Egerszegi Krisztina volt edzőtársa megszólalt az uszodai erőszakról

2021.11.06. 09:07

Még fiatalon került a Spartacus úszócsapatába Kiss Noémi író, aki többek között az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinának is edzőtársa volt. Az írónő állítása szerint rendszeresen kellett kegyetlenkedéseket elszenvednie az edzéseken, emiatt később abba is hagyta az úszást, a múltbeli emlékeitől azonban máig nem szabadult.

Kiss Noémi felidézte: a Spartacusban Kiss László volt a vezetőedző akkoriban, munkáját pedig az a Turi György segítette, akinek módszereiről korábban Cseh László is azt mondta, hogy úgy bánt sportolóival, ahogy nem lett volna szabad.

Az írónő szerint Kiss László sosem alkalmazott testi fenyítést a tanítványokkal szemben, ő csak nagy mennyiségű edzésadagot írt elő. A „piszkos munkát” Turi György végezte helyette, aki Kiss Noémi elmondása szerint egyszer berángatott egy fiút a mosdóba, ahol aztán agyba-főbe verte.

Kiss Noémi megjegyezte, hogy Egerszegi Krisztinával együtt féltek, sírtak és rettegtek az edzéseken, a helyzetet pedig a maguk módján igyekeztek átvészelni. Arra a kérdésre, hogy a szülők miért nem tudtak segíteni nekik, az írónő úgy válaszolt:

Akkoriban a szülő legfeljebb a bejáratig vihette a gyerekét, aki aztán egy zárt világba került.

Hozzátette, hogy szerinte manapság már jobb a helyzet, hiszen az edzéseken jelen lehetnek a hozzátartozók, és van lehetőségük beszélni is gyermekük edzőivel.

Azt ugyanakkor megjegyezte: nem sikerült sem neki, sem a társainak túltenni magukat a történteken, a mai napig álmodik az akkori eseményekkel. Éppen ezért egykori úszótársaival létrehoztak egy olyan Facebook-csoportot, melyben az akkori, húsz-harminc évvel ezelőtti eseményekről tudnak beszélni.

Kiss Noémi elmondta, hogy volt olyan edző az akkori bántalmazók közül, aki bocsánatot kért tanítványaitól, sőt korábban Turi György az ő egyik interjúját is kedvelte a közösségi médiában, amelyben a bántalmazásokról beszélt az írónő.

Azt gondolom, Cseh László nyilatkozata elismerésre méltó, nehéz erről beszélni, de ő megtette. Nagyon várom, hogy Egerszegi Krisztina is meséljen arról, miken és hogyan jutottunk túl... És itt nem is az a cél, hogy utólag Turit keresztre feszítsék, hanem az, hogy végre nézzünk szembe a múltbeli történésekkel, sérelmekkel

– mondta a Blikknek Kiss Noémi.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport