Ölre mentek a sztárok a Los Angeles Lakers kispadján

GettyImages-1236060265
Két bajnoki meccs még túl kicsi minta ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni, de amit eddig láttunk – az előszezont is ideszámítva –, az édeskevés. Az NBA bajnokesélyesének kikiáltott Los Angeles Lakers két csúnya vereséggel kezdte a jubileumi, 75. évadot, ráadásul péntek este két szupersztárja ölre is ment a kispadon. Mi jöhet még ezek után?!

Három perc volt hátra a Los Angeles Lakers–Phoenix Suns NBA-mérkőzés első félidejéből. Tartott az időkérés, a kamera ráközelített a Lakers kispadjára, amikor furcsa irányt vettek a történések. Anthony Davis, a hazaiak 210 centis szupersztárja megindult a padon pihegő másik óriás, Dwight Howard felé, és mutogatni kezdett a cserecenter felé, miközben valamit mondott neki. Erre Howard fel akart pattanni, mire Davis mellbe taszította. Ennyi az NBA-ben – ahol az egók gigantikus méretűek, és egy rossz pillantás is elegendő a tömegverekedés kirobbanásához – már főbenjáró bűn, és csak a többi játékos azonnali és erőteljes közbeavatkozása akadályozta meg a véres verekedést. Mindenesetre az időkérés befejeztével a két center váltott még néhány keresetlen szót, majd a következő tizenegy pontból nyolcat a Suns szerzett. 

A Lakers megállathatatlanul sodródott a vereség felé. A harmadik negyed vége felé már 32 ponttal is vezetett az elmúlt idény vesztes döntőse, a Suns a 2020-as bajnok ellen. A katasztrofális vereséget egy váratlan feltámadás kozmetikázta, de így is 115–105-re simán győzött a vendég Phoenix. Két meccs után két vereséggel áll a Lakers, és mindezt már nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni.

A frusztráció robbanásig feszíti a hangulatot La-La Landben. Itt van például Rajon Rondo esete az egyik szurkolóval, aki félrelökte a Lakers csereirányítójának a felé mutogató kezét – Rondo kétszer is pisztolylövést imitált –, mire a biztonságiak kivezették a nézőt a STAPLES Centerből. Így:

Volt még egy eset, amikor Frank Vogel edző berohant a pályára, tiltakozván egy bírói ítélet ellen. Kapott is egy technikait, és megkapta volna a kizárással egyenértékű másodikat is, ha nem vonszolja el onnan a segítője. 

Mindezt tetézte, hogy Paul Pierce, a Boston Celtics egykori játékosa, aki ma már kommentátor, a 2003–2004-es Lakershez hasonlította a jelenlegi csapatot. Akkor Karl Malone és Gary Payton személyében két kiérdemesült veteránt szerződtettek Kobe Bryant és Shaquille O’Neal mellé, de nem lett sikeres a projekt, mert a döntőben kikaptak a Detroit Pistonstól. Pierce szerint az akkori Malone-nak és Paytonnek Carmelo Anthony, Russell Westbrook és Rajon Rondo felel meg, és a végeredmény is hasonló lesz.

Szóval nagy a baj a STAPLES Centerben. 

De ez a találkozó egyáltalán nem a Los Angeles-iekről szólt, hanem a Sunsról, elsősorban Chris Paulról. A 36 éves irányítót néhány nappal korábban választották be az NBA történetének 75 legjobb játékosa közé, és ezúttal sem maradt adós a jó játékkal: 23 ponttal és 14 assziszttal – valamint 5 lepattanóval és 2 labdaszerzéssel – járult hozzá a Phoenix sikeréhez.

A teljesítmény önmagában is megsüvegelendő, csakhogy ennél sokkal többről van szó, ugyanis 

A LIGA TÖRTÉNETÉBEN ELSŐKÉNT LÉPTE ÁT A 20 EZER PONTOS ÉS A 10 EZER GÓLPASSZOS MÉRFÖLDKÖVET.

Ez még olyan legendáknak sem sikerült, mint Oscar Robertson (9887 asszisztig jutott) vagy John Stockton (19 711 pontnál állt meg).

Chris Paul a 10 ezer asszisztot már korábban elérte, jelenleg a rangsor ötödik helyén áll 10 299 gólpasszal, a Lakers elleni 23 pontjával pedig immár 20 016-nál tart, amellyel az NBA 47. legeredményesebb játékosa.

(Borítókép: Anthony Davis két Suns-játékos gyűrűjében. Ned Dishman / Getty Images Hungary)