Történelmi szenzáció a ringben: Uszik legyőzte Joshuát!

2021-09-25T222428Z 1706286179 UP1EH9P1Q8PFR RTRMADP 3 BOXING-HEA
2021.09.26. 11:35
A boksztörténelem egyik legnagyobb meglepetését okozta szombat éjjel az ukrán Olekszandr Uszik, amikor a WBA, a WBO és az IBF profi nehézsúlyú bokszvilágbajnoki koronájáért vívott mérkőzésen, a londoni White Hart Lane Stadion 67 000 nézője előtt egyhangú (117–112, 116–112, 115–113) pontozással legyőzte a címvédő brit Anthony Joshuát.

Az előzmények a 31 éves, ellenfelénél kilenc kilóval nehezebb Joshua győzelmét ígérték a 34 éves Uszik ellen, aki nem sokkal korábban a cirkálósúlyból jött fel a királykategóriába. Bár intő jel lehetett, hogy az ukrán veretlen volt mind a cirkáló-, mind a nehézsúlyban, a brit viszont egyszer már kikapott Andy Ruiztól.

Továbbá a kilenckilós súlytöbblet sem jelent túl sokat, hiszen 2009-ben Kielben Erdei Zsolt is megverte a nála pontosan ugyanennyivel súlyosabb Giacobbe Fragomenit a cirkálósúlyú vb-övért.

A fogadóirodáknál Joshua volt a favorit, méghozzá nagyon: ahhoz, hogy valaki az ő győzelmével 100 dollárt nyerjen, 225-öt kellett feltennie, viszont aki feltett 100 dollárt Uszik sikerére, az 275-öt kapott cserébe. 

Bár mindketten olimpiai bajnokságot nyertek 2012-ben Londonban, Uszik jóval rutinosabb és képzettebb bokszoló: 350 amatőr meccsel a tarsolyában állt profinak 2013-ban, míg Joshua csupán 35 amatőr mérkőzést vívott, mielőtt profinak állt. 

A mérkőzést óriási meglepetésre végig az ukrán uralta.

Remek lábmunkájával és folyamatos duckingolásával elkerülte a fizikailag erősebb brit ütéseit, miközben pontos egyeneseivel és sorozásaival a harmadik és a hetedik menetben is megrendítette a lomha Joshuát, aki a tizenkettedik felvonásban közel állt a kiütéshez. 

Uszik mérlege ezzel 19–0-ra javult – ebből 13 KO –, Joshuáé 24–2-re romlott, amiből 22 KO. Usziknak 148 ütése volt pontos Joshua 123 célt érő ütésével szemben.

A meccs promótere, Eddie Hearn tárgyilagos volt:

Megsemmisítő vereség Joshuának. Uszik roppant fit volt, remekül mozgott lábon, sokat ütött. Ezen az estén a jobb bokszoló győzött. A britnek azonnali visszavágót kell kérnie. A szándék, a vágy megvan benne. Ennél sokkal jobb teljesítményre is képes.

Ezzel a címegyesítőnek tervezett Joshua–Tyson Fury mérkőzés egyelőre kútba esett. Fury október 9-én harmadszor is megmérkőzik az amerikai Deontay Wilderrel, hogy aztán mi lesz, az még a jövő zenéje. 

Usziknak a mostani mindössze a harmadik nehézsúlyú mérkőzése volt azok után, hogy 2018-ban az összes cirkálósúlyú világbajnoki címet egyesítette, és abban a kategóriában nem maradt számára több kihívás. Az ukrán a harmadik bunyós, akinek cirkálósúlyban és nehézsúlyban is sikerült világbajnoki övet szereznie a brit David Haye és az amerikai Evander Holyfield után. 

A meccs pontosan úgy zajlott le, ahogy elterveztem, és ahogy számítottam rá – nyilatkozta Uszik. – Anthony időnként megszorongatott, de nem történt semmi extra. Nem szerepelt a terveim között, hogy kiüssem, a szorítósarkamban azt mondták, ne ezzel foglalkozzam. A legjobb Uszikot még nem látták, tudok én ennél sokkal jobban is bokszolni!

Azért nem volt ez sétagalopp Usziknak sem, amit az alábbi fotó is mutat. Az mindenesetre megható, hogy a meccs után közös fotót készítettek a gladiátorok.

Eddie Hearn szerint Joshuát a mérkőzés után kórházba kellett vinni kivizsgálásra, mert elképzelhető, hogy a szemgödrének a csontja eltörött.

Érdekes, hogy Joshua csak 10 millió dollárt kapott a meccsért, Uszik pedig – akinek Elon Musk a példaképe – még ennél is jóval kevesebbet, hárommilliót, ami persze így is pályafutása legnagyobb gázsija volt. 

(Borítókép: Andrew Couldridge / Getty Images)


  • Hírek
  • Bankszámla