Öldöklő versenyfutás Milák, Szilágyi és Lőrincz Tamás között

20211228095432 PAP 2456
2021.12.28. 12:08
A Nemzeti Színház Kaszás Attila termében kihirdették a 64. M4 Sport Az év sportolója gála 2021 főszereplőinek, vagyis azoknak a sportembereknek a névsorát, aki felkerültek a lassan mögöttünk hagyott esztendő legjobbjainak rövidlistájára. Voltak kategóriák, ahol még az olimpiai bajnoki cím is kevés volt ahhoz, hogy az illető dobogós helyre kerüljön.

A tavalyi gálát a koronavírus-világjárvány miatt sajnos csak virtuális módon tudta megrendezni a Magyar Sportújságírók Szövetsége, de idén – jóllehet a pandémia még mindig köztünk pusztító szomorú valóság – már több mint 600 vendéget várnak a Nemzeti Színházba az ünnepélyes díjátadó gálára, amelyre január 6-án 20 órai kezdettel.

A sajtótájékoztatót Csisztu Zsuzsa, a MSÚSZ alelnöke, Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a MSÚSZ elnöke, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Szövetség elnöke, a gála kreatív producere és Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok, aki ötször volt az Év csapatának a tagja, tartotta.

A MSÚSZ 647 tagja közül 366-an szavaztak, kedden délelőtt 10 órakor zárult le a voksolás. Külön szakmai testület szavazott a parasportolókra.

A megszólalók közül Szöllősi György nem túl elegáns oldalvágást intézett a MOB hányatott sorsú elnöke, Kulcsár Krisztián felé, így: „Hamarosan egy olyan MOB is lesz, amely méltó módon csatlakozik a gálához.” Ezzel arra célzott, hogy a Kulcsár vezette testület kihátrált a gála támogatói közül.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár videóüzenetben szólt a sajtótájékoztató résztvevőihez, kiemelve, hogy. 25 éve nem volt ilyen eredményes olimpiánk. A,mi tényszerűen igaz is, hiszen 20 érmet szereztek sportolóink Tokióban, amit legutóbb Atlantában sikerült felülmúlni a 21 éremmel.

Az alábbi kategóriák rövidlistái:

Az év sportpillanata (Fiola Attila gólja a labdarúgó Eb-n Franciaország ellen, Szilágyi Áron győztes találata a tokiói olimpia karddöntőjében, Valter Attila átveszi a maglia rosát, a rózsaszín trikót a Giro d'Italián)

Év csapata, hagyományoscsapatsportok (férfi labdarúgó-válogatott, férfi és női vízilabda-válogatott)

Év csapata, egyéni sportok (férfi kardcsapat, férfi short track gyorskorcsolya-váltó, női kajaknégyes)

Év női sportolója (Csipes Tamara és Kozák Danuta kajakos, Vas Kata Blanka kerékpáros)

Év férfi sportolója (Milák Kristóf úszó, Szilágyi Áron vívó, Lőrincz Tamás birkózó)

Év edzője (Csipes Ferenc kajak, Decsi András kar, Selmeci Attila úszás)

A parasportolókra 83 tagú grémium szavazott, a rövidlisták:

Férfiak (Kiss Péter Pál kajakos, Osváth Richárd vívó, Pálos Péter asztaliteniszező)

Nők (Ekler Luca távolugró, Konkoly Zsófia úszó, Pap Bianka úszó) 

Csapat (kerekesszékes női vívóválogatott, női paraúszó-váltó, paraboccia vegyes páros)

Új kategóriák is lesznek, díjazzák az év legjobb e-sportolóját és az év szabadidősport-rendezvényét. Csisztu Zsuzsa említette, hogy Szilágyi Áron a világ legjobb sportolói között is szerepel a világszavazáson, amely kedd este zárul le.

A január 6-i gála ceremóniamestere Tihany Viktor lesz, a finálé sztárfellépője pedig a Blahalouisiana együttes.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)