Meghalt Kállai Gábor sakkozó, nemzetközi nagymester

2021.12.31. 18:53

„Mérhetetlen fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy alapító kurátorunk, Kállai Gábor nemzetközi nagymester, FIDE Senior Trainer az év utolsó napján elhunyt” – írja Facebook-oldalán a Magyar Sakkozásért Alapítvány.

Kállai Gábor 1959. február 21-én született Budapesten. Tizennégy éves korától kezdve minden percét a sakkozás töltötte ki. Szabó László és Forintos Győző nagymester tanítványának vallotta magát. Az alapítvány közlése szerint 1982-ben nemzetközi mesteri, 1995-ben nagymesteri címet szerzett.

– Váratlan, korai távozásával a magyar sakktársadalom hatalmas veszteséget szenvedett, fiatalos mosolya örökké hiányozni fog. Temetéséről később intézkednek, a Magyar Sakkozásért Alapítvány saját halottjának tekinti – közölte az alapítvány.

Játékosként az 1970-es, 80-as évek MTK sikercsapatának volt tagja, csapatbajnoki arany- és ezüstérmek tulajdonosa. Játszott Svájcban és Franciaországban, mindkét országban csapatbajnoki címeket szerzett. Legnagyobb egyéni sikere a rapid világbajnokságon elért hetedik helye. Legmagasabb ÉLŐ pontszáma 2555 volt – írja róla az MTK Baráti Kör oldala. Volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya is 2001 és 2005 között. Csapata sakkolimpiai ezüstérmet szerzett. Sportvezetőként a Magyar Sakk Szövetség PR igazgatója volt, az MTK sakk szakosztályának elnöke.

Polgár Zsuzsával összefonódott a sorsuk

Amikor Kállai Gábor elkezdett a Meteorban sakkozni, egy hónappal később az edzésen megjelent egy különös, belső meggyőződést sugárzó, szakállas ember egy pici kislánnyal – derült ki a SakkMezőn megjelent 2020-as interjújából. A férfi elmondta, azon gondolkodik, hogy a 4 éves kislánya, aki már most hatványkitevős matematikai képleteket old meg, sakkozó legyen inkább vagy matematikus. Kétkedve fogadták, de azért egy mesterjelölt bácsi leült vele játszani. A kislány nem érte el a sakkfigurákat, ezért fel kellett másznia az asztalra, úgy snelleztek. Többször egymás után legyőzte a mesterjelöltünket! Ez a kislány nem más volt, mint Polgár Zsuzsa, akivel hamarosan összefonódott a sorsuk. Pár évvel később, amikor matematikus mérnökként a Műszaki Egyetemre járt, Polgár László ajánlatot tett: Forgács Gyulával együtt szerződjenek el edzőnek a Polgár család mellé, és mindennap biztosítsanak edzést Zsuzsinak. A meghozott döntése az egyetemi pályafutása végét, viszont a sakk pályafutása és a profi edzői élete kezdetét jelentette.

Hozzátette, hogy jól estek neki Polgár László visszaemlékező sorai:

Meg szeretném mégis említeni, hogy amikor engem és Klárát börtönbe vagy elmegyógyintézetbe akartak zárni, a gyerekeket pedig állami gondozásba adni, akadt két sakkozó, akik kiálltak értünk: Forgács Gyula nemzetközi mester és Kállai Gábor nagymester.

Kállai Gábor korábban az Indexnek sakkfeladványokat is készített.