Ronald Koeman állásába került az újabb csúfos kudarc

2021-10-27T232548Z 1565600736 RC2IIQ9D80AQ RTRMADP 3 SOCCER-SPAI
2021.10.28. 06:11
A vasárnapi, Real Madridtól az el Clásicón elszenvedett 2–1-es vereséget még túlélte Ronald Koeman, a Barcelona labdarúgócsapatának edzője, de az újabb csúfos kudarc – 1–0-s zakó Vallecasban, Madrid külvárosában a Rayótól a La Liga 10. fordulójában – már tűrhetetlen volt: ahogy visszaért Barcelonába a csapat, Joan Laporta klubelnök azonnal kirúgta a holland szakembert. Az átmeneti megoldás a B csapat edzője, Sergi Barjuán lehet, de hosszú távon mindenki a klublegenda Xavi érkezését várja a kispadra.

Az FC Barcelona azonnali hatállyal menesztette Ronald Koemant, az első csapat vezetőedzőjét. Joan Laporta, a klub elnöke mindezt a Rayo Vallecanótól elszenvedett vereség után közölte. Ronald Koeman a mérkőzés után már el is köszönt a csapattól. Az FC Barcelona köszönetet mond az edzőnek a szolgálataiért, és sok sikert kíván az életben és a szakmai pályafutásában.

Nem sokkal szerda éjfél után ez a közlemény jelent meg a katalán klub honlapján. A jelek szerint az egyesület vezetősége a Real Madridtól vasárnap elszenvedett 2–1-es vereség után az újabb megszégyenítő csapást már nem bírta elviselni, és nem törődve az állítólag 12 millió eurós végkielégítéssel, kirúgta a klub számára 29 évvel ezelőtt az első BEK-győzelmet szabadrúgásgóljával megszerző legendát. 

Koeman utódja átmeneti jelleggel, a soron következő, az Alavés, a Dinamo Kijev (BL) és a Celta Vigo elleni mérkőzésekre, valószínűleg a második csapatot dirigáló Sergi Barjuán lesz, de a végleges megoldásnak vélhetően a szurkolók által is óhajtott klubikon, a jelenleg Katarban edzősködő Xavi Hernández tűnik. 

Koeman vesztét a szerda késő esti 1–0-s vereség okozta a Rayo Vallecano otthonában, a La Liga 10. fordulójában. Ez a mérkőzés mintegy a sűrítménye volt a Barca tragikus szezonjának. A meccs egyetlen gólját Radamel Falcao szerezte, majd utána büntetőhöz jutott a katalán csapat, de Memphis Depay jobb sarokra tartó gyenge lövését Sztole Dimitrievszki, a Rayo északmacedón kapusa hárította. 

A Barcelona tíz fordulóban szerzett 15 ponttal a 9. helyen áll, hat ponttal leszakadva az éllovas Real Madridtól. És azért csak ennyivel, mert a Madrid sem remekel, szerdán csak egy sovány 0–0-ra volt képes az Osasuna ellen. 

Koeman 2019. augusztus 19-én lett a Barca edzője Quique Setién utódjaként, miután a csapat története legsúlyosabb vereségét szenvedte el, 8–2-re kikapott a Bayern Münchentől a BL-ben. Koeman mérlege a Barcelona élén: egy Király Kupa-serleg, harmadik hely a 2020–2021-es bajnokságban, és kiesés a PSG ellen a BL nyolcaddöntőjében. Számszerűen: 67 mérkőzés, 39 győzelem, 12 döntetlen, 16 vereség, 138–75-ös gólkülönbség.

A Marca szerint a további lehetőségeket az is behatárolja, hogy mindössze évi 2,9 millió euró áll rendelkezésre az új edző fizetésére. Bár ha Xavi lesz az, akkor a legendás irányító valószínűleg ingyen is elvállalná a feladatot…

(Borítókép: Ronald Koeman. Fotó: Sergio Perez / Reuters)