Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Hiánypótló történetek: futballmesék apákról és fiúkról

20211125 111230
2021.11.25. 15:52

Megjelent a Dénes Tamás és Lakat T. Károly szerzőpáros Almafák – futballmesék apákról és fiúkról című könyve. A kötetet november 25-én, a magyar labdarúgás napján mutatták be.

Fűrész Attila a könyv kiadójaként a csütörtöki sajtóbemutatón kiemelte: a két szerző jó ideje tervezgetett egy ilyen témájú összefoglaló művet, amelynek apropóján nagyon sokat beszélgettek a témáról.

Végül év elején kezdett konkrétumokat ölteni a dolog, amit nagy kutatómunka követett, hiszen a könyvben több száz játékost kellett összerendezni, két nagy részben, úgy hazai, mint nemzetközi vonatkozásban. Előbbit Lakat T. Károly, utóbbit Dénes Tamás írta

– mondta.

Kiemelte: a könyvben szerepet kapnak olyan élvonalbeli játékosok is, akiknek a gyermeke vagy az unokája az élet más területén szerzett ismertséget, például Nagy Ervin és Kautzky József színészek, az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos, továbbá Enyedi Ildikó filmrendező.

A magyar sportkönyvpiac legsikeresebb és legelismertebb szerzői közé tartozó, összeszokott kettős műve olyan kuriózumokat is kiemel, minthogy a jelenlegi magyar válogatottban egyszerre három olyan kulcsembert találni, akinek az édesapja élvonalbeli labdarúgó volt. A könyvben – amelyben több száz alaposan feldolgozott történet olvasható – többek közt olyan, a futballszakmában kiemelten jegyzett játékosokat adó családok tűnnek fel, mint az Albert, a Bognár, a Dárdai, a Mészöly, a Sallói, illetve a Sallai, valamint a Cruyff és a Maldini. A sajtóbemutatón részt vett Bozsik Péter korábbi szövetségi kapitány, Bánki József, a Ferencváros volt futballistája, és Kiss László, a DEAC, a DVSC és a Salgótarján korábbi labdarúgója is. 

Dénes Tamás és Lakat T. Károly sportvonatkozású emlékeket elevenített fel saját édesapjáról, majd elhangzott az is, a szerzők között eldöntésre váró vita tárgyát képezi, hogy nagy általánosságban az apák vagy fiúk a jobb futballisták.

Lakat T. Károly kifejtette: nála egyértelműen az apák tartanak előrébb, ami annak is betudható, hogy játékstílusuk közelebb áll az ő ízléséhez. Viszont hiába támasztja alá érveit döntően magyar vonatkozású történetekkel és statisztikákkal, kollégája a nemzetközi példákkal fel tud zárkózni.

A szerzők a könyvben arra is próbáltak választ kapni, hogy a pályafutás során előny vagy hátrány, ha valakinek az édesapja híres futballista volt. Illetve amennyiben a tehetségek sorsa eleve elrendeltetett, akkor milyen szerepet kap a genetika, hiszen a gyerek nemcsak az édesapja tulajdonságait, hanem gyakran annak posztját is megörökli.

(Borítókép: Dénes Tamás (balra), Borbély Zoltán (középen), Lakat T. Károly (jobbra). Fotó: Huber Tamás / Index)