Szalai nem megy a Chelsea-be, Fabrizio Romano lelőtte a török kacsát

D  AS20211012017
2021.11.27. 18:57
Eddig is sejtettük, hogy csupán a Fenerbahçe szeretné feljebb srófolni Szalai Attila árát a nemzetközi átigazolási piacon. De most, hogy Fabrizio Romano, a futballtőzsde minden rezdüléséről azonnal értesülő olasz transzferguru cáfolta a magyar válogatott védő állítólagos küszöbön álló szerződését a Chelsea-hez, egyelőre ad acta tehetjük a sztorit.

Fabrizio Romano – aki többek között Szoboszlai Dominik lipcsei szerződéséről is elsőként adott hírt – terjedelmes interjút adott a Talkchelsea.net nevű, a londoni kékekhez igencsak közel álló honlapnak. Ebben a beszélgetésben az átigazolási ügyekben páratlanul jól értesült olasz újságíró képtelenségnek nevezi azokat a sajtóértesüléseket, amelyek már biztosra vették Szalai Attila távozását a Fenerbahçétól – a Bajnokok Ligája címvédőjéhez, a Chelsea-hez. Mivel kényes témáról van szó, szöveghűen közöljük a magyar válogatott védőjével foglalkozó részt.

„Mi van Szalai Attilával, a Fenerbahçe játékosával? Feltűnt, hogy sem ön, sem a többi transzferguru nem szólalt meg az ügyben, és nagy a csend az óta, hogy felröppentek az első hírek. Olybá tűnik, hogy Szalai Attila egyike azoknak a neveknek, akik csak hirtelen felbukkannak, majd ugyanolyan hirtelen el is tűnnek, ha átigazolásról van szó. Nem gondolja, hogy itt is egy ilyen történetről van szó? – érdeklődött a honlap munkatársa.

De igen. Valószínű, hogy a törökök csak megfuttatták Szalai Attila nevét, azt a látszatot keltve, hogy csupán egyetlen lépésre van a Chelsea-től. A játékoshoz közel álló emberektől tudom, hogy Szalai egyike azoknak a labdarúgóknak, akiket a Chelsea figyel, de az a helyzet, hogy a Premier League éllovasa minden évben legalább száz játékost figyel világszerte. Azaz Szalai egyike azoknak, akik bekerültek a Chelsea megfigyelőinek látókörébe, de semmi több. Nem kezdődtek tárgyalások, ajánlatot még kevésbé tettek a Fenerbahçénak. Az pedig végképp nem igaz, hogy előrehaladott tárgyalások folynának. Ettől még bármi előfordulhat az elkövetkező hónapokban, de semmi sem áll küszöbön.

Eddig a Szalai Attilával foglalkozó rész. Ezenkívül szó esik Timo Wernerről, aki a nyáron Romelu Lukaku érkezésével tartaléksorba került, és ahhoz túl jó játékos, hogy csak csereként jusson szóhoz. Az is kiderül, hogy a nyáron Erling Braut Haaland volt a Chelsea-vezérkar első opciója, nem Lukaku, csakhogy a norvég 180 millió eurós árából a Dortmund nem volt hajlandó engedni, és így került a képbe Lukaku. Akinek a megszerzését mintaszerűen vezényelte le Marina Granovszkaja, Roman Abramovics klubtulajdonos bizalmasa, a Chelsea ügyvezetője.

Beszélt Romano Antonio Rüdiger látványos feltámadásáról, aki Thomas Tuchel érkezéséig nem nagyon tudott a kezdő tizenegy közelébe kerülni, aztán attól kezdve, hogy honfitársa lett az edző, kirobbanthatatlan a csapatból, és 28 évesen a világ egyik legjobb középső védője vált belőle. 

A középpályán foglalkoznak Aurélien Tchouaméni leigazolásával, aki mindössze 21 éves és a Monaco feltörekvő csillaga, illetve Declan Rice is érdekli a Chelsea-t a West Hamből, csakhogy az ő ára Premier League-játékos lévén 100 millió euró – vagy font? – magasságában jár. Az ő leigazolásuk akkor válna fontossá, ha a két, harmincon túli sztár, N’Golo Kanté és Jorginho közül valamelyik vagy mindkettő elhagyná a klubot. 

Csattanónak ott van a Kepa-probléma.

A világ legdrágább kapusa ott maradt Tuchel nyakán a gigantikus fizetésével, miután Edu Mendy – jogosan – kiszorította a csapatból.

Nagyon valószínű, hogy mivel a topcsapatoknak nincsenek kapusgondjaik – a Realnál Courtois, a Barcelonánál ter Stegen, a PSG-nél Keylor Navas és Donnarumma, a Liverpoolnál Alisson, a Manchester Citynél Ederson, az Atléticónál Oblak remekül teljesít –, Kepára nem találnak vevőt, csak áron alul. 

Végül megkérdezték Romanót, szerinte ki nyeri a Premier League-et. Az olasz először kerülgette a választ, mint macska a forró kását. Így:

„Nagyon őszintén gondolom, hogy az egész futballvilág alábecsülte egy kicsit, amit Thomas Tuchel véghez vitt január óta a Chelsea-nél. Nehéz helyzetben volt a klub, amikor Tuchel megérkezett, hiszen egy legendát, Frank Lampardot váltotta.

Aztán történelmi tettet valósított meg, szerény véleményem szerint a futballtörténelem talán legnagyobb bravúrját.

Első tizennégy meccsén veretlen maradt, márciusban a hónap edzőjének választották a PL-ben, majd megnyerte a Bajnokok Ligáját egy olyan csapattal, amely véleményem szerint nem volt alkalmas a BL-győzelemre. Jó csapat volt, de volt a Chelsea-nél jobb is, úgy értem, a 23-as, 24-es teljes keretet tekintve. Szóval, le a kalappal Tuchel előtt.”

Ezek után Romano mégsem a listavezető Chelsea-t nevezte meg a bajnoki cím esélyesének. 

Nálam mégis a Manchester City a favorit, mert olyan 23-as kerete van, mint senkinek a világon. Ezzel együtt óriási küzdelmet várok a City és a Chelsea között, és szerintem a londoniak az utolsó fordulóig versenyben maradnak az elsőségért. 

(Borítókép: Szalai Attila és az angol Raheem Sterling a labdarúgó világbajnoki selejtezők 8. fordulójában játszott Anglia - Magyarország mérkőzésen a londoni Wembley Stadionban 2021. október 12-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)  • Hírek
  • Megtakarítás