Sokba kerülhet a kosarassztárnak a sivatagi betli

063 1356499510
2021.12.01. 08:57
A kosarasvilág megkövülten figyelte a szerda hajnalban játszott phoenixi csúcsrangadót, amelyen az NBA jelenlegi két legjobb csapata mérte össze tudását. A házigazda Suns még úgy is viszonylag sima, tízpontos győzelmet aratott (104-96), hogy legjobbja, Devin Booker a második negyed közepén megsérült, és nem tudott tovább játszani. A meccs előtt még éllovas Warriors sorsát Stephen Curry pályafutásának egyik legszörnyűbb estéje, továbbá a rengeteg eladott labda pecsételte meg.

A listavezető Golden State Warriors hét-, a San Franciscó-iakat üldöző Phoenix Suns, a legutóbbi vesztes döntős tizenhat meccses nyerő sorozattal várta a rangadót, amelyet a Footprint Center 18 422 nézője, telt ház előtt rendeztek. A mérkőzés egyszersmind a két veterán irányító, a 34. évét taposó, kétszeres MVP, aktuális pontkirály Stephen Curry és az élete első bajnoki aranygyűrűjére ácsingózó 36 éves Chris Paul külön párviadala volt, mi több, a bajnokság egynegyedének lepörgése alapján az MVP-cím legfőbb várományosának tartott Curry megdicsőülése is lehetett volna.

De nem lett, mert a történelem legjobb tripladobója ezúttal betlizett, élete egyik leggyengébb dobóteljesítményével mezőnyből 4/21, ezen belül a hármasvonalon túlról 3/14 volt a mutatója, mindössze 12 pontot tudott összeszenvedni, és ezzel majdnem 17 ponttal elmaradt idei pontátlagától. Könnyen lehet, hogy ez a rémálomszerű este Currynek az MVP-címébe kerül, bár még hátravan az idény háromnegyede. Egy biztos: 

a Suns veretlenül zárta november hónapot!

A vendégeket a szezon felfedezettje, Jordan Poole (26 pont) tartotta versenyben, a harmadéves hátvéd mellett Otto Porter Jr. (16 pont) és a nagy Gary Payton szorgalmas kisfia, Gary Payton II tartotta versenyben, utóbbi hiába csak 190 centi, akkorákat zsákolt az óriások között, hogy majd’ leszakadt a gyűrű.

Csak hát azok a fránya eladott labdák… A vendégek statisztikai lapjára 22 turnover került a házigazda 12 elpocsékolt labdájával szemben, és ez végzetesnek bizonyult.

A sivatagi vendéglátó még azt is elbírta, hogy legjobbja, Devin Booker a második negyed derekán lesántikált a pályáról – meghúzódott a bal combhajlítója –, és már nem is tért vissza a parkettre. 

Mondjuk, nem is volt szükség rá. DeAndre Ayton, a 2018-as draft egyes sorszámú kiválasztottja, a 211 centis center nagyot játszott, a Bahama-szigetekről származó center 24 ponttal és 11 lepattanóval, valamint két blokkal szó szerint kimagaslott a mezőnyből, Chris Paul mindig akkor dobott kosarat, amikor nagyon kellett (15 pont, 11 gólpassz, 5 labdalopás), Jae Crowder és a kispadról beszálló Cameron Johnson 14-14 pontjára is nagy szükség volt. 

Ez volt a Suns tizenhetedik győzelme sorozatban, ami klubrekord. Ezzel Paulék felzárkóztak a Warriors mellé, mindkét csapatnak 18/3 a mérlege. 

További eredmények: 

Brooklyn Nets – New York Knicks 112–110

Toronto Raptors – Memphis Grizzlies 91–98 (Ja Morant nélkül nyert a Memphis, a kis varázsló térde sérült, még két hétig nem játszhat.)

Portland Trail Blazers – Detroit Pistons 110–92

Sacramento Kings – Los Angeles Lakers 92117 (A Lakers nélkülözte LeBron Jamest a Covid-protokoll miatt.)

(Borítókép: Stephen Curry a Phoenix Suns elleni mérkőzésen 2021. november 30-án. Fotó: Christian Petersen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP)