Skandináv tiltakozás a „bohózatba illő” öttusakongresszus ellen

GettyImages-484010307
2021.11.29. 09:37
Ha Klaus Schormann, a Nemzetközi Öttusa Szövetség vasárnap további négy évre megválasztott elnöke azt hitte, hogy most már nyugodtan hátradőlhet – miután sikerrel „kinyírta” a patinás sportág alapját képező lovaglást –, tévedett: a dán, a svéd és a finn szövetség hivatalos beadványban támadta meg a szerintük „bohózatba illő” kongresszus határozatait az alapszabályba ütköző súlyos szabálytalanságok miatt.

Bohózatba illő. Ezzel a jelzővel illeti a svéd, a finn és a dán szövetség vezetői által aláírt hivatalos beadvány a nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) hétvégi, Monacóban tartott kongresszusát, amelyen egyfelől további négy évre elnökké választották az 1993 óta regnáló Klaus Schormannt, másfelől javaslatot tettek a NOB-nak, hogy vegye ki a lovaglást az öttusa versenyszámai közül. (Hogy mit raknak be a helyére, arról most még halvány fogalmuk sincs a monacói bürokratáknak.)

A levél aláírói – Benny Elmann-Larsen, a dán szövetség elnöke, Erik Lakomaa, a svéd szövetség alelnöke és Janne Saarikko, a finn vívó- és öttusaszövetség elnökségi tagja – hat pontban fogalmazták meg kritikájukat a szerintük nevetséges körülmények között lezajlott zoomos kongresszussal kapcsolatban.

  • A kongresszus szervezői kikapcsolták a chatfunkciót, ezért nem lehetett szó vitáról, márpedig ebben az esetben a kongresszus határozatai az alapszabály értelmében semmisek.
  • Az alapszabály a kongresszus esetében nem engedi meg az elektronikus szavazást.
  • A lovaglás eltörlését mint programpontot csak november 26-án vették fel a kongresszus napirendjére, márpedig az alapszabály előírja, hogy minden napirendi pontot 30 nappal a közgyűlés előtt be kell jelenteni.
  • A Német Öttusa Szövetség indítványát a lovaglás eltörlésére szabálytalan körülmények között nyújtották be.
  • A szavazásnál hiányzott az átláthatóság, és nem hozták nyilvánosságra a lovaglás eltörlése esetében az igennel és a nemmel voksoló országok listáját, pedig ezt előírja az alapszabály.
  • Végül, de cseppet sem utolsósorban 27 olyan kvázi tagország is szavazott, amelyek nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani, hogy az országuk öttusaszövetségét elismerte a hazájuk nemzeti olimpiai bizottsága. Márpedig az alapszabály 6.2-es pontja értelmében ez követelmény.

Nem beszélve arról, hogy a NOB által a tagországok közül felfüggesztett Észak-Korea küldötte is szavazott, miközben ha egy ország NOB-tagságát felfüggesztik, akkor az egyetlen olimpiai sportág kongresszusán sem vehet részt.

A levél aláírói nehezményezik, hogy egyelőre semmiféle reakció nem érkezett a beadványukra az UIPM részéről.

A kongresszus egyébként az alábbi országokat felvette a tagországok sorába: Csád, Horvátország, Kelet-Timor, Eritrea, Irak, Észak-Macedónia, Ruanda, Szaúd-Arábia, Sierra Leone, Dél-Szudán és Szudán. 

Nos, kérdés, hogy ezek az országok vajon kire voksolnak a következő kongresszuson…

(Borítókép: Klaus Schormann, az UIPM elnöke 2014. április 9-én. Fotó: Okan Ozer/Anadolu Agency/Getty Images)  • Hírek
  • Bankszámla