Kiveszik a lovaglást az öttusából, döntött a nemzetközi szövetség

2021.11.28. 08:49

Helybenhagyta a végrehajtó bizottság korábbi döntését a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM). Ennek értelmében a szervezet lovas szám nélküli lebonyolításról szóló javaslatot nyújt be a 2028-as Los Angeles-i olimpiára vonatkozóan a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) – adta hírül az MTI.

Az online szavazáson összesen 92-en vettek részt. A három tartózkodás mellett 81 voks volt érvényes, ezek közül 66 támogató és 15 ellenszavazat érkezett. A tagok az összes érintettel megtörtént egyeztetés után arról határoztak, hogy a cseréről, valamint az új szám bevezetéséről a 2022-es kongresszuson születik végleges döntés.

A tagság egyúttal az elnök személyéről is döntött, és immár nyolcadjára választotta meg a 75 éves német Klaus Schormannt, aki legújabb mandátumakor már 32 éve lesz hivatalban.

Korábban az Index is beszámolt a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) végrehajtó bizottságának nagy vitákat kiváltó, november 4-i határozatáról, mely szerint a szövetség a 2024-es párizsi olimpia után kivenné az öttusa öt sportága közül a lovaglást.

A lovaglás megőrzésének érdekében később több mint 650 egykori és jelenlegi neves öttusázó kiáltványt írt alá, amely egyebek között szorgalmazza Klaus Schormann UIPM-elnök és a végrehajtó bizottsági tagok lemondását, akik meghozták a lovaglásnak az öttusából történő kirekesztésére irányuló döntést.