Fellázadt az öttusavilág, mozgalom indult a lovaglás megőrzéséért

GettyImages-1167388927
2021.11.06. 14:39 Módosítva: 2021.11.06. 14:39
Több mint 650 egykori és jelenlegi neves öttusázó kiáltványt írt alá, amely egyebek között szorgalmazza Klaus Schormann UIPM-elnök és a végrehajtó bizottsági tagok lemondását, akik meghozták a lovaglásnak az öttusából történő kirekesztésére irányuló döntést – írja az insidethegames.com. Az aláírók között megannyi magyar olimpiai és világbajnok is van, köztük Fábián László, aki lapunknak elmondta, időközben ezer fölé növekedett az aláírók száma, és lavinaszerűen dagad a kezdeményezés.

Az előzményekről annyit: a nemzetközi szövetség, az UIPM csütörtökön hozta nyilvánosságra döntését, amely a 2024-es párizsi olimpia után kivenné az öttusa öt sportága közül a lovaglást, és annak helyére valamilyen más tusát iktatna be. (Azok a hírek, melyek szerint ez a kerékpározás lenne, egyelőre elhamarkodottak, hiszen erről még nincs döntés, legkorábban december elején várható.) 

A döntést Klaus Schormann elnök és a végrehajtó bizottsági tagok – a spanyol Juan Antonio Samaranch, az egykori NOB-elnök fia, a francia Joël Bouzou, az orosz Vjacseszlav Aminov, a kazah Berik Imasev, a mexikói Juan Manzo Orañegui és mások, együtt a kínai főtitkárral, Sin Ji-fanggal – azzal magyarázták, hogy muszáj volt meghozni, máskülönben a NOB kizárta volna az öttusát az olimpiai programból, és az amerikai szervezők csak úgy vállalták az öttusaverseny megrendezését a 2028-as Los Angeles-i olimpián, ha abban nem lesz lovaglás. (Hogy ez igaz-e, arra vonatkozóan még nem ismerünk semmiféle dokumentumot.)

Ami tény, hogy november 26–27-én lesz az UIPM tisztújító közgyűlése, és ha a Schormannék leváltását szorgalmazó mozgalom támogatókra talál, akkor az elnök pozíciója veszélybe kerülhet.

Az aláírók egyike Fábián László, a szöuli olimpia csapatbajnoka, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója.

Nem tudom, van-e esélyünk a lovaglást kizáró döntés megváltoztatására, de amondó vagyok, minden követ meg kell mozgatnunk, hogy később ne tehessünk szemrehányást magunknak – mondta lapunknak a sportág legendája. – A fiam, aki maga is fiatal öttusázó-növendék, azt mondta, ezek után nincs értelme folytatni, és Kardos Bence, napjaink egyik legjobb magyar öttusázója is úgy nyilatkozott, hogy annak idején pontosan a lovaglás miatt kezdett el öttusázni. Bár magam nem tartoztam a legjobb lovasok közé, én is úgy vélem, a lovaglás a legszebb tusa az öt közül. 

Érdekes módon Martinek János, Fábián szöuli olimpiai bajnok társa, a magyar szövetségi kapitány nem írta alá a kiáltványt.

Nem lett volna értelme, mert a sportágunk olimpiai tagságát veszélyeztetnénk. Feketén-fehéren kimondta a NOB, hogy csak a lovaglás nélküli öttusának van helye az olimpiákon – mondta Szöul egyéni és csapatbajnoka, Atlanta bronzérmese. – Ez a kérdés már eldőlt, vagy alkalmazkodunk hozzá, vagy... Azt se felejtsük el, hogy ha az öttusa lekerülne az olimpiák műsoráról, akkor a magyar szövetség állami támogatása is megszűnne.

Hát így állunk most, három héttel az UIPM tisztújító közgyűlése előtt. 

(Borítókép: Michael Steele / Getty Images)