Kivasalta a Fehérvárt a zöld úthenger

D  AS20211121004
2021.11.21. 19:31 Módosítva: 2021.11.21. 20:05
Talán még sohasem volt ennyire egyértelmű, mint vasárnap este, hogy a Ferencváros három fejjel kiemelkedik a labdarúgó NB I mezőnyéből. Mint ahogy az is egyre nyilvánvalóbb, hogy a Fradi számára nincs rangadó idehaza, mert az ellenfelek nem tudják megszorítani az utóbbi három év bajnokcsapatát. E nyomasztó fölénynek most a MOL Fehérvár volt a szenvedő alanya, amely 3-0-ás vereséggel távozott a Groupama Arénából.

Öt pont választotta el egymástól az éllovas Ferencvárost és a MOL Fehérvár FC-t a labdarúgó NB I 13. fordulója előtt úgy, hogy a zöld-fehérek ráadásul még egy meccsel kevesebbet is játszottak. Hovatovább Dibuszék egyetlen hazai meccsére sem lehet ráerőszakolni a rangadó jelzőt, annyira kiemelkedik a bajnoki címvédő a magyar mezőnyből. Így vagyunk immár évek óta az úgynevezett „derbivel” – ezen az Újpest elleni, teljesen egyoldalú összecsapásokat kéretik érteni –, és ma már a MOL Fehérvár elleni kvázi-rangadókkal is. Mindez a számok nyelvén: az utóbbi öt, a Groupama Arénában játszott FTC–Vidi mérkőzésből négyet megnyertek a zöldek egyetlen döntetlen mellett.

Mindenesetre a rendezők megadták a módját, drón hozta a mérkőzéslabdát a Groupama Aréna kezdőkörébe.

Rögtön dominált a Fradi, a magyar mezőny – a Paks mellett – talán egyetlen proaktív futballt játszó csapata.

Magasra feltolt letámadást valósítottak meg a hazaiak, amit még az előző edző, Szergej Rebrov vert bele Tokmacékba. Ha már Tokmac: a villáléptű támadó ezúttal a kispadon kezdett, Peter Stöger nyilván a csütörtöki, sevillai Európa-liga mérkőzésre tartalékolta norvég-szudáni játékosát, ahogy vélhetően Besicet, Uzunit és talán Botkát is. Bár a Ferencvárosnak annyira erős a kerete, hogy sohasem lehet tudni, ki a kezdő és ki a tartalék...

Nem kellett sokáig várni a Fradi vezető góljára: a 10. percben Zubkov a jobbösszekötő helyén, a kaputól tíz méterre csinált két lövőcselt, majd a jobb felső sarokba zúdította a labdát. 1-0.

Szánalmas látványt nyújtott az egykori Fradi-sztár, Szabics Imre dirigálta fehérvári alakulat, amelynek már az is gondot okozott, hogy áthozza a labdát a felezővonalon. 

A 24. percben aztán Civic eladta a labdát, Kodro középen megiramodott, Vécsei és Blazic ollóba fogta, a bosnyák-spanyol elesett, Berke játékvezető azonban továbbot intett. Hát...,

Most már valamivel kiegyenlítettebb volt a játék, a Fradi nem nagyon erőltette a góllövést, az ellenfélnek pedig ennyire futotta. 

Egyre kényelmesebben futballozott a Fradi, és ez majdnem megbosszulta magát. A 32. percben Makarenko labdájával Petrjak kapura húzott, Wingo mintha lerántotta volna az ukránt, de Berke megint továbbot intett. Ez bizony nagyon gyanús volt. 

A válasz Marin helyzete volt, a rövid sarok mellé lőtt az apró termetű játékos, majd a másik oldalon Dárdai lőtt csúnyán fölé jó helyzetből a nézőtéren helyet foglaló szülei szeme láttára. 

Kodrót megint felrúgták, 23 méterről jött szabadrúgás a Vidinek, Dárdai Palkó tekerését Dibusz védte. 

A 40. percben villámkontrát vezetett az FTC. Laidouni hosszú labdával indította Ryan Mmaeét, aki úgy ment el Stopira mellett, ahogy úri kedve tartotta, majd lazán a jobb sarokba lőtt, igaz, Rus lábán megpattant a labda. 2-0.

