Angol rendezés, magyar balhé: mi köze ehhez a magyar szövetségnek?

GettyImages-1235848857
2021.10.13. 15:30

A Magyar Labdarúgó-szövetséget súlyos büntetéssel, többek között két zárt kapus találkozóval (ebből az egyik két év próbaidőre felfüggesztett) sújtotta a FIFA a szeptemberi Magyarország–Anglia világbajnoki selejtezőn történtek miatt.

A keddi visszavágón, amelyet a londoni Wembley Stadionban rendeztek meg, a vendégszektorban több magyar és lengyel drukker verekedett össze helyi rendőrökkel.

Érdekes kérdés, hogy felelősségre vonható-e az MLSZ a balhéval kapcsolatban, számíthatunk-e netán újabb büntetésre.

Nem egyszerű a történet, ugyanis a nemzetközi gyakorlatban az a jellemző protokoll, hogy a házigazda megegyezik a vendég csapat szövetségével, hogy árusítsa a vendégszektorba a belépőjegyeket.

Ezúttal az angol szövetség (The FA) oldalán egy külön linken keresztül tulajdonképpen – egy regisztrációt követően – bárki belépőt vásárolhatott a magyar szurkolóknak fenntartott szektorba.

Kerestük a Magyar Labdarúgó-szövetséget, de a szervezet még nem kapott hivatalos tájékoztatást a történtekről.

A keddi találkozó az angolok rendezvénye volt, így a szervezési kérdések hozzájuk tartoznak, más kérdés, hogy az objektív felelősség elve alapján a magyar szövetséggel szemben indulhat FIFA-eljárás a vendégszektorban történő rendbontás után.

Egyébként a vendégszektorokban bizonyos létszám fölött a vendég szövetségnek is biztonsági kollégát kell delegálnia. A magyar tábor mérete ezt bizonyosan indokolta, ennek rendje és módja szerint pedig volt is a helyszínen magyar biztonsági ember.

Az MLSZ egyébként továbbra is azon munkálkodik, hogy azonosítson minden olyan rendbontót, aki korábban a Puskás Arénában vállalhatatlanul viselkedett. A szövetség minden korábbinál nagyobb szigorral tervez fellépni a huligánokkal szemben. Akiket a helyszínen sikerült beazonosítania a biztonsági szolgálat munkatársainak, azokkal szemben a sporttörvény alapján kizárás lehet a szankció, akiket a helyszínen nem sikerült azonosítani, azokkal kapcsolatban a rendőrség nyomozást folytat. Az MLSZ korábban azt is jelezte, amennyiben kézhez kapja a jogerős határozatot, polgári peres eljárásban továbbhárítja a büntetést a kár okozóira.

(Borítókép: Az Anglia–Magyarország 2022-es labdarúgó-világbajnoki selejtező Londonban 2021. október 12-én. Fotó: Marc Atkins / Getty Images)