Több milliárdot bukhatnak és börtönbe is juthatnak az oltásellenes amerikai sztárok

antivaxx
2021.10.08. 06:21
Az MLB a hajrájához érkezett, az NFL egy hónapja rajtolt el, az NHL és az NBA pedig nemsokára elkezdődik. Ahogy tavaly, úgy idén is a koronavírus fogja uralja mind a négy nagy amerikai ligát, ebben az évben viszont a fő téma egyértelműen néhány nagy sztár oltásellenessége, valamint az ellenük vívott harc.

A már eddig is sokszorosan megosztott társadalom 2021-re ismét kapott egy eszközt, amivel megint két részre osztódhat, a táborok pedig kígyót-békát kiálthatnak egymásra. Ez pedig nem más, mint a koronavírus elleni vakcina. A közösségi média (már amikor működik) az oltáspártiak és oltásellenesek virtuális harcterévé vált, és mindkét oldal tökéletesen meg van győződve arról, hogy amit állít, az szentigaz, a másik pedig tudatlan.

A pro oldal az egészséget, a társadalmi és gazdasági hasznosságot emlegeti, a kontra a saját test fölött gyakorolható szabadságot szajkózza, megfűszerezve mikrochipes, bill gates-es konteókkal.

Ez az Egyesült Államokban hatványozottan igaz, ennek miértjébe inkább ne is menjünk bele. A lényeg, hogy a dollármilliomos sportolók sem képeznek kivételt. 

Vannak, akik olyan mértékben elkötelezték magukat az oltás megtagadása mellett, hogy készek akár 18 millió zöldhasút is elbukni.

MLB

A baseballszezon márciusban kezdődött, körülbelül egy időben a vakcinák felvehetőségével. Az USA-ban tavasszal rohamtempóban adták be az oltóanyagot a lakosságnak, néhány hét alatt elérték a 25%-ot. A legtöbb játékos felvette akkor, de a liga (MLB) – tekintettel arra, hogy akkor még szó szerint sorok álltak az oltásért – nem szankcionálta azokat, akik nem kértek szurit, inkább engedményt tett azoknak, akik igen.

A másik három major ligában teljesen más a helyzet. Szeptemberben elrajtolt az NFL, az NHL és az NBA pedig heteken belül elkezdődik. Akárcsak a világon szinte bárhol, úgy Amerikában is lelassult március óta folyamat, az oltási kedv pedig visszaesett. Aki akart (és semmi egészségügyi akadálya nem volt), az mára már valamennyire védett lett. Éppen ezért ez a három bajnokság már máshogy kezeli az oltatlanokat, meglehetősen nagy szigorral próbálja mindegyik a vakcina felé terelni őket. 

Szögezzük le gyorsan, hogy egyik sem tette kötelezővé, már ami a játékosokat illeti. Az edzői stábban viszont az, ami miatt a szkeptikusok bizony elvesztették a munkájukat.

És akkor még ott vannak a regionális szabályok, de ennyire ne szaladjunk előre, nézzük meg, hogy a három liga közül melyik milyen protokollt alkalmaz azoknál, akik nemet mondtak az oltásra.

NFL

Ami a legfontosabb, hogy minden egyes nap kötelező tesztelniük (az oltottaknak hetente), és addig nem látogathatják az edzőközpontot sem, amíg nincs negatív eredményük. Beltéren maszkot kell hordaniuk, és ha felmerül a nevük mint kontaktszemély, akkor 5 napra karanténba kell vonulniuk. Sőt, pozitív teszt esetén ez 10 nap, míg a tünetmentes oltottaknál két egymást követő napon produkált negatív teszt már a szabadságot jelenti. A tíznapos elzárás sok esetben két kihagyott meccset jelent, és mivel a játékos önhibájából mulasztja el ezeket, bukja a fizetése 11,7%-át, ami több millió dolláros tétel is lehet.

Ahogy a mondás tartja, egy sportoló legjobb tulajdonsága a bevethetőség. Lehet valaki a legjobb képességű, ha karanténban van, semmit sem ér.

Ezt az elvet tartotta szem előtt a Jacksonville Jaguars új vezetőedzője, Urban Meyer, aki nem titkolta, hogy a szezont megelőző keretszűkítésnél fontos szempont volt számára a játékosok oltottsági státusza. Ez persze nem igazán tetszett a Játékosok Szakszervezetének (NFLPA), de ha belegondolunk, teljesen logikus.

