Klónozni akarják a világ legjobb kosarasát

GettyImages-1360914060
2021.12.26. 09:22
Elképesztő karácsonyi show-val lepték meg a kosárlabdázás szerelmeseit az NBA-ben. Mindenki a két topcsapat, a tabellát vezető Phoenix Suns és a félmeccsnyi hátrányban a sivatagiakat üldöző Golden State Warriors rangadójára fente a fogát, de az igazi dráma a Crypto.com Arenában küldte padlóra a szurkolókat. Ahol felmerült a világ legjobb kosarasa klónozásának szükségessége.

Először kukkantsunk be a Crypto.com Arenába. Hová? A Crypto.com Arenába, lánykori nevén a STAPLES Centerbe. A világ egyik leghíresebb sportcsarnoka egy hete, múlt szombaton változtatott nevet. Az 1999-ben felavatott aréna névszponzori szerződése a STAPLES irodaszergyártóval lejárt, és a tulajdonos, az AEG húsz évre szóló, 700 millió dolláros (228 milliárd forint) dealt kötött a szingapúri kriptovaluta-kereskedő mamutcéggel. Úgy hírlik, ez minden idők legborsosabb névszponzori szerződése.

Mármost, itt fogadta szombat éjjel a szabadesésben zuhanó Los Angeles Lakers az erősen megtizedelt keleti éllovast, a Brooklyn Nets csapatát. A vendégektől az NBA aktuális pontkirályán, Kevin Duranten (29,7 pontos átlag) kívül hiányzott a beoltatlan Kyrie Irving – aki most készül a visszatérésre, de csak az idegenbeli meccsekre, mert New Yorkban nem játszhatnak oltatlan kosarasok –, továbbá Paul Millsap, LaMarcus Aldridge, DeAndre’ Bembry, Bruce Brown, Jevon Carter, James Johnson és Joe Harris, visszatért viszont a Covid-protokoll miatt két hete nem játszó James Harden. 

A hazaiaktól a koronavírusos edzőn, Frank Vogelen kívül igazából csak Anthony Davis hiányzott, de még így sem sikerült legyűrni az agyontartalékolt brooklyniakat, dacára annak, hogy LeBron James emberfeletti teljesítményt nyújtott öt nappal a harminchetedik születésnapja előtt. 

Nézzük a statisztikáját: 40 perc alatt 39 pont (14/25 mezőnyből), 9 lepattanó, 7 assziszt, 3 labdalopás, 1 blokk és csak 3 eladott labda. 

Továbbá: letörölte a helyi legenda Kobe Bryantet a rekordlista tetejéről, most már James szerezte az NBA történetében a legtöbb pontot, szám szerint 422-t karácsony napján, azaz december 25-én. (Ehhez 16 mérkőzésre volt szüksége.)

Apró szépséghiba, hogy 122–115-re így is kikapott a Lakers, sorozatban ötödször, és már csak 16/18 a mérlege, veszélyben a playoffba kerülés. 

David Fizdale, a Vogelt helyettesítő beugró edző – az NBA egyetlen olyan trénere, akinek csak vereség áll a neve mellett – kínjában ezt nyilatkozta, amikor megkérdezték tőle, mit lehetne csinálni azokban a percekben, amelyeket a végsőkig kifacsart James a kispadon kénytelen tölteni.

Talán klónozni kéne LeBront? Tudtok egy ügyes tudóst? – kérdezett vissza a riportereknek. – Hátha sikerül sokszorosítani. Egyéb megoldást pillanatnyilag nem látok...

A Lakers másik állítólagos sztárja, Russell Westbrook ugyan összehozott egy tripla-duplát (13 pont, 12 lepattanó, 11 gólpassz), de a 4/20-as dobószázalék (20%) önmagáért beszélt, akárcsak a gyalázatos védekezése. Mellesleg az egész csapat hanyagolja a védekezést, anélkül pedig ez a játék nem megy. 

A sors iróniája, hogy 40 másodperccel a vége előtt, 115–115-ös állásnál Nic Claxton éppen James feje fölött zsákolta be ezt a fantasztikus alley-oop kosarat, megtörve az egált, és még egy büntetőt is értékesített.

A vendégek győzelméből a hosszas kihagyás után beugró James Harden 36, Patty Mills 34 ponttal vette ki a részét, utóbbi az ausztrál hátvédtől idénycsúcs. 

Persze ne feledkezzünk meg a nap nagy rangadójáról, amit a phoenixi Footprint Centerben vívott az akkor még éllovas Phoenix Suns és a Golden State Warriors. Utóbbiaktól hiányzott a négy legponterősebb játékosból három – Andrew Wiggins, Jordan Poole és Damian Lee –, továbbá a sérült veterán, Andre Iguodala, valamint Moses Moody. Na és persze a régóta sérült két klasszis, Klay Thompson és James Wiseman. 

Sebaj, a beugrók felülmúlták önmagukat. Otto Porter Jr. 19 pontot rittyentett, a végén egy perc leforgása alatt hét pontot termelt, és ezzel biztosította be a hihetetlen győzelmet. Az újonc, 19 éves Jonathan Kuminga termése 12 pont volt, a mindenes Draymond Green statisztikai sora pedig önmagáért beszél: 8 pont, 7 lepattanó, 10 gólpassz, 3-3 labdaszerzés és blokk.

Az est legfantasztikusabb kosara azonban Quinndary Weatherspoon nevéhez fűződik:

Steph Curry 33 ponttal volt a mezőny legeredményesebb játékosa, bár a 10/27-es mezőnymutatóra nem lehet büszke. A hazaiaknál Devin Booker betlizett (13 pont, 5/19 mezőnyből), a veterán Chris Paul 21 pontja ezúttal kevés volt az üdvösséghez. 

Ami tény: már a Warriors vezeti a tabellát (27/6) a Suns (26/6) előtt. 

A „nagykarácsony” további eredményei:

New York Knicks–Atlanta Hawks 101–87, Milwaukee Bucks–Boston Celtics 117–113 (Jannisz Antetokounmpo 36 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk), Utah Jazz–Dallas Mavericks 120–116. 

(Borítókép: LeBron James 2021. december 25-én. Fotó: Jayne Kamin-Oncea / Getty Images)