Tóth Zita ott siklik, ahol magyar még sohasem járt

K EPA20210219102
2021.10.22. 14:22
Szombaton a tiroli Söldenben megkezdődik az alpesisí-világkupa-szezon. Ez önmagában még nem szenzáció, az viszont igen, hogy magyar sízővel a mezőnyben! Tóth Zita személyében először indul honfitársunk a sorozat talán legnehezebb pályáján, óriás-műlesiklásban, és összességében is most fordul elő első ízben 2018 óta (az volt Miklós Edit utolsó versenye), hogy magyar alpesi síző részt vesz világkupafutamon.

A Magyar Sí Szövetség és korábbi ügyvezető elnökének konfliktusából két fiatal versenyző jött ki szerencsésen, a Vasas alpesi sízőjét, Tóth Zitát és a Fullsport sportolóját, Úry Bálintot kezdte el menedzselni a korábban a Miklós Editet az olimpiai hetedik helyhez segítő Kaszó Klára. A két fiatal egy év alatt már megannyi sikert tudhat a magáénak, a tavaly Banskóban megrendezett ifjúsági világbajnokságon Úry Bálint az U18-as korosztályban egy első és egy második helyet szerzett, Tóth Zita pedig a teljes mezőnyt tekintve szuper-óriásműlesiklásban a 17., műlesiklásban a 19. helyen végzett, és világkupa-versenyzőt is sikerült maga mögé utasítania.

Szombaton újabb jelentős állomáshoz érkezik Zita, hiszen a szezonnyitó világkupaversenyen a világ legjobbjaival méri össze felkészültségét. Nem akárhol: a söldeni a legnehezebb óriás-műlesikló verseny a női világkupa-sorozatban. A pálya gyors, hosszú és nehéz, a korai időpont miatt különösen felkészült versenyzők állnak csak rajthoz a söldeni gleccseren. Tóth Zita kisgyerekkora óta a világkupákra készül, régi álma valósulhat meg ezzel. Utoljára a kétszeres világkupa-harmadik Miklós Edit versenyzett a nők közül a világ elitjében 2018 januári sérüléséig. A Vasas 19 éves sízője és a 18 éves Úry Bálint egy évvel ezelőtt kezdett el új csapatával készülni, a szakmai munkát két edző, a Miklós Editet az olimpiai hetedik helyig és első világkupa-dobogós helyéig segítő Dietmar Thöni, valamint Szepesi Bertold irányítja.

A magyarok közül a világranglistán a jelenleg legelőkelőbb helyen álló magyar síző, Tóth Zita már részt vett két edzésnapon Söldenben edzőivel, és várja a szombati világkupás megméretést. Zita karrierjében és a magyar sísport jövője szempontjából meghatározó állomás jött el azzal, hogy a söldeni világkupán versenyez.

Ő az első magyar sportoló, aki a világkupa-sorozat nyitó helyszínén megmérkőzik a világ legeredményesebb sízőivel.

Zita rajthoz állása azt mutatja, hogy formája már megfelelő a megmérettetéshez, motivált, tudja kezelni a nehéz pályát. A szervezők mindig kitesznek magukért, Sölden különleges esemény különleges időpontban, profin előkészítve. Zita esetében a helytállás bátor és jól kivitelezett menet lenne, az egyes időmérőknél a világ élmezőnyével összevethető eredményekkel – mondta Kaszó Klára, a Zita felkészülését segítő csapat vezetője.

A team a Söldentől látótávolságra fekvő tiroli völgyben, Pitztalban készült a világkupanyitányra. Pitztalról tudni kell, hogy ez Thöni szűkebb hazája, hiszen az edző Arzl in Pitztalban született.

„A havas felkészülés jól kezdődött kis csapatunk és Zita számára, a múlt héten két nap is időmérő edzésen tudtunk részt venni a söldeni világkupapályán – ennyit biztosítottak a rendezők –, Zita nagyon meggyőzően és biztató időeredménnyel teljesítette a távot több alkalommal is. Nincsenek az eredmény szempontjából elvárásaink. A cél az, hogy tapasztalatot szerezzen, szokja a követelményeket és a világverseny hangulatát a közelgő pekingi téli olimpia előtt”

– nyilatkozta Szepesi Bertold edző.

Szepesi Bertold elmondta, hogy annak idején Miklós Editnek többször is tervbe volt véve a söldeni indulás, de valamiért sohasem valósult meg.

Zita most óriás-műlesiklásban esélyesebb, mint a lesiklóspecialista Edit volt valaha is ebben a szakágban, a mostani Zita megverné az akkori Editet

– fogalmazott az edző.

Tóth Zita nagyon készül a söldeni premierre.

„Én még főleg szlalomban és óriás-műlesiklásban versenyzek, ilyen fiatal korban általában mindenki a technikai szakágat favorizálja, hiszen ajánlatos először jól elsajátítani az alaptechnikát – mondta az Indexnek Tóth Zita. – A jóval veszélyesebb és nagyobb fizikai erőt igénylő lesiklás és a szuper G csak utána jön. Egyelőre a kedvencem a műlesiklás, de azt még nem tudom, később hogy lesz. Szombaton mindenesetre óriásban indulok.”

A következő világkupafutam, amelyiken Zita rajthoz áll, a finnországi Leviben lesz november 20–21-én, a sarkkörön túl, ahol a fiatal magyar lány műlesiklásban versenyez. 

(Borítókép: Tóth Zita elveszti egyik botját a Cortina d'Ampezzó-i alpesisí-világbajnokság női óriás-műlesiklásának első futamában 2021. február 18-án. Fotó: Christian Bruna / MTI / EPA)