Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Portugália vagy Olaszország biztosan lemarad a labdarúgó-vb-ről

GettyImages-1236718262
2021.11.26. 18:25

Az elmúlt két Európa-bajnokság győztese, az olasz és a portugál válogatott ugyanarra az ágra került a 2022-es, katari világbajnokság európai pótselejtezőjének pénteki sorsolásán, így csak az egyikük juthat ki a tornára.

Az idei kontinensviadalt megnyerő Squadra Azzurrának előbb Észak-Macedóniával, míg a 2016-ban Eb-aranyérmes Portugáliának Törökországgal kell megküzdenie, majd a két párharc továbbjutója egymással találkozik a vb-részvételért. A döntőt Portugáliában vagy Törökországban vívják.

A zürichi sorsolást a vb-selejtezők alapján hat csapat – Portugália, Skócia, Olaszország, Oroszország, Svédország és Wales – kiemeltként várta, így ez a hatos az első meccset saját közönsége előtt játszhatja. A döntők helyszínét aztán ismét sorsolással döntötték el.

Az A ágon Skócia mellé Ukrajna, Wales mellé pedig Ausztria került, utóbbi párharc győztese fogadhatja előbbi továbbjutóját a döntőben. A B ágon az oroszok a magyarok csoportjában második lengyeleket kapták ellenfélül, és a meccs győztese léphet pályára otthon a fináléban a svéd–cseh összecsapás nyertese ellen.

A pótselejtezőre a tíz csoportmásodik, valamint a Nemzetek Ligája előző kiírásából a két legjobb olyan csoportgyőztes – Ausztria és Csehország – kvalifikálta magát, amely vb-selejtezős csoportjában lemaradt az első két helyről.

Az európai pótselejtezők elődöntőit március 24-én, míg a részvételről döntő finálét öt nappal később rendezik.

A pénteki sorsoláson elkészítették a két interkontinentális pótselejtező párosítását is. Ez alapján az ázsiai selejtezők ötödik helyezettje a dél-amerikai sorozat ötödik helyezettjével, az észak- és közép-amerikai régió negyedikje pedig az óceániai győztessel csap össze a vb-részvételért semleges helyszínen június 13-án vagy 14-én.

Európai vb-pótselejtezők párosítása:

A ág, elődöntő:
Skócia–Ukrajna
Wales–Ausztria – a párharc győztese a finálé házigazdája

B ág, elődöntő:
Oroszország–Lengyelország – a párharc győztese a finálé házigazdája
Svédország–Csehország

C ág, elődöntő:
Olaszország–Észak-Macedónia
Portugália–Törökország – a párharc győztese a finálé házigazdája

(Borítókép: A Portugália–Szerbia labdarúgó-mérkőzés a lisszaboni Luz stadionban 2021. november 14-én. Fotó: Pedro Fiúza / NurPhoto / Getty Images)  • Vennék
  • Hírek