És bár a New England Patriots legendás mestere, Bill Belichick tagadja (mondjuk úgy, hogy sosem az őszinteségéért szerették), minden bizonnyal Cam Newton kivágásához is ez vezetett. Az irányító először ködösített, majd megszegte a karanténszabályokat is, ami miatt megbüntették, néhány nappal később pedig már repült is. Ráadásul ezzel lehet, hogy a 2015-ös MVP-nek a pályafutása is véget ért.

Nem ő az egyetlen irányító, aki ellenzi az oltást. A Minnesota Vikings passzmestere, Kirk Cousins is nemet mondott, ami miatt össze is veszett Mike Zimmer vezetőedzővel. A felkészülés alatt a QB egyszer karanténba kényszerült öt napra, mivel közeli kontakt volt, ráadásul szülővárosának kórháza is megszakította vele az együttműködést, mert rossz példát mutat.

Más kérdés, hogy amíg Newton elküldése nem igazán fájt anyagilag a Patriotsnak, addig Cousinsé az NFL történetének egyik legsúlyosabb szerződése, emiatt teljesen mozdíthatatlan. Viszont az igazsághoz tartozik, hogy élete formájában kezdte a szezont.

A Buffalo Bills elkapója, Isaiah McKenzie sem szeretett volna szurit, de aztán kapott egy majdnem 15 000 dolláros büntetést az NFL-től, mert nem viselt maszkot az edzőközpontban, másnap már nyilvánosan lengette a fehér zászlót és „behódolt” a ligának.

Szeptember közepi adatok szerint az átoltottság immáron 93%-os az NFL-ben, de ahol az átlagnál alacsonyabb, ott benne van egy olyan kitörés, ami miatt egy meccset el kell halasztani. 

Ha ez megtörténik, és nem sikerült új időpontot találni, akkor a vétkes csapatnak automatikusan jár a vereség, valamint a vaskos pénzbüntetés is.

Cifrább a dolog a hokisoknál és a kosarasoknál, méghozzá két ok miatt: egyrészt mindkét bajnokság határon átnyúló, és kanadai csapatok is érdekeltek (az NBA-ben csak egy, de az NHL-ben hét), valamint New York és San Francisco városában a hazai játékosok nem léphetnek pályára/jégre, ha nem vették fel az oltást.

NHL

Itt már 98-99% körül áll az oltottsági mutató, ami a szigorú szabályoknak is köszönhető. Az oltatlanok az idegenbeli túrákon csak a szálloda–edzőközpont–csarnok háromszögben mozoghatnak, és rajtuk kívül senki sem teheti be a lábát a hotelszobájukba (a védettek szabadon mozoghatnak).

Ráadásul a csapatok eltiltással és ezzel együtt fizetésmegvonással sújthatják az oltatlan játékosokat, akik pozitív teszt, vagy a státuszuk miatt nem bevethetőek.

Ez pedig nem kevés szám, hiszen ettől a szezontól kezdve visszaállítják az eredeti divíziókat, azaz nem lesz összkanadai csoport, az amerikai csapatok ugyanúgy jégre lépnek az északi szomszédok otthonában, és vica versa. Kanadában pedig jelenleg 14 napos karantén várja az oltatlan beutazókat, akkor is, ha az illető kanadai állampolgár és kanadai csapattal érkezik haza.

Evander Kane-ről és az ő botrányairól már mi is írtunk többször, a San Jose Sharks csatára pedig képtelen nyugton maradni. Az NHL ügyeletes bajkeverőjének az aktája gyakorlatilag folyamatosan nyitva van a liga irodájában, egymást érik az ellene folytatott vizsgálatok. A legfrissebbet azért indították, mert állítólag nem oltatta be magát és hamis oltási igazolványt mutatott fel. 

Amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban így járt el, úgy nemcsak hosszú eltiltást, hanem akár ötéves börtönbüntetést is kaphat.

Zac Rinaldót júliusban szerződtette le egy évre a Columbus Blue Jackets. Aztán kiderült, hogy a verőembernek esze ágában sincs felvennie az oltást, ezért a vezetőség hivatalosan a farmcsapathoz irányította, de csak papíron, ugyanis megmondták neki, hogy ott sem kérnek belőle. A fizetését megkapja, azonban mivel mindkét együttes esetében 100%-os a megszúrtak aránya, inkább nem kérnek a jelenlétéből.

Az Edmonton Oilers csatárának, Josh Archibald esetére akár a „karmikus” jelzőt is rá lehetne biggyeszteni. Ő szintén nem kért az inokulációból, majd nyáron elkapta a koronavírust. Ebből felépült ugyan, de ismét passzolta a lehetőséget. Az Oilers annak ellenére is kitartott mellette, hogy becslések szerint a 82 meccsből legalább 30-at ki kellett volna hagynia a most következő szezonban, de úgy tűnik, alaposan alálőttek.

