Milákot már megkoronázta a Swimming World

GettyImages-1047991262
2021.07.21. 14:01
A Swimming World Magazine – az úszósport vezető szaklapja – Tokió előtt is elkészítette szokásos prognózisát. Három magyar úszót sorol az esélyesek közé: Milák Kristófnak a lap szakértői szerint előre oda lehet adni a 200 méter pillangó aranyérmét, Hosszú Katinka csak „kicsit esélyes” 400 méter vegyesen, Kapás Boglárka pedig a „teljesen nyílt” 200 pillangó mezőnyében egyike annak a hat-hét úszónak, aki odaérhet.

Heavy favorites, magyarul toronymagas esélyesek.

Három férfiúszót sorol a Swimming World Magazine ebbe a kategóriába a tokiói olimpia előtt: a brit Adam Peatyt 100 méter mellen, Milák Kristófot 200 méter pillangón és Caeleb Dresselt a 100 méter pillangón és az 50 méter gyorson. 

Milákról a következőt írják:

A 200 pillangó szinte megfagyott, nincs fejlődés az időeredményekben, kivéve Milákot. A 21 éves magyar két éve, Kvangdzsuban az 1:50,73 perces világcsúcsával átadta a múltnak Michael Phelps tízéves rekordját, amitől minden szakembernek leesett az álla. Milák már idén is kétszer úszott Phelps régi világcsúcsán belül, az Európa-bajnokságot májusban minden idők második legjobb idejével, 1:51,10-zel nyerte meg. Jelenleg mindenkinél legalább három másodperccel jobb, és Tokióban áttörheti az 1:50-es álomhatárt.

Ehhez még érdemes hozzátenni egy másik szaklap, a Swimswam.com cikkét, amelyben a bukmékerek tippjeit összegzi. Ez egy érdekes összeállítás, hiszen nem biztos, hogy a fogadóirodákban ülnek a legavatottabb szakemberek, viszont ne feledjük: a bukik a pénzükkel játszanak, ha esetleg rossz prognózist adnak. Úgyhogy nem árt odafigyelni a jóslataikra.

Oda is figyelünk. Szerintük a tokiói úszóversenyek legnagyobb esélyese Adam Peaty 100 mellen, utána a második helyen az ausztrál nők 4x100 méteres gyorsváltó van, a harmadik pedig Milák 200 pillangón.

A fogadóirodák oddszainak összesítése alapján 94,1 százalékos biztonsággal állíthatjuk, hogy a 21 éves Honvéd-úszó nyeri az olimpiát a hosszabbik pillangószámban.

De ezzel még nincs vége Milák magasztalásának. Ugyan a 100 méter pillangón Dresselt tartja favoritnak a Swimming World, hiszen az amerikai az utóbbi öt évben „uralta a számot”, de a prognózis készítője bevallja, hogy csak „némi tétovázás” után szavazta meg Dresselnek a „heavy favorite” minősítést.

A hezitálás oka Milák, aki „tényleg nagyon jó ezen a távon is”. Hiszen 50,18-cal nyerte az Európa-bajnokságot, és simán bemehet 50 másodperc alá az olimpián, vélekedik a Swimming World szakírója. 

A hölgyeknél Hosszú Katinkát 400 méter vegyesen sorolja a szaklap az esélyesek közé, de csak „slight favorite”, azaz „kicsit esélyes” cimkével. A magyarázat a következő:

Valószínűleg Hosszú a favorit, mert bár messze van élete legjobbjától, akkor is simán győzhet, ha csak megközelíti Rióban felállított világcsúcsát, a 4:26,36 percet. Hosszú 4:34,76-tal lett májusban Európa-bajnok, amivel csak ötödik az idei világranglistán, de négy amerikai áll előtte, s közülük csak kettő indulhat Tokióban. És az a kettő, aki végül képviseli a haáját, Emma Weyant és Hali Flickinger, még soha, egyetlen nagy nemzetközi versenyen sem szerepelt a 400 méter vegyesen. A japán Jui Ohasi is odaérhet, de Hosszút hatalmas versenyrutinja és az a körülmény, hogy roppant gyenge a mezőny, a szám esélyesévé emeli. 

Hosszút egyébként a 200 méter vegyesen is azok között emlegetik, aki címvédőként befuthat, de a „kicsit esélyes” az ausztrál  Kaylee McKeown. Hosszúról azt írják, hogy csak bronzérmes lett a budapesti Eb-n, idén nincs az első tíz között az időeredményével, de ha a régi formáját hozná, akkor ő lenne a favorit. Így viszont csak egyike az esélyeseknek.

No de mi van a 200 méter pillangó aktuális világbajnokával, Kapás Boglárkával? Ő ebben a számban – amit a „wide open”, azaz a teljes nyílt jelzővel illet a magazin – egyike azoknak, akik a dobogó tetejére állhatnak.

Amióta Mireia Belmonte Rióban megnyerte a számot, teljesen kiszámíthatatlan, ki győz a soron következő világversenyen. 2019-ben csak két úszó került 2:07-en belülre, és a 800-as gyorsúszóból lett pillangózó, Kapás Boglárka lehajrázta az amerikai Hali Flickingert Kvangdzsuban, a vb-n. Idén a kínai Csang Jü-fej és Flickinger úszott 2:06-on belül, rajtuk kívül Kapás és az amerikai Regan Smith ideje kezdődik 2:06-tal. Szóval, bármi lehetséges.

Az is, hogy Kapás Boglárka olimpiai bajnok lesz. 

(Borítókép: Milák Kristóf. Fotó: Gustavo Ortiz / dpa /picture alliance / Getty Images)