A brit szövetség kiáll az öttusázók mellett

GettyImages-120167262
2021.11.07. 11:09
Elementáris felháborodást váltott ki a világ öttusázói körében, hogy a sportág nemzetközi szövetsége, az UIPM – engedve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság állítólagos nyomásának – döntést hozott a lovaglás törléséről az öttusa versenyszámai közül. Ahogy az insidethegames.com megírta, egykori és jelenlegi világnagyságok, legendás öttusázók fogalmaztak meg kiáltványt az olimpián több mint 110 éve szereplő patinás sportág védelmében. És most a versenyzőkhöz csatlakozott bátor kiállásával a Brit Öttusa Szövetség (Pentathlon GB) elnöke is.

Az UIPM végrehajtó bizottságának csütörtöki határozata nyomán elemi erővel tört ki a felháborodás öttusázókörökben a lovaglás tervezett – sőt első fokon már el is fogadott – törlése miatt. Első körben több mint 650 legendás – részben ma is aktív – pentatlonista írta alá azt a kiáltványt, amely felszólítja az UIPM-et és a NOB-ot, hogy hagyják békén a sportágat úgy, ahogy van, a legszebb tusának tartott lovaglás megőrzésével.

A magyar hírességek szinte mindegyike aláírta a dokumentumot, beleértve a sportág ikonjait, Balczó Andrást, dr. Török Ferencet, Fábián Lászlót, gyakorlatilag valamennyi olimpiai és világbajnokunkat. (A jelentős hiányzók egyike Martinek János szövetségi kapitány, Szöul kétszeres olimpiai bajnoka, Atlanta bronzérmese.) Azóta bőven ezer fölé nőtt az aláírók száma, és a mozgalom lavina módjára dagad, készen arra, hogy elsöpörje Klaus Schormann elnököt és a végrehajtó bizottság tagjait az UIPM november 27–28-án esedékes tisztújító közgyűlésén. 

A nemzeti szövetségek vezetői eddig sunyítottak, nyilvánvalóan pozíciójuk féltésétől vezérelve, most azonban megszólalt David Armstrong, a brit szövetség, a Pentathlon GB elnöke.

Egyvalamit biztosan nem akarok: szájkosarat rakni a versenyzőinkre

– nyilatkozta Armstrong az insidethegames.com-nak, utalva arra, hogy a brit Joe Choong, az aktuális olimpiai bajnok, Tokió férfi aranyérmese indította el a mozgalmat Klaus Schormann és a versenyzők véleménye szerint a sportágat romba döntő végrehajtó bizottság lemondatására.

A sportolóknak megvan a joguk a véleményük hangoztatására. Információm szerint a NOB utasította az UIPM vezérkarát, hogy legkésőbb november 18-ig hozzanak döntést a lovaglás törléséről, ezért volt ez a nagy sietség. Ez azonban véleményem szerint roppant aggályos. 

Armstrong határozottan védelmébe veszi Choongot.

Véleményem szerint Joe-nak teljesen igaza van, tarthatatlan, hogy a versenyzők megkérdezése nélkül hozzanak egy ilyen nagy jelentőségű döntést. És az is roppant aggályos, hogy velünk, a nemzeti szövetségek vezetőivel sem konzultáltak. Tény, hogy már régóta szóbeszéd tárgya volt egy esetleges változtatás, no de hogy napjaink legsikeresebb szövetségével, a brittel sem tárgyaltak, dacára annak, hogy mi adjuk a férfi és a női olimpiai bajnokot, nos, ez elfogadhatatlan. Csupán hétfőn hallottuk az első híreket, hogy mire készül az UIPM végrehajtó bizottsága csütörtökön. A kommunikáció és a konzultáció teljes hiányát elfogadhatatlannak tartom.

Armstrong a Brit Lósport Szövetségnek is az ügyvezetője, ezért is kiváltképp felháborítónak tartja a lovaglás törlését a pentatlon tusái közül. 

1912 óta nem nyúltak hozzá az öt tusához – folytatta Armstong. – Szomorú nap ez az öttusának, és roppant szerencsétlen döntése ez a NOB-nak, amit ráerőszakolt az UIPM-re. 

Az elemi erejű felháborodás hatására mintha az UIPM is visszakozni látszana, legalábbis látszólag. Tudniillik a versenyzők kiáltványára reagálva kiadtak egy közleményt, amelyben biztatják a sportolókat a konzultációra és a véleményük hangoztatására – azok után, hogy a döntés már megszületett a lovaglás törléséről. Ennek ismeretében minimum álságosnak tűnik Schormannék reakciója.

Egy biztos: november 27–28-án, a tisztújító kongresszuson elválik a tüdő a májtól. A gond csak az, hogy a sportágban periférikusnak számító nemzeti szövetségek, amelyekben csak a laser runt (futás+lövészet) művelik, a hírek szerint Schormannék zsebében vannak. Márpedig a szavazásnál nem a tagországok fontossága, hanem puszta száma a lényeg...

(Borítókép: Freyja Prentice, a brit lovagló lady egy ugrást hajt végre az öttusa-Európa-bajnokság női utolsó fordulójában a Medway Parkban 2011. július 31-én Gillingham Medwayben. Fotó: Harry Engels / Getty Images)