Oda látogat a Fradi, ahol valaha magyar csatár volt a sztár

D  AS20210930019
2021.11.24. 17:27
Két jó formába lendült csapat méri össze tudását csütörtökön Sevillában, a labdarúgó Európa-liga csoportkörének ötödik fordulójában. A Betis Elchében, a Ferencváros a Groupama Arénában győzött 3–0-ra bajnokin – utóbbi a Mol Fehérvár FC-t verte –, ez lesz a két klub történetének ötödik, egymás elleni összecsapása. Van mit felidézni!

Csütörtökön 18.45 órai kezdettel a Real Betis a Ferencvárost fogadja a labdarúgó Európa-liga G csoportjának 5. fordulójában, a sevillai Benito Villamarín Stadionban, miközben ugyanebben az időpontban a Celtic lesz a Bayer Leverkusen vendége. A magyar bajnok már mindenképpen az utolsó, negyedik helyen végez a csoportban – ezzel pedig decemberben be is fejezi európai szereplését ebben az idényben –, ennek ellenére botorság lenne azt állítani, hogy nincs tétje az összecsapásnak. A spanyolok akár még csoportgyőztesek is lehetnek, ha december 9-én, a 6. fordulóban győznek Glasgow-ban, jelenleg ugyanis az állás a következő:

1. Bayer Leverkusen, 10 pont, 2. Betis, 7, 3. Celtic, 6, 4. Ferencváros, 0.

Ami azt illeti, a Fradinak sem tét nélküli a csütörtöki meccs: az Európa-liga csoportkörében minden egyes győzelem 630 ezer eurót, a döntetlen 210 ezer eurót hoz a konyhára.

Ami pedig cseppet sem közömbös a klub költségvetése szempontjából. (Azzal, hogy bejutott a csoportkörbe a Fradi, már eddig is 3,63 millió eurót, azaz 1,343 milliárd forintot kasszírozott.)

Az FTC vasárnap este meggyőző játékkal 3–0-ra gázolta le a Mol Fehérvár FC csapatát a Groupama Arénában az NB I 13. fordulójában, és három pont előnnyel vezeti a tabellát. Utóbbi öt, magyar ellenféllel szemben játszott mérkőzésén még gólt sem kapott: a Mol Fehérvárt 3–0-ra, a Kisvárdát 4–0-ra, a Gyirmótot 2–0-ra verte, az MTK Budapesttel gól nélküli döntetlent játszott, a Magyar Kupában pedig a Tökölnek rúgott egy hetest.

Nagyon keményen edzettünk az elmúlt hetekben, ennek eredménye a javuló játékunk, Sevillában is pontszerzés a célunk – jelentette ki vasárnap este a mérkőzést követő sajtótájékoztatón Peter Stöger, a zöld-fehérek osztrák edzője.

A gond az, hogy a Betis is jó formába lendült. Vasárnap ugyanúgy 3–0-ra győzött Elchében, ahogy a Fradi az Üllői úton, és az OTP Bank Ligához nem igazán hasonlítható La Ligában az ötödik helyen áll, négy ponttal megelőzve egy olyan mamutot, mint amilyen a Barcelona. Az elmúlt egy hónapban 1–0-ra megverték az Alavést, 3–2-re a Rayót, 4–1-re a Valenciát, 3–0-ra kikaptak az Atlético Madridtól, a városi derbin 2–0-ra a Sevillától, majd 3–0-ra győztek Elchében; ha csak a bajnoki eredményeket nézzük. 

A Betis legfényesebb csillaga a francia világbajnok Nabil Fekir, akinek egyébként az öccse, Yassin is a klub játékosa. A legnagyobb név viszont egy legenda, a negyvenéves, 51-szeres spanyol válogatott joaquín Sánchez, aki a 2004-es Eb-n és a 2006-os vb-n szerepelt a nemzeti tizenegyben. 

Van azonban egy még nagyobb név, aki ugyan már 68 éves, de mindenki meghajol, aki találkozik vele.

Manuel Pellegrini, az oroszlánsörényű ősz chilei mágus ugyanis olyan óriáskluboknak volt a vezetőedzője/menedzsere kacskaringós pályafutása során, mint a River Plate, a Real Madrid, a Manchester City vagy a West Ham United.

Az olasz szülők Santiagóban született gyermeke a 2009–2010-es bajnokságban akkor klubrekordot jelentő 96 pontot szerzett a Real Madriddal, pechjére azonban Pep Guardiola Barcelonája még jobb volt, 99 ponttal bajnok lett, és Pellegrininek mennie kellett. 

Egy málagai intermezzót követően 2013 májusában leszerződtette a Manchester City, és a 2013–2014-es szezonban a City a Premier League bajnoka lett.

