A legnagyobb futballklubjaival száll szembe Olaszország és Spanyolország az Európai Bíróságon

2021.10.21. 22:07

Legalább 15 uniós tagállam sorakozik fel az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) mellett az Európai Unió Bíróságán, az Európai Szuperligával foglalkozó eljárásban – olvasható a Politico oldalán.

A lap értesülései szerint 

a szuperliga ellen kiálló államok között van Spanyolország és Olaszország is,

ami azért meglepő, mert az eljárásban a másik oldalon két spanyol és egy olasz labdarúgóklub, a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus küzd a szuperliga létrehozásának lehetőségéért. Olyan futballnagyhatalmak is a liga ellen lesznek az eljárásban, mint Franciaország és Portugália, de Dánia, illetve Izland is UEFA mellett teszi lesz védjegyét. 

A tagállami beadványok központi eleme az Európában kialakult sportmodell védelme, és az attól való félelem, hogy a kontinensen is az Egyesült Államokban ismert, zárt sportligák alakulnak ki. A beadványok nem kötik a bíróságot, de komoly politikai állásfoglalást jelentenek a tagállamok részéről.

Az Index korábban beszámolt róla, hogy 12 európai topcsapat áprilisban létrehozta az Európai Szuperligát, ami hasonlóan működött volna, mint az Egyesült Államokban az NFL, az NBA vagy az NHL. Persze azonnal reagál az UEFA, melynek elnöke Aleksander Ceferin kijelentette, hogy a csoport tagjait nemcsak a nemzetközi porondról, hanem hazájuk bajnokságából is ki fogják zárni, sőt a játékosoktól a világbajnokságon való részvételt is megvonják. Végül a klubok meghátráltak, de azért alaposan felkavarták az állóvizet.

Aztán jött egy fordulat, amikor június elején Európai Unió Bírósága befogadta egy madridi bíróság keresetét a szuperligával kapcsolatban. A szuperliga csapatai azért fordultak a madridi testülethez, mert szerintük 

az Európai Labdarúgó-szövetség kihasználja monopolhelyzetét a futballpiacon, és megsérti az Európai Unió versenyjogi szabályait

azzal, hogy ellehetetleníti a szuperliga elindítását. Ha az úgynevezett lázadó csapatoknak kedvez majd a bírósági döntés az alapjaiban változtathatja meg az európai labdarúgást, akárcsak annak a Bosman-szabály.