Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Beyoncéék klubja két magyar játékossal amerikai bajnok

GettyImages-1235948764
2021.10.18. 18:49
Courtney Vandersloot és Allie Quigley fantasztikus hátvédpár. A szó minden értelmében. Egyfelől a Chicago Sky friss WNBA-bajnok kosárcsapatának kezdő ötösében ők a két hátvéd, másfelől mindketten magyar állampolgárok (is), és szerepeltek a múltban hazánk válogatottjában, harmadrészt pedig három éve házasok. Hétfőre virradóra a Sky együttesét története első bajnoki címére vezették a Phoenix Mercury ellen.

Alexandria Allie Quigley és Courtney Vandersloot kalandos kosaras-pályafutás hajrájában vannak. Azt nem mondjuk, hogy a végén, mert bár Allie 35, Courtney 32 éves, de manapság akár negyvenéves korukig is elhúzhatják, ahogy azt itthon és a nagyvilágban megannyi példa támasztja alá. 

Kezdjük a legfrissebb hírrel: hétfőre virradó éjszaka a két magyar-amerikai állampolgárságú kosaras csapata, a Chicago Sky a WNBA döntőjének negyedik meccsén 80–74-re legyőzte a Phoenix Mercuryt, 3–1-re megnyerte a finálét, és ezzel fennállása során először lett amerikai profi bajnok. A hazaiaknál a két „magyar” hölgy remekelt: Quigley 26 pontjával – benne öt tripla – csapata legeredményesebb játékosának bizonyult, az irányító Vandersloot 10 ponttal és fantasztikus 15 gólpasszal jeleskedett. Emellett még leszedett 9 lepattanót, és két dobást is blokkolt. 

Quigley és Vandersloot pályafutása megér egy misét, az ő történetük egy kicsit jellemző napjaink kosárlabdázására. 

Előbbi Pécsett profiskodott viszonylag hosszú ideig, jó tíz éve, például 2010-ben a szegény néhai Fűzy Ákos dirigálta mecsekiek éppen Quigley vezérletével verték meg a Sopront a Magyar Kupa döntőjében. Aztán 2012-ben Allie megkapta a magyar állampolgárságot. 2016 februárjában 27 ponttal vette ki a részét a Szlovákia felett aratott 65–64-es győzelemből az Eb-selejtezőn.

Vandersloot is magyar állampolgárságot kapott 2016. november 7-én, amikor óriási szükség volt rá az Európa-bajnoki selejtezőn a fent említett, 65–64-re megnyert meccs visszavágóján. Bő két hétre az állampolgársági eskü letétele után, 2016. november 23-án Pöstyénben a hátán vitte a történetesen szlovák állampolgárságú Stefan Svitek által edzett válogatottunkat a bravúros, 68–49-es győzelem felé, amivel kijutottunk a 2017-es csehországi Európa-bajnokságra. (Előtte november 19-én már pályára lépett Pécsett a portugálok ellen.) Vandersloot játszott a végül a legjobb tizenhatig eljutó együttesünkben. 

Vandersloot az UNI Győr csapatának profi játékosa volt a 2013–2014-es szezonban, éppen nyolc éve igazolta le a magyar NB I-es klub. 

Kettejük magyar válogatottbeli szereplése azért tünetértékű, mert egy roppant álságos és haszonelvű tendenciát jelöl. A tengerentúli kosarasok dögivel kapják meg európai országok állampolgárságát – nem csak a magyart –, ugyanis uniós állampolgárként sokkal könnyebben el tudják adni magukat a kontinentális játékospiacon, mivel az unión kívüli kosarasok szerepeltetése korlátozva van. Így aztán gyakorlatilag úgy szerepelnek új „hazájuk" válogatottjában, hogy egy szót sem beszélnek az adott ország nyelvén. Persze Quigley és Vandersloot legalább játszott magyar klubban, és egy pár szót értenek is magyarul, ráadásul büszkék arra, hogy éveket töltöttek hazánkban. Most egyébként – amikor nem a WNBA-ben kosaraznak – mindketten a Jekatyerinburg játékosai.

Quigley és Vandersloot amúgy házaspár, 2018-ban Seattle-ben fogadtak egymásnak örök hűséget, de egy másik sztárpárral, Diana Taurasival és Penny Taylorral ellentétben gyerekük még nincs. 

De vissza Chicagóba.

Az NBA-finálé sorsdöntő, negyedik mérkőzésén a Mercury lassan negyvenéves világsztárja, Diana Taurasi nem remekelt, 4/16-os mutatóval leragadt 16 pontnál (3 tripla és 5 értékesített büntető is becsúszott), a 206 centis Brittney Griner volt a vendégek legjobbja 28 pontjával. A döntő MVP-je Kahleah Copper lett a Sky csapatából. 

Ha már Chicago Sky… A 2005-ben alakult franchise egyik kisebbségi tulajdonosa bizonyos Mathew Knowles, aki a popdíva Beyoncé Knowles édesapja.

(Borítókép: Courtney Vandersloot és Allie Quigley. Fotó: Kena Krutsinger / NBAE / Getty Images)