Pellegrini személyében először nyert angol bajnokságot Európán kívülről érkező menedzser.

A Betishez 2020. július 9-én érkezett meg a chilei mester, és első idényében a hatodik helyre, az Európa-ligába vezette a sevillai gárdát. 

A Betis mostani játékoskeretében Joaquín és Fekir mellett a portugál válogatott kapus Rui Patricio a nagy név, a középhátvéd Marc Bartra megfordult a Barcelonában és a Borussia Dortmundban, Sergio Canalest a Real Madridból, Cristian Tellót a Barcából ismerjük, Bellerín pedig a La Masia nevelése, de 2011 óta az Arsenal védője, jelenleg kölcsönben játszik a Betisben. (Vasárnap kiállították az Elche ellen, de ettől függetlenül csütörtökön játszhat.)

Ám bármekkora sztár is Fekir, az algériai szülőktől származó francia nem játszhat csütörtökön. A november 4-én megrendezett Bayer Leverkusen–Real Betis-mérkőzés ráadásában – a meccs 4–0-s hazai győzelemmel ért véget – nyakon ragadta az őt elkaszáló Demirbayt, aki ugyancsak piros lapot kapott szabálytalanságáért, az angol Antony Taylor játékvezető pedig kiállította Fekirt. Ezért az UEFA három nemzetközi kupameccsről eltiltotta. 

És akkor a magyar kapcsolat. Nem is egy hazánkfia megfordult a sevillai klubban. Az ’56-os menekült Kuzman József az 1957–1958-as idényben játszott a Betisben, legendai státusra azonban nem ő, hanem Ladinszky Attila, a „rózsadombi George Best” emelkedett. A lobogó sörényű bohém 1971-ben lépett le az utánpótlás-válogatott belgiumi túráján. A Feyenoord és az Anderlecht után került a Betishez, ahová Szusza Ferenc, a sevillaiak akkori edzője hívta. 

Csaknem ötven év után az én gólommal vertük meg először a Real Madridot a Bernabéuban, egy nullára győztünk, előbb elfektettem Pirrit, majd ballal betekertem a hosszú felsőbe Miguel Ángel fölött. Nyújtóz­kodott, de nem érte el. Camacho, Vicente Del Bosque, ilyen futballisták játszottak abban a Realban. Másnap a Marca azt írta, hogy a gólom bekerül az örökkévalóságba. De az Atléticót is, amelyik meg akart venni, az én gólommal vertük meg szintén egy nullára, ott Pepe Reina apja volt a kapus, neki rúgtam. Az FC Sevilla elleni városi rangadón pedig Paco Buyónak, a Real későbbi kapusának vágtam kettőt, ott három egyre nyertünk. Ötvenkilenc meccsen csak tizenhét gólt szereztem a Sevillában, de azok mindig győztes gólok voltak! 

– fogalmazott a FourFourTwo magazinnak adott interjújában Ladinszky, aki három idényt húzott le a Benito Villamarín Stadionban, és amikor tavaly május 14-én elhunyt, Sevilla gyászba borult. Minden spanyol újság megemlékezett a káprázatos futballtudású bohémról. Ha már Ladinszky: a Betis és a Ferencváros először 1975 augusztusában találkozott, méghozzá Málagában, a XV. Trofeo Costa del Sol nyári felkészülési tornán. (Akkor még meghívták a magyar klubokat ilyen eseményekre…) A mérkőzést 3–1-re a Fradi nyerte Bálint, Takács és Szabó F. góljával. Ám egy hét múlva a sevillai tornán újból összecsapott a két együttes, és azon a mérkőzésen már pályára lépett a nyár nagy igazolása, Ladinszky Attila.

És ha már játszott, ő szerezte a találkozó egyetlen gólját! Mi több, Ladinszky lett a négyes torna MVP-je!

Harmadik alkalommal 1984. augusztus 7-én került szembe egymással a két csapat, ismét a Benito Villamarín Stadionban, nyári tornán. A hazaiak simán, 2–0-ra győztek, ahogy a korabeli jelentés írja, sin despeinarse, azaz úgy, hogy össze sem kócolódott a frizurájuk. 

A negyedik Fradi–Betis pedig idén szeptemberben volt, immár az Európa-ligában, és mint tudjuk, a Groupama Arénában 3–1-re győztek a spanyolok. 

(Borítókép: A ferencvárosi Henry Wingo  [ b ]  és Cristian Tello, a spanyol csapat játékosa a labdarúgó Európa-liga csoportkörében, a G csoport második fordulójában játszott Ferencvárosi TC–Real Betis-mérkőzésen Budapesten, a Groupama Arénában 2021. szeptember 30-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)