Biciklivel vág neki a Kilimandzsárónak egy magyar hegymászó

2021.10.06. 16:46

Zichó Viktor az Indiai-óceán partjától indulva kerékpárral közelíti meg Afrika legmagasabb pontját, az 5895 méter magas Kilimandzsáró csúcsát. Terve szerint mintegy 4900 méterig juthat fel két keréken, majd az utolsó ezerméteres szakaszon részben tolva, részben a hátán cipelve viszi fel kerékpárját a csúcsig.

Az extrém kerékpáros-mászó expedíció legveszélyesebb szakasza innen következik, hiszen a magyar sportember célja, hogy két keréken guruljon le a csúcsról, durva, magashegyi terepen.

Az Indiai-óceán partjától Kenyán és Tanzánián keresztül vezet a Kalifa Kilimandzsáró Bikepacking útja, eközben a csúcsig mintegy 350 kilométert és közel 7500 méternyi szintemelkedést kell leküzdenie a sportolónak.

A kerékpározás és az egészséges életmód népszerűsítése mellett az expedíció célja a híres magyar Afrika-kutató vadász, Kittenberger Kálmán előtti tisztelgés, születésének 140. évfordulója alkalmából. Útja során Zichó Viktor több, Kittenberger Kálmán által is meglátogatott helyszínt érint majd, a csúcson pedig elhelyez egy nemzeti színű szalagot a kiváló magyar vadász-író emlékére.

Az expedíció jelentős fizikai igénybevétellel jár, hiszen a teljes utat saját erőből, motorizált járművek és kísérők segítsége nélkül teljesítené a magyar sportember. Az utat ezért egy alapos svájci felkészülési mászás előzte meg.

Nairobiból eredetileg vonattal jutottam volna el az Indiai-óceán partjáig, ahonnan elindul a Kalifa Kilimandzsáró Bikepacking kerékpáros-mászó expedíció. Ehhez képest a vonatot sajnos lekéstem, így végül éjszakai buszokkal jutottam el Mombasáig, de sikerült, itt vagyok és indulok a Kilimandzsáró felé, immár két keréken 

– számolt be az expedíció előéletéről Zichó Viktor.

A különleges kaland eredetileg október elején vette volna kezdetét, azonban a kenyai vízum kiadása körüli bonyodalmak miatt csak tegnap vágott neki az útnak a magyar extrém sportoló, aki így a tervek szerint október 12-én érhet fel a Kilimandzsáró csúcsára.