Szoboszlai első góljáért megérte fagyoskodni

D KOS20211112038
2021.11.12. 22:38 Módosítva: 2021.11.13. 05:36
A péntek esti Magyarország–San Marino labdarúgó-világbajnoki selejtező tipikusan olyan meccs volt, amit muszáj volt lejátszani. Tétje már nem volt, mivel a vendégek biztosan az I csoport utolsó helyén végeznek, és Marco Rossi válogatottja sem juthat már tovább. A mieink kényelmes tempójú meccsen simán győztek 4–0-ra, és egy pontra feljöttek az albánok mögé.

Hol van már az ezüst nyár? 

Az embernek óhatatlanul az LGT ikonikus slágere villant be, amikor leszállt a 133-as buszról a Thököly út és a Dózsa György út sarkán. Öt hónapja mozdulni sem lehetett itt a labdarúgó-Európa-bajnokság idején, amikor a portugálok és a franciák elleni meccsre özönlött a nép, most viszont csak legfeljebb tucatnyian tébláboltak a Stadion söröző bejáratánál, egykedvűen kortyolgatva italukat.

Ahogyan jött, olyan villámgyorsan illant tova a nyári futball-láz, a gyengécske őszi eredmények, a már matematikailag is biztos kiesés a 2022-es katari világbajnokságról megcsappantotta a szurkolói létszámot és kedvet, jó, ha tizenötezren dideregtek a szebb napokat látott Puskás Aréna hatalmas betonkaréjában. A nézők között ott volt Gianni Infantino, a FIFA elnöke is, akit Csányi Sándor MLSZ-elnök hívott meg Budapestre. 

San Marino a földkerekség egyik leggyengébb válogatottja, erről nincs vita, viszont a szövetségi kapitány, Franco Varrella jó negyedszázada a mi kapitányunk, Marco Rossi edzője volt a Brescia Seria A-csapatában. Mindenesetre a pénteki ellenfél péntekig nyolc meccsen 32 gólt kapott az I csoportban, és csak egyet rúgott. San Marino a 210. helyen áll a FIFA világranglistáján, mi a negyvenötödiken. 

Ha már Rossi: a szövetségi kapitány a következő tizenegyet küldte pályára a Puskás Arénában: Dibusz – Botka, Lang, Szalai Attila – Nego, Vécsei, Nagy Ádám, Gazdag – Schön, Szoboszlai – Szalai Ádám.

Március 28-án, amikor még számított az eredmény, 3–0-ra győztünk idegenben Szalai Ádám, Sallai Roland és Nikolics Nemanja góljával. 

A 6. percben elájultunk a gyönyörtől. Szoboszlai előbb felbőrözte az egyik vendégvédőt, majd unott mozdulattal, bokából, Gabbri lábai között 15 méterről a bal alsó sarokba pöckölte a labdát. Fantasztikus gól volt! 1–0.

Két percre rá Szalai Ádám fejelhetett volna gólt, de ügyetlenül föléstukkolt. A 13. percben Schön Szabolcs 12 méteres lövését védte bravúrral Benedettini.

A 25. percben Nego Loic ment el a jobb oldalon, beadásába Gazdag Dániel belespiccelt, és a labda Benedettini lábai között vágódott a hálóba, 2–0.

Mindeközben a magyar szurkolók úgy buzdították a mieinket, mintha még lenne esélyünk a továbbjutásra.

A második félidőben végig a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt énekelte a publikum, ennek örömére az 56. percben Schönt Varga Kevin váltotta. Botka fejesét szépen védte a vendégek mackós termetű kapusa. A 72. percben Gazdagot Kiss Tamás váltotta. A vendégek ki sem jöttek a tizenhatosukról, de újabb magyar gól csak nem akart születni, pedig Szoboszlai szögletei igencsak veszélyesek voltak. Aztán a 83. percben az RB Leipzig légiósa, a mezőny legjobbja megrázta magát, és 20 méterről ballal a bal alsó sarokba lőtt, Benedettini benyelte a nem túl erős lövést, 3–0. A 84. percben Botka helyén Balogh Botond bemutatkozott a válogatottban, majd Szoboszlai is lement, Hanh János jött be a helyére. A 88. percben egy kipattanó labdát Vécsei 14 méterről bebombázott a bal sarokba, 4–0. Az eredmény már nem változott, ez a végeredmény.

A magyar válogatott hétfőn Lengyelországban lép pályára a selejtezősorozat utolsó mérkőzésén.

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
Budapest, Puskás Aréna, 15 000 néző. V: Glova (szlovák)
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Botka (Balogh Bo., 86.), Lang, Szalai A. – Nego, Nagy Á. (Schäfer, 57.), Gazdag, (Kiss T., 73.), Vécsei, Schön (Varga K., 57.) – Szalai Á., Szoboszlai (Hahn J., 86.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
SAN MARINO: E. Benedettini – Ma. Battistini, F. Fabbri, D. Rossi, A. Grandoni (A. Golinucci, 60.) – F. Tomassini (D’Addario, 60.), Lunadei, E. Golinucci, Mularoni, D. Tomassini (Hirsch, 36.) – Nanni (Vitaioli, 60.). Szövetségi kapitány: Franco Varrella
Gólszerző: Szoboszlai (6., 83.), Gazdag (22.), Vécsei (88.)

További eredmények a csoportban:

Andorra–Lengyelország 1–4
Anglia–Albánia 5–0

Az I csoport állása:

1. Anglia 9 7 2 – 29-3 23 pont

2. Lengyelország 9 6 2 1 29-9 20

3. Albánia 9 5  4 11-12 15

4. Magyarország 9 4 2 3 17-12 14

5. Andorra 9 2  7 8-23 6

6. San Marino 9   9 1-36 0

(Borítókép: Szoboszlai Dominik gólöröme. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)