás M. 90.), Kleinheisler (Szoboszlai – a szünetben) Nagy Á. (Gazdag 65.), Schäfer, Schön (Nikolics 74.) – Sallai (Sallói – a szünetben), Szalai Á. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
ANDORRA: I. Álvarez – San Nicolás, Llovera, Emili García, Alavedra, M. García – Aláez, M. Vieira (C. Martínez 76.), Cervós (A. Martínez 76.) – Pujol (Lima 80.), R. Fernández (V. Bernat 80.). Szövetségi kapitány: Koldo Álvarez
Gólszerzők: Szalai Á. (9. - tizenegyesből), Botka (18.) illetve Llovera (82.)

(Borítókép: Marton Monus / Reuters)