A második félidő ordító Fradi-helyzettel kezdődött, de Ryan Mmaee addig szórakozott a Vidi ötösén, amíg beleléptek a lövésébe. Nem volt egy súlycsoportban a két csapat, pedig a házigazda csak negyedgőzzel futballozott. De ez is elég volt ahhoz, hogy Ryan Mmaee az 58. percben megbolondítsa a vendégek jobb oldali védelmét, a csereként beállt Uzunihoz gurÍtson, és az albán követlen közelről a hálóba pofozza a Fradi harmadik gólját. 3-0.

Zavarban voltak a vendégek, Kovács Dániel kapus egy szimpla hazaadást érthetetlenül szogletre vágott. Már Besic is a pályára lépett, és ha játszott, hát kiosztott egy látványos esernyőt. Óriási technikai fölényben játszott a bajnok, a fehérváriak legfeljebb durvaságokkal tudták észrevétetni magukat. 

A 78. percben Zubkov, a mezőny talán legjobbja Zachariassent hozta gólhelyzetbe, aki elpöckölte a labdát Kovács kapus előtt, de a Vidi hálóőre elhúzta a lábát, tizenegyes. A büntetőt némi VARozást követően Laidouni flegmán a jobb kapufa mellé gurította. 

De hát ez is simán belefért, mert a Fehérvár nem tudta erőkifejtésre kényszeríteni a vendéglátót. Ebben a bajnokságban Petrjakéknak még nincs idegenbeli győzelme...

A 93. percben Bamgboyét még kiállították.

Labdarúgó NB I, 13. forduló:

Ferencváros–MOL Fehérvár FC 3-0 (2-0). Groupama Aréna, 8719 néző, v.: Berke. Gólok: Zubkov (10.), R. Mmaee (40.), Uzuni (58.)

A mérkőzés utáni nyilatkozatok egyfelől a győztes udvariasságát, másfelől a vesztes furcsa helyzetértékelését tükrözték.

Peter Stöger, az FTC vezetőedzője:

– Elégedett vagyok ezzel a teljesítménnyel. Erős ellenféllel szemben magabiztos győzelmet arattunk. A második gól után már nem volt kétséges a meccs végkimenetele. Azzal viszont elégedetlen vagyok, hogy nem rúgtunk még több gólt, kihagytuk a helyzeteinket és a tizenegyest.

– Nem feltétlenül ezt vártam. A Kisvárda-meccs után újból bebizonyítottuk, hogy fejlődik a csapat. A negyedik meccs volt sorozatban, amit kapott gól nélkül hoztunk le, és ez pozitívum. A fejlődéshez idő kell, és fejlődünk is.

– A kemény edzésmunkának köszönhető a védekezésünk feljavulása, ugyanis a védekezés a támadósorban kezdődik. Nálunk mindenki keményen megdolgozik a helyéért. A tizenegyest sokkal komolyabban kellene venni, nem olyan bonyolult dolog ez. Ryan Mmaeénak kellett volna rúgnia a büntetőt, de ő átengedte a barátjának, Laidouninak.

– A Betis ellen nem mi vagyunk az esélyesek csütörtökön, erős csoportba kerültünk, de a játékoskeretünk készen áll a feladatra.

Szabics Imre, a MOL Fehérvár FC vezetőedzője:

Ý Gratulálok a Ferencvárosnak. Azt terveztük, hogy szeretnénk eltüntetni a papírformát, de sajnos az első félidőben segítséget kapott a Fradi tőlünk. Nem kaptunk meg egy tizenegyest és egy kiállítást, ez a véleményem. A Fradit úgy lehet legyőzni, ha mi rúgjuk az első gólt, hát ez most sem sikerült. A félidőbeli 2-0-ás vezetésük után egy ilyen tapasztalt csapatnak már könnyű dolga volt a második félidőben.

Az, hogy nem 1-1-gyel mentünk be az öltözőbe, hanem 0-2-vel, az sokkolta a csapatunkat. A második félidőre úgy jöttünk ki, hogy megfordítsuk a meccset, de sajnos nem sikerült.

Hová lett a védelem stabilitása? Szerintem nem hibáztunk többet, mint a Fradi, csak ők kihasználták a hibáinkat, mi meg nem az ő hibáikat.

– Ebben a helyzetben, amikor nyolc pont a hátrányunk, nem tudunk a bajnoki címről beszélni. Mi három éven belül szeretnénk versenyben lenni a bajnoki címért. Azon dolgozunk hétről hétre, hogy közelebb kerüljünk a Fradihoz. 

(Borítókép: Ferencvárosi TC - MOL Fehérvár FC mérkőzés a Groupama Arénában 2021. november 21-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)