Elsöprő erejű tiltakozás az öttusa elpusztítása ellen

DEBRE20210807059
2021.11.08. 20:25 Módosítva: 2021.11.08. 21:19
Gyakorlatilag az összes egykori és jelenleg is aktív magyar öttusázó levélben szólította fel a Magyar Öttusa Szövetséget, hogy utasítsa el az UIPM, vagyis a nemzetközi szövetség határozatát, amellyel kizárta a lovaglást a sportág versenyszámai közül. A levelet Balczó Andrástól és dr. Török Ferenctől Marosi Ádámig az összes egykori és jelenlegi legendás öttusázó ellátta kézjegyével, de a fiatal, sőt utánpótláskorú pentatlonisták is csatlakoztak. A szövetség – amely eddig mélyen hallgatott, és inkább arra buzdított, hogy fogadják el az UIPM döntését – a felháborodás hatására köpönyegforgató módon villámgyorsan csatlakozott a mozgalomhoz.

Tisztelt Magyar Öttusa Szövetség!

Az aktív és a már visszavonult sportolóink és szakembereink nevében arra kérjük Önöket, utasítsák el a UIPM vezetősége által meghozott abszurd döntést, mely szerint a párizsi olimpiát követően eltörlik vagy lecserélik az öttusa lovaglást. Mindezen felül, a hazai Versenyzői Bizottságunk nevében szeretnénk delegálni egy képviselőt a UIPM-kongresszus november 10–12-i ülésére. Ehhez kérjük a szövetségünk támogatását. Sportolóként megérdemeljük, hogy megszólaljunk ebben a kaotikus helyzetben. Megértjük, hogy a lovaglás szabályait frissíteni (esetleg szigorítani) kell azért, hogy sportágunkat biztonságosabbá tegyük mind a sportolók, mind a lovak számára. Az ehhez szükséges változtatásokra nyitottak vagyunk, azonban sportágunk megcsonkítását, az öttusahagyomány lerombolását és megszégyenítését határozottan elutasítjuk!

Úgy érezzük, diktatórikus rendszerbe illő ítélet született, melynek meghozatalából teljes mértékben kihagyták az öttusa valós szakértőit, művelőit.

A döntést elfogadhatatlannak tartjuk, és mindent elkövetünk annak érdekében, hogy szeretett sportágunkat megvédjük. Mint az egyik legékesebb sporttörténelemmel bíró nemzet, kötelesek vagyunk nagyjaink hagyatékát büszkén továbbvinni, ezért bízunk benne, hogy Önök is kiállnak közös érdekünk mellett! Válaszukat az idő rövidsége miatt a holnapi nap folyamán (2021. 11. 09.) szíveskedjenek tudomásunkra hozni!

Budapest, 2021. 11. 08.

Üdvözlettel:

Balczó András, Dr. Török Ferenc, Szombathelyi Tamás, Dobi Lajos, Pálvölgyi Miklós, Fábián László, Székely Zoltán, Balogh Gábor, Madaras Ádám, Hanzély Ákos, Marosi Ádám, Kasza Róbert, Dr. Tibolya Péter, Kovács Sarolta, Demeter Bence, Pécsi Gábor, Gellei István, Buzgó József, Alekszejev Tamara, Apáthy Zoltán, Árkai András, Kálnoki Kis Attila, Babiczky Attila, Balaska Zsolt, Balczó Barnabás, Barta Luca, Basa Lili, Bátonyi Balázs, Bauer Blanka, Bereczki Richárd, Bíbity Emma, Bieber Bendegúz, Boros Alexandra, Bőhm Csaba, Brázda Gábor, Breitner Hanna, Bruckmann Gergő, Burcsa Szabolcs, Czink György, Csepcsányi Kiara, Csikós Attila, Csizmazia Rita, Dobronyi Dorina, Dulai Kinga, Erdős Rita, Eszes Noémi, Fábián Máté, Gaál András, Gáll András, Garzó Péter, Geleta Balázs, Gulyás Leonárdó, Gulyás Michelle, Guzi Blanka, Dr. Gyenesei Leila, Gyurka Hugó, Gyurka Márk Manó, Hegedűs László, Horváth Merse, Hortobágyi Eszter, Horváth Katalin, Jakab Ágnes, Józan Bea, Kámány Samu. Kardos Bence, Kis Dorka. Klis Krisztián, Koleszár Mihály, Ladvenszky József, László Beáta, Marosvári Ádám, Marschall Réka, Mecsnóber Míra, Mészáros Emma, Mihalusz Noémi, Nyerges Réka, Dr. Ormai János, Páczai Dávid, Palotás Júlia, Papolczi Emília, Pintér Krisztián, Putyera Brigitta, Regős Gergely, Réti Kamilla, Réz András, Salga Gergő, Serfőző Sándor, Simon Barnabás, Simon Sarolta, Simon Tamás, Szabó Noémi, Szakály Bence, Székely Roland, Tamás Botond, Tamás József, Tatár Dorka, Tomaschof Soma, Tóth Ákos, Tóth Dorka, Tubics Fanni, Varga Bianka, Varga Orsolya, Viczián Bence, Walthier Laura.

A magyar szövetség honlapján, a pentathlon.hu-n e kiáltvánnyal szinte egyidejűleg a két szövetségi kapitány, Martinek János és Kállai Ákos aláírásával a fenti közleményhez hasonló értelmű levél jelent meg, amelyben kiállnak a lovaglás törlése ellen. 

Ez azért kissé furcsa, hiszen Martinek két napja még az UIPM-döntés elfogadása mellett agitált, de úgy tűnik, nem meri kockáztatni sem ő, sem az elnökség a szembeszállást a versenyzők akaratával. 

(Borítókép: Marosi Ádám a férfi öttusázók lovaglás versenyszámában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián, a Tokió Stadionban 2021. augusztus 7-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)