Legendákat is kisöpörtek a MOB tagságából

D  YT20120616001
2021.11.27. 16:08
Legendákat is kisöpörtek a Magyar Olimpiai Bizottság tagságából – számolt be róla a Nemzeti Sport. A sportnapilap beszámolójában kiemeli, hogy az új alapszabálynak esett áldozatául számos emblematikus sportoló és szakember.

Az egy évvel csúsztatott tokiói olimpiát – amelyen a mieink hat aranyat és 20 érmet szereztek, ez utóbbi mennyiség pedig 1996 óta nem látott remek termésnek számít – követően a megszokottnál rövidebb ciklus vette kezdetét, amely óriási változással kezdődött. A korábbi „ráncfelvarrások” helyett ugyanis egy merőben új alapszabály megalkotására volt szükség – emelte ki ezt még májusban a korábbi elnök, Schmitt Pál.

A Nemzeti Sport arról ír, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az Olimpiai Charta elvárásainak jobban megfelelő új dokumentum legszembetűnőbb változtatása a MOB tagságának létszámcsökkentése: míg a riói játékok után az olimpiai sportágak (120), további szervezetek (76) és egyéb jogon a közgyűléshez tartozók révén összesen több mint 200-an voltak a MOB-tagok, ezt mostanra 115-re maximalizálták.

A változásnak elsősorban az egyéb szervezetek estek áldozatául, amit sérelmezett is Molnár Zoltán, a MOB korábbi főtitkára, a Magyar Edzők Társaságának elnöke.

Egyértelműen rossz az üzenete annak, hogy a MOB kizárja a szakmai szervezeteket. Ezek a szervezetek, köztük a Magyar Edzők Társasága, sokat tettek az olimpiai mozgalomért, a magyar olimpiai sikerekért. Megtisztelő volt, hogy ott lehettünk, érthetetlen, hogy mostantól nem vehetünk részt a közgyűlés életében. Nem értünk egyet a döntéssel, de tudomásul vesszük, s a magunk módján dolgozunk tovább, hogy a magyar sport továbbra is eredményes legyen

– idézi a Nemzeti Sport a sportvezetőt.

Egyéni tagként az új alapszabály szerint az kerülhet be, akit az elnökség (Habsburg György, Nagy Tímea, Nagy György, Dónusz Éva, Miklósa Erika) jelöl.

Nagy nevek is kiestek

A lap hozzáteszi, hogy az új alapszabály életbelépésével az összes eddigi MOB-tag elveszítette tagságát, a képviseletüket megőrző sportágak az adott kereten belül maguk döntik el, hogy a korábbi képviselőjüket nevezik újra, vagy másnak szavaznak bizalmat.

Kiemelik, hogy az egyéb szervezetek által delegált tagoknak fenntartott helyeket is megszüntették, így további legendás nevek tagsága szűnt meg, és vált bizonytalanná a visszakerülésük lehetősége, ilyen például:

  • az öttusázó Balogh Gábor (Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidőport-szövetség), Török Ferenc (Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete) és Fábián László (Olimpiai Bajnokok Klubja);
  • a teniszező Markovits László (Sport­egyesületek Országos Szövetsége – igaz, ő tagja a MOB elnökségének);
  • a vízilabdázó Steinmetz Barnabás (Olimpiai Bajnokok Klubja) és Gergely István (Sportegyesületek Országos Szövetsége);
  • a kenus Vaskuti István (Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete);
  • az évtizedekig a Magyar Sportújságírók Szövetsége által delegált legendás sportriporter, Novotny Zoltán, aki 1985 óta volt tagja a MOB-nak.

A döntések meghozatalakor figyelembe kell venni, hogy 2025-től már nem lehet 70 évesnél idősebb tagja a MOB-nak.

A közgyűlés elfogadta az alapszabály módosítását. Majd az idő eldönti, jó-e a döntés, de elnökségek esetében sokkal hatékonyabb öt–nyolc emberrel együtt dolgozni, mint tízzel vagy hússzal. A MOB működésében szinte minden elnökségi szinten dől el, a közgyűlés mérete leginkább a cateringet befolyásolja. Természetesen lesz, aki megbántódik. Lehet, hogy én is kikerülök, de ezt elfogadom, valamint minden rám bízott feladatot elvégzek majd. Összességében nem érzem, hogy nagy súlya lenne ennek a döntésnek

– idézi a Nemzeti Sport Kemény Dénest, aki három olimpiai bajnoki címre vezette a férfi vízilabda-válogatottat.

Remélem, hogy ez a reform az első lépés afelé, hogy a MOB valódi végrehajtói hatáskört is kapjon a magyar sportban, az olimpiai sportágak mindennapi életében, és ne csak „utazási iroda” legyen az ötkarikás játékokra. Bár a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete nem ad tagot a közgyűlésbe a továbbiakban, én magam a nyolcvanas évek vége óta vagyok tag, ha a továbbiakban is valamilyen formában igényt tartanak a munkámra, szívesen segítek

– mondta ezt már Vaskuti István, olimpiai bajnok kenus.

(Borítókép: Molnár Zoltán 2012-ben. Fotó: Illyés Tibor / MTI)  • Hírek
  • Hírek