Egy hely elkelt, megvan az első kijutó a labdarúgó-vb-re

GettyImages-1346053602
2021.10.12. 10:09

A német labdarúgó-válogatott hétfőn este 4–0-ra legyőzte Észak-Macedóniát világbajnoki selejtezőn, ezzel a Nationalelf az első együttes, amely kvalifikálta magát a 2022-es világbajnokságra a rendező Katar után.

Kissé viharos éveken van túl a német nemzeti csapat, amely a 2018-as világbajnokságon címvédőként a csoportból sem jutott tovább, de Joachim Löw szövetségi kapitány akkor még maradt a helyén.

Az együttes a Nemzetek Ligája A divíziójában is leszerepelt, négy meccsen két pontot szerzett, a franciákat és a hollandokat sem tudta legyőzni. Az Eb-selejtezőkre összekapta magát a gárda, Amszterdamban 3–2-es győzelemmel indított. A harmadik fordulóban az észtek ellen gálameccset (8–0) rendeztek Marco Reusék. A hollandok elleni visszavágó már nem sikerült jól, hazai pályán szenvedett 4–2-es vereséget a csapat, de végül így is megnyerte csoportját, és simán kijutott az Európa-bajnokságra.

2020-ban a Nemzetek Ligája átalakult, a németek maradtak az A divízióban, a remélt eredmények azonban ismét elmaradtak.

Az ukránokat oda-vissza legyőzte a gárda, Svájc ellen oda-vissza iksz, a spanyoloktól azonban kapott egy hatost, ami után a DFB válságértekezletet tartott.

RÖVID IDŐN BELÜL MÁSODSZOR KELLETT DÖNTENI LÖW SORSÁRÓL, DE A POSZTJÁT 2006 ÓTA BETÖLTŐ SZAKEMBER MARADHATOTT A HELYÉN.

Löw aztán idén tavasszal, nem sokkal az Észak-Macedónia ellen elszenvedett hazai vb-selejtezős vereség után úgy döntött, nem tölti ki a 2022-es vb-ig tartó szerződését. A Német Labdarúgó-szövetség elfogadta a kapitány döntését, a 15 év után távozó szakember helyét korábbi segítője, Hansi Flick vette át.

Löw utolsó nagy tornáján, a nyári Európa-bajnokságon a portugálok ellen remekül játszottak a németek, a mieink elleni 2–2 pedig továbbjutást jelentett a számukra, de Anglia ellen már kevésnek bizonyult a hullámzó teljesítmény.

Flick ősszel új színt hozott a válogatottba, elkezdte a fiatalok beépítését, eddigi öt meccséből mindegyiket megnyerte, ráadásul a kapott gólok száma egy, a szerzett góloké pedig 18. A Nationalelf a selejtezősorozatban nyolc forduló után 21 ponttal áll, ezzel pedig már biztosan csoportelsőként végez.

Németország 1954-től mindegyik világbajnokságon szerepelt, 1954-ben, 1974-ben, 1990-ben és 2014-ben is megnyerte a tornát.

A 32 csapatos katari világbajnokságot 13 európai válogatott részvételével 2022. november 21. és december 18. között rendezik meg.

(Borítókép: Alex Grimm / Getty Images Hungary)