Megszületett a döntés Solskjaer menesztéséről, amely már hivatalos!

GettyImages-1236686994
2021.11.21. 11:20 Módosítva: 2021.11.21. 11:55
Még tartott a Watford–Manchester United Premier League-mérkőzés (4–1), amikor a vörös ördögök tulajdonosa, a Glazer család videókonferenciát hívott össze, melynek egyetlen napirendi pontja volt: kidolgozni Ole Gunnar Solskjaer menedzser menesztésének feltételeit. A The Times és a Manchester Evening egybehangzó értesülései szerint kedden a Villarreal elleni Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen megbízott edzőként már Darren Fletcher, a technikai igazgató fog ülni a kispadon.

A Watfordtól elszenvedett 4–1-es vereség az utolsó csepp volt a pohárban, amellyel a Manchester United a tabella hetedik helyére zuhant, 12 ponttal lemaradva az éllovas Chelsea-től, szégyenszemre negatív gólkülönbséggel. Már október 24-én, a Liverpool elleni hazai 0–5 után azt várta mindenki, hogy kirúgják Ole Gunnar Solskjaert, a csapatot 2018 óra dirigáló menedzsert, de a norvég maradt, dacára annak, hogy hat nap állt a vezetőség rendelkezésére a Tottenham elleni találkozóig, sőt a novemberi válogatott szünet alatt sem nyúltak Solskjaerhoz, pedig ez tényleg alkalmas időpont lett volna a váltásra.

 A Watford–Manchester United mérkőzés góljai

Főleg, hogy már régóta rebesgetik, Ed Woodward ügyvezető alelnök a Glazerek utasítására kitartóan ostromolja Zinédine Zidane-t, a Real Madrid korábbi edzőjét. A Manchester Evening News úgy tudja, Zidane szerződtetésével Cristiano Ronaldónak tennének a kedvére, akit bosszant a csapat sikertelensége, és úgy véli, Zidane-nal – akivel három BL-t nyert a Ronaldót is felvonultató Real 2016 és 2018 között – megindulnának felfelé. Állítólag a portugál sztár ügynöke, Jorge Mendes hosszabb ideje kapacitálja Woodwardot, hogy szerezze meg Zidane-t. Lapértesülések szerint a MU emeli a tétet, csillagászati összeget ajánl Zidane-nak.

A francia azonban még nem mondott igent, így az tűnik valószínűnek, hogy Darren Fletcher, a technikai igazgató ül le a kispadra kedden a Villarreal elleni BL-meccsen, az F csoport ötödik fordulójában. Jelenleg a United és a Villarreal 7-7 ponttal áll, az Atalantának 5, a Young Boysnak 3 pontja van, tehát létkérdés lenne a győzelem. 

Ha Zidane szerződtetése nem jönne össze, akkor a B terv Brendan Rodgers megnyerése. A Liverpool korábbi, a Leicester jelenlegi menedzserét ki kellene vásárolni futó szerződéséből, ami szintén költségnövelő táényező. Solskjaer végkielégítése 7,75 millió font lesz, mivel a norvég a nyáron további három évvel meghosszabbította szerződését, ám annak egy záradéka kimondja, menesztése esetén csak egyévi fizetés jár neki.  

A klubhoz közel álló források még a holland Erik ten Hagot, az Ajax vezetőedzőjét és Luis Enriquét, a spanyol válogatott szövetségi kapitányát is emlegetik Solskjaer lehetséges utódjaként. 

A Solskjaer-korszak 2018 decemberében kezdődött, amikor a klub legendás játékosát, az 1999-es hihetetlen BL-diadal egyik hősét beugró menedzsernek kérték fel, ám miután első 19 mérkőzéséből 14-et megnyert a csapattal, a szurkolók nyomására véglegesítették. Első teljes idényében, a 2019–2020-asban harmadik lett a United, a 2020–2021-esben már második, ám miután fantasztikus keret állt össze, többek között Jadon Sanchóval és Cristiano Ronaldóval, a mostani szezonban nagy ugrást reméltek a csapattól. Ebből eddig nagy bukás lett, szemmel láthatóan nincs játéka az együttesnek, és ha Ronaldo, a gólgép nem eredményes, akkor jönnek a katasztrofális vereségek. Az utolsó hét bajnoki mérkőzésen a lehetséges 21 pontból csak négyet sikerült megszerezni, szabadesésben zuhan a United, amit valahogyan meg kéne állítani, mielőtt kiesik a gárda a Bajnokok Ligájából, és lemarad a bajnokságban a nemzetközi indulást biztosító helyekről. 

Szombaton a Vicarage Roadon a szurkolók már kórusban követelték Solskjaer távozását, aki vállalta a felelősséget a kudarcokért. Vállalta, viszont az esetleges távozását firtató újságírói kérdésekre kissé pökhendien azt válaszolta, hogy ezt a kérdést nem a riporterrel fogja megbeszélni, hanem a klub illetékesével.

Mindenesetre a Glazer család utasította Richard Arnold ügyvezető igazgatót, hogy tárgyaljon a norvéggal a távozása feltételeiről. 

FRISSÍTÉS!

Magyar idő szerint 11,32 órakor a következő közlemény jelent meg a klub hivatalos honlapján:

A Manchester United bejelenti Ole Gunnar Solskjaer menedzser távozását.

Ole mindig is a Manchester United  legendája marad, és sajnálattal közöljük, hogy erre a nehéz döntésre jutottunk. Miközben az utóbbi hetek eredményei kiábrándítóak voltak, mindennek nem szabad elhomályosítania azt a munkát, amit Ole az elmúlt három évben kifejtett a csapat újjáépítése és a hosszú távú sikerek megalapozása érdekében.

Olét legőszintébb hálánkkal bocsátjuk útjára, köszönjük azt a fáradhatatlan munkát, amit menedzserként végzett, és a legjobbakat kívánjuk neki a továbbiakra. Helye mindörökre biztos lesz a klub történetében, nem csupán a játékosként nyújtott teljesítmémyéért, hanem azért is, mert egyszersmind nagyszerű ember és menedzser, akinek megannyi feledhetetlen pillanatot köszönhetünk. Mindig szívesen látott vendég lesz az Old Traffordon a Manchester United nagy családjának tagjaként. 

Az elkövetkező mérkőzéseken Michael Carrick irányítja a csapatot, miközben a klub azon van, hogy kinevezzen egy ideiglenes menedzsert a szezon hátra levő idejére.