Mindig van lejjebb: történelmi mélységben a Barça

K  AP20210929121
2021.09.30. 08:56 Módosítva: 2021.09.30. 10:03
A katalán sajtó temetői hangulatban gyászolja a lejtőn megállíthatatlanul zuhanó Barcelona csapatát, és megelőlegezi Ronald Koeman edző halaszthatatlan menesztését. A baj csak az, hogy egyelőre nincs pénz a hollandus végkielégítésére. A lisszaboni 3–0-s vereség újabb mélypontot jelent a hányatott sorsú klub életében.

Hagyjuk a siránkozást későbbre, kezdjük a rideg tényekkel: európai kupasorozatban az 1972–1973-as kiírás óta most fordult elő először, hogy a Barcelona első két meccsét elveszítse egy sorozatban, akkor is egy portugál csapat, az FC Porto verte meg oda-vissza a katalánokat, és ejtette ki természetesen, mivelhogy ekkor még egyenes kieséses párharcokból álltak a kupasorozatok. A Bajnokok Ligájában ez a mostani az első eset, hogy két zakóval rajtolt a katalán óriás. Ez a két 3–0-s vereség, előbb a Bayern Münchentől, majd szerdán a Benficától szinte holtbiztos kiesést jelent; a Bajnokok Ligája történetében csupán egyszer sikerült továbbjutnia egy csapatnak úgy, hogy az első két mérkőzés után nulla ponttal és mínusz hatos vagy annál rosszabb gólkülönbséggel állt: a 2007–2008-as kiírásban az Olympique Lyonnak.

További siralmas adat: idei első két BL-meccsén egyszer sem találták el a Barça játékosai az ellenfél kapuját. Eddig csak egy Barcelona-edző vesztett több BL-csoportmeccset, mint Ronald Koeman, egy másik holland, Louis van Gaal. Ötöt, míg Koeman hármat. De Van Gaalnak 32 találkozóra volt szüksége ahhoz az öt vereséghez, míg Koemannak ehhez a háromhoz csak nyolcra.

Aki azt hinné, hogy elérte a gödör fenekét a Barcelona, az könnyen tévedhet, hiszen mindig van lejjebb. Szombaton az aktuális bajnok Atlético Madrid fogadja a katalánokat a La Liga rangadóján. 

Túlzás nélkül siralmas látványt nyújtott a Fény Stadionjában az ötszörös BEK/BL-győztes; a „barcelonismo” szimbólumának számító katalán hazafit, a második csapatkapitányt, az ólomlábakon vánszorgó Gerard Piquét már a 33. percben le kellett cserélnie Koemannak. A második félidőben mindenkit pályára küldött a tréner, akit csak lehetett, Coutinhót, sőt még Ansu Fatit is, aki a legutóbbi bajnokin tíz perc leforgása alatt rúgott egy gyönyörű gólt, és akiről azt írta a katalán szaksajtó, hogy vele bármi elképzelhető, akár a BL-diadal is…

A szerdai 3–0-s kudarc azért is különösen fájó, mert ugyanabban a stadionban szenvedte el a Barcelona, mint az emlékezetes 8–2-t a Bayerntől tavaly szeptember 14-én, a rossz emlékű lisszaboni buborékban.

Akkor a nyolcból kettőt Coutinho rúgott, aki most a vesztes csapatban szenvedett a második félidőben. Ha kellett valakinek bizonyíték arra, hogy nem Coutinhóban van a hiba, hanem a csapatban, akkor íme…

A Barça szerdáig összesen egyszer kapott ki a Benficától, de az emlékezetes volt: hatvan éve, a berni Wankdorf Stadionban, a BEK-döntőben, 3–2-re.

Annak a feledhetetlen csatának magyarok voltak a főszereplői: a Benfica edzőjét Guttmann Bélának hívták, a Barça két gólját Kocsis Sándor és Czibor Zoltán szerezte.

Minden idők egyik legerősebb csatársora pedig így állt fel: Kubala, Kocsis, Evaristo, Suárez, Czibor. Ehhez képest komikus egyáltalán szóba hozni a Luuk de Jong–Depay támadókettőst…

Nem szeretnék vitát nyitni a mostani csapatunk színvonaláról – mondta Koeman a meccset követő sajtóértekezleten. – Mindenki ismeri a mai Barcelona problémáit. Nincs értelme összehasonlítani ezt a csapatot a tíz évvel ezelőttivel, számomra ez napnál világosabb. A jövőmmel kapcsolatban nincs mit mondanom. Érzem a játékosaim támogatását, de hogy a klub vezérkara mit gondol, azt nem tudom. Nincs a saját kezemben a sorsom, majd meglátjuk, hogyan alakul. Elfogadom az edzők világát úgy, ahogy van.

Egy biztos: Koeman hosszú hónapok óta már csak azért lehet a Barcelona edzője, mert nincs 12 millió eurója a klubnak a végkielégítés kifizetésére. Hiszen még az előző két edzőt, az egyaránt menesztett Quique Setient és Ernesto Valverdét sem fizették ki…

Fabrizio Romano, a legjobban értesült európai sportújságíró arról ír, hogy Xavi és Roberto Martínez, a két legvalószínűbb Koeman-utód neve már hetek óta ott fekszik Laporta elnök íróasztalán.

Végül mindig az edző a hibás – folytatta a nyavalygást Koeman. – Pedig úgy érzem, a meccs jelentős részében jó volt a játékosok hozzáállása. Miután 2–0-s hátrányba kerültünk, már sokat hibáztunk, de még ekkor is megvoltak a lehetőségeink. Amiben fölénk nőttek a portugálok, az a hatékonyság. Olyan időket élünk most, amikor sok mindenen változtatni kellene, de sok játékos hiányzik. Azt hiszem, ezt felesleges hangsúlyoznom.

A La Vanguardía, a 140 éves múltra visszatekintő, patinás katalán politikai napilap főcíme: „Koeman lenullázta a Barçát. Majd így folytatódik az írás:

A vezetőedző hibát hibára halmoz, és káoszt idézett elő a csapatnál, amelyet megalázott a Benfica.

A legfájdalmasabb, mármint barcelonai szemszögből, hogy az Estadio da Luz közönsége a második félidőben már gúnyt űzött a Barcelonából, és Messi nevét skandálta. Aki kedden már a PSG színeiben rúgott egy fantasztikus gólt…

És aki mind a mai napig a Barcelona utolsó BL-gólját szerezte. 

Koemannak nemcsak a La Vanguardia, hanem a Sport is a szemére veti, hogy szarvashibát követett el, amikor Piqué lecserélésekor Frenkie de Jongot, a játékmestert a középpályáról hátravonta a védelembe. Ezzel – ahogy a La Vanguardia fogalmaz – kiherélte a katalánok játékát.

A Sport pedig egyenesen arról ír, hogy ezzel a húzással aláírta a saját halálos ítéletét.

A lap szerint ez már a Koeman-éra vége, mivel vannak olyan hibák, amelyeket nem lehet megbocsátani. 

Persze nyilván nem egyedül Koeman a bűnös, sokkal inkább az előző elnök, Josep María Bartomeu, aki Ousmane Dembeléért 105 millió, Philippe Coutinhóért 160 millió, Antoine Griezmannért 120 millió eurót dobott ki az ablakon...

 

(Borítókép: Benfica-FC Barcelona Bajnokok Ligája E csoportjának mérkőzése 2021. szeptember 29-én. Fotó: Armando Franca / MTI / AP )