A minap ugyanis szívizomgyulladást diagnosztizáltak a szélsőnél, ami a koronavírus egyik szövődménye, emiatt határozatlan időre kidőlt.

Most mindenki abban bízik, hogy tanult a saját kárán.

MacKenzie Blackwoodtól, a New Jersey Devils kapusától sokat várnak idén, egyes szakírók odáig merészkednek, hogy akár a kanadai válogatott olimpiai keretébe is beverekedheti magát. Ez mondjuk anélkül nem fog menni, hogy beoltassa magát, de legalább annyit már elmondott a 24 éves játékos, hogy nem zárja ki teljesen, csak szeretne időt kérni az információszerzéshez.

NBA

Noha a kosarasoknál 95% körüli az arány, a kisebbség itt a leghangosabb. Ráadásul prominens nevekből áll.

Kyrie Irving instabil lelkiállapota köztudott az NBA berkeiben, nem meglepő módon ő az egyik, aki a testi szuverenitásra hivatkozva ágál a vakcina ellen. Az irányító már tavaly is el-eltűnt a Brooklyn Netsből, véletlenül éppen a születésnapja környékén, ráadásul a Covid-protokollt is megszegte. Viszont a pályán fenomenálisan játszott többnyire.

Ami az ő esetében extra fejvakarásra adhat okot, az a már fent említett New York-i szabály. És mivel Brooklyn éppen ott található, Irving a 82 meccsből mind a 41 hazairól lemarad, továbbá lesz még egy San Franciscó-i találkozó a Golden State otthonában, plusz kettő a kanadai Torontóban, ez így már 44 mérkőzés, az alapszakasz

53,66%-a. Irving idei fizetése potom 34 916 200 dollár, ebből 18 736 033-at (mintegy 5,77 milliárd forintot) biztosan el fog bukni, amennyiben nem áll kötélnek.

Nagyjából ez járhatott az idén 31 579 390 dolcsira számító Andrew Wiggins, a Golden State Warriors bedobójának a fejében. Ő egy ideig még a vallási kártyát is megpróbálta kijátszani, hogy ne szúrják meg, de mindenki átlátott a szitán. Aztán amikor szóltak neki, hogy körülbelül 16,5 milliótól el is köszönhet, akkor „feláldozta” a testét és az elveit. Persze azt kommunikálta, hogy nem önszántából tette, hanem kényszerítették.

Michael Porter Jr. esete sem egyszerűbb. A Denver Nuggets fiatal kosarasát gimnazista kora óta Kevin Duranthez hasonlítják, de rendkívül sérülékeny és önfejű. Az előző szezonban viszont megmutatta, micsoda potenciállal rendelkezik, a csapat pedig egy őrületes, ötéves, 207 millió dolláros maximum szerződést tolt elé, amit gyorsan alá is írt. Aztán kiderült róla, hogy oltásellenes. Így most van egy ifjú szupersztárja a bajnoki álmokat dédelgető Nuggetsnek, aki azonban egyelőre magát helyezi előtérbe a csapattal szemben.

A tavalyi idényt 31,3-es pontátlaggal abszolváló, ezzel Steph Curry mögött másodikként végző Bradley Beal sem akarja beoltatni magát, és bizony magát a Királyt, LeBron Jamest is sokáig kellett győzködni. Azt a Jamest, aki imád társadalmi és politikai kérdésekben véleményt formálni. Az ellenkampányt legalább nem hangosan folytatta, de miután felvette az oltást, elmondta, hogy ő bizony senkit sem fog rábeszélni arra, hogy kövesse a példáját. Emiatt aztán kapott hideget-meleget, mert a mindig vokális James ezúttal a másik oldalra állt.

A vakcinának köszönhetően lassan eljutunk oda, hogy az élet kezd visszatérni a régi kerékvágásba, és az amerikai ligákban is erre készülnek. De ez még mindig nem 100%, ráadásul ameddig a példaképeknek számító sportolók nyíltan beszélnek az oltás ellen, addig ez a folyamat nem érhet révbe. Ahogy az előző, úgy a következő kiírások fő narratívája a koronavírus lesz, a következmények pedig súlyosbodni fognak tavalyhoz képest.

(Borítókép: Josh Archibald, Kyrie Irving és Cam Newton. Fotók: Getty